Ege bölgesindeki efelere, Zeybek, orta Anadolu ve özelikle Ankara efelerine de Seymen adı verilirdi.
Seymen,yörede yaygın olarak bilinişiyle kısaca Ankara Efesidir, Ankara yiğididir... Günümüzde Seymen, Ankara köylerinde ve Anadolu'nun bazı yörelerinde tekilolarak "efe veya köy yiğidi"; çoğul olarak da "düğün alayı"anlamında kullanılmaktadır. Bununla birlikte Seymenlik, yalnızca oyun vemüzikten ibaret değildir.
Seymen kelimesinin etimolojik kökenine ilişkin olarak günümüze değin çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. TDK sözlüğünde Seğmen terimi Farsça bir ifade olan “Sekban” ile ilişkilendirilmekte ve bayram günlerinde, düğünlerde törene yerli giysilerle atlı ve silahlı olarak katılan yiğit olarak tanımlanmaktadır.
Seğmenlik/seymenlik, aralarında yaşa bağlı bir hiyerarşi bulunan ve bununla sosyal ilişkilerini düzenleyen Ankara'ya özgü bir tür sosyal organizasyon geleneğidir. Bu organizasyona dahil olan kişilere seğmen denir.
Manisa yöresinin köylerinde "Seymen" veya "Seymen Oyunu" denilen toplu bir oyun vardır. Bolu yöresinin yarı idmancı işi (jimnastiğe benzer) oyunlarından biri Seymen Oyunudur. Zeybek tarzı giyimleriyle erkekler tarafından topluca yürütülür.
İlgili 21 soru bulundu
Seymen, seğmen ya da seyman, eski Türk boylarında göçebe kervanlarını koruyan silahlı birlik, kolcu. Yerleşik hayata geçilmesiyle Anadolu'da köyden köye gelin almaya giden damat tarafının atlı, davullu, zurnalı, silahlı ve cepken giyinmiş delikanlı alayına dönüşmüştür..
Esas oyunları şunlardır: Zeybek Oyunu, Düz Oyun, Kaşıklı Oyun, Çarşamba Oyunu, Cirit Oyunu (Bu sonuncusu dans oyunu olmamakla beraber, kendine has bir havası vardır). Türkülü kadın ve oda oyunları bunlardan hariçtir. Ankara köylerinde on beş yaşından itibaren bütün gençler düğün ve derneklere katılabilirler.
Seymen Alayı - Ankara
Ankaralılar'ın dilinde efe, yiğit ruhlu ve atlı anlamlarında kullanılan seymen teriminin ve kavramının uzun bir geçmişi vardır. Seymen düzme geleneği Ankara halkına Oğuz Türkleri'nin bir armağanıdır.
Türkiye'de Seymen ismini kullanan 2.985 kişi bulunmaktadır.
Safranbolu'da halk oyunları ve müzik folklor çerçevesinde değerlendirebileceğimiz en önemli öğe Seymenler ve buna bağlı teşkilatlardır. Seymenlik, efelik, yiğitlik, doğruluk, mertlik, güzellik, yardımlaşma gibi ahlak ve ruh asaletini, yürek bütünlüğünü yaşatan bir topluluktur.
Anıta verilen isim olan "Kızılca Gün", Oğuz töresine göre bir devletin yıkılıp yeni bir devletin kurulduğu ve yeni liderin seçildiği gün olarak biliniyor.
Adının Kaynağı
Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır. Ankara keçisi, 13. yüzyılda Hazar Denizinin oğusundan Anadolu'ya Türkler tarafından getirilmiştir.
Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin (Zeybekler) liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.
Renas ismi, Kürtçe kökenli bir isim olup "yeniden doğuş" ya da "diriliş" anlamına gelir.
Ender, çok az, az bulunan ya da seyrek anlamlarında bir erkek ismidir. Dilimize de Arapçadan geçmiştir.
Erkek ismi olarak kullanılması halinde de yiğit olan anlamına gelmektedir. Yağız İsminin Anlamı Nedir? Sıklıkla karşılaşılan yağız ismi, yiğit kişi, esmer olan, doru olan kişi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda güzel bakımlı olan anlamına da gelmektedir.
Yöre halay oyunlarının en tanınmışı Ankara Halayı'dır. Bu halay genellikle düğünlerde ve diğer eğlentilerde oynanır. Çubuk ilçesinde oynanan "ağırlama" ve "hoplatma" gibi iki bölümden oluşan halaylar olduğu gibi yine aynı yörede tek bölümden oluşan halayların varlığı araştırma grubumuzca belirlenmiştir.
Ankara Zeybeği - Ankara
Yiğitlik ve mertlik ifade eder. Bu zeybek oyunu saz eşliğinde oynanır ve ağır bir melodisi vardır. En az iki kişi tarafından oynanır.
Ankara yöresinde çeşitli ayaklarda türkü, halay, oyun havaları, deyiş, zeybek, karşılama, semah havası, muhabbet (cümbüş) havası, sinsin, güreş havası ve taklitli oyun havası çalınır, söylenir. Bu ayaklardan bazıları garip, bozlak, kerem, yahyalı kerem, misket, kalenderi ayaklarıdır.
Kökeni Türkçe olan yaman ismi erkek çocukları için verilen en güzel adlar arasında yer almaktadır. Köklü bir geçmişe sahip olması ile beraber hem okunuşu hem de anlamı üzerinden sevilen bir isim olarak ön plana çıkıyor.
Türkiye'de Yaman ismini kullanan 8.332 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Yaman ismini kullanan 2.320 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Yaman ismini kullanan 507 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Yaman ismini kullanan 965 kişi bulunmaktadır.
Baran, Farsça kökenli bir isim olup "yağmur" anlamına gelmektedir.
“Ankara'nın nesi meşhur?” sorusu gündeme geldiğinde akıllara gelen ilk yanıt şüphesiz Anıtkabir. Her yıl şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Anıtkabir, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını da içeren muazzam bir kompleks olma özelliği taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri