Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar;
Narkolepsi, ani kısa süreli derin uyku nöbetleri de dahil olmak üzere gündüzleri aşırı uyku hali yaratan kronik uyku bozukluğuna neden olan nörolojik bir hastalıktır.
Narkolepsi Tehlikeli midir? Hastalık ölümcül değildir. Ancak uyku ataklarının ve uyku durumunun ani olarak gelişmesi bakımından kişinin yaşantısında olumsuz sonuçlara ve bazı kazalara neden olabilir. Bu nedenle tehlikelidir ve tedavi görülmesi gerekir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
İlgili 31 soru bulundu
Ani uyku bastırması sebepleri arasında yer alan durumlar; Narkolepsi, uyku apnesi, kan şekerinin düşmesi ya da yükselmesi, anemi, huzursuz bacak sendromu, uyku alışkanlıkları, elektrolit dengesizlikleri, insomnia, gece vardiyasında çalışmak, gürültü ve ortam sıcaklığıdır.
Narkolepsi Kimlerde Görülür? Narkolepsi en sık genetik olarak yatkın kişilerde görülür. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış çocuklarda veya belirli ilaçları alan yetişkinlerde de görülebilir.
Halk arasında uyku hastalığı olarak da bilinen narkolepsi, gündüzleri aşırı uyku hali ve ani uyku atakları ile kendini gösteren nörolojik (sinir sistemi ile alakalı) bir hastalıktır.
Bir anlamda kasları geçici olarak felce uğrar. Bu durum genellikle kısa sürelidir. Bir kaç saniyede ortadan kalkabileceği gibi bir kaç dakikaya kadar uzayabilir. Düzelme hali de anidir ve kendiliğinden tam olarak düzelir.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Narkolepsi Nasıl Geçer? Narkolepsinin henüz kalıcı bir tedavi yöntemi yoktur. Sodyum oksibat, uyku halinin yatıştırılması ve uyku krizlerinin önlenmesi için narkolepsi tedavisinde kullanılan ilaçlardan biridir. Bunun yanında antidepresan ilaçlar da hastaların narkolepsiyi yönetmesinde yardımcı rol oynar.
Böylece fiziksel sorunların dışında yaşanan problemler de ortaya çıkartılmış olur. Uyku testi birçok hastalıktan dolayı yapılmaktadır. Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Beyinde uyanıklığı düzenleyen hipokretin eksikliği sonucu görülebilir. Bazı durumlarda hormonal değişimler, bazı ilaçlar ya da domuz gribi yüzünden olabilir. Narkolepsi iki tipe ayrılır. Ani kas tonusu kaybı anlamına gelen katapleksi görülen narkolepsiye tip 1 narkolepsi denir.
Katapleksi görülmeden ortaya çıkan narkolepsi türü ise tip 2 narkolepsi olarak bilinir. Narkolepsi tipik olarak bireylerde ilk defa 10 ila 30 yaş arasında görülür.
Otonom belirtiler eşlik edebilir. Uyku felci genellikle uykudan REM uykusu dediğimiz hızlı göz hareketleri evresinde uyanıldığında meydana gelen tüm vücuttaki felçtir. Saniyeler ve dakikalar sürer ve kendiliğinden düzelir.
Narkolepsi tanısı klinik olarak konmaktadır. Bununla birlikte son zamanlarda narkolepsi tanısında uyku bozuklukları tıbbı alanında önemli gelişmeler olmuştur. Stimülanlar, modafinil ve antidepresanlar narkolepside tedavide kullanılan ilaçlardır.
Uyku sadece zihinsel yaşamın bir parçası değil, aynı zamanda hormonal düzlemde de önemli rol oynayan bir süreçtir, bu nedenle uyku bozukluğunun nedenleri bulunarak en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni gibi hastalıklar uyku bozuklukları yapar.
Uyku Apne sendromu olan hastalarda da apne sonrasındaki arousal aktiviteleri ile oluşan mikro uyanıklıklar neticesinde rezidü uykululuk, gündüz aşırı uykululuğunun sık nedenlerindendir. Narkolepsi ise santral hipersomni nedenleri arasında gündüz aşırı uykululuğuna neden olabilecek bir diğer önemli nedendir.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Uyku felcinin ana sebepleri arasında, uykusuzluk, uyku düzeninde farklılık, anksiyete gibi ruhsal problemler, genetik sorunlar, sırt üstü yatma pozisyonu ve maddeye bağımlılık meydana gelir. REM uykusu esnasında beden ağır uykuda olur ve zihnen rüyalar görülebilmektedir.
Sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu durum ise çocukta dikkatte kayma, konsantrasyon eksikliği ve uyku hali yaratır.
Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Takiben hasta Polisomnografi testine tabi tutulmak üzere bir gece sağlık kuruluşunda misafir edilir. Narkolepsi tanısını doğrulamak için iki temel uyku çalışması yapılmaktadır. İlki Polisomnografi, ikincisi ise çoklu uyku geciktirme (latans) testidir.
Narkolepsi, uyku-uyanıklık döngüsünü etkileyen ve gündüz aşırı uykululuğa, ani uyku ataklarına ve diğer semptomlara yol açabilen nörolojik bir hastalıktır. İlk adım, aile hekiminize danışmaktır. İlk değerlendirmeyi yapabilirler ve gerekirse sizi bir uyku uzmanına veya başka bir uzmana yönlendirebilirler.
Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri