Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Drenaj, daha çok killi yapıya sahip geçirgenliği az topraklarda suyun akıp gitmesi için alınan önlemdir. Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
İlgili 17 soru bulundu
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Toprak nemi solma noktasına düşmeden, emniyetli bir nem düzeyinde sulamaya başlanması gerekir. Bu noktaya tüketilmesine izin verilen nem miktarı denir. Tarla kapasitesi ile bu nokta arasındaki nemden bitkiler strese girmeden kolayca yaralanabilir.
Toprakta kabuk oluşumunun önlenmesi için başvurulabilecek başlıca uygulamalar aşağıda verildiği gibi sıralanabilir: 1) Toprak organik maddesinin yönetimi, 2) Toprak yüzey örtülerinin kullanılması, 3) Düzenleyici uygulamaları, 4) Sulama yönetiminin geliştirilmesidir.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Bahçeden alınan toprağı saksı içerisinde kesinlikle kullanmayınız. Bahçe toprakları içerisinde larva, yabani ot tohumları ve zararlı yumurtalar olabilir. Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm malzemelere ”malç” adı verilir. Bunun birçok faydası vardır ve doğanın doğrudan taklit edilmesidir, çünkü doğal ekosistemlerde çıplak toprağa nadiren rastlanır.
Toprak yorgunluğuna karşı önlem olarak önerilen çeşit değiştirme yolu yani ekim nöbeti(rotasyon ) uygulaması önerilmektedir.Ekim nöbeti her yıl farklı bitki yetiştirilerek toprak hacminde farklı derinliklerde kök sistemi oluşması yoluyla toprağın çalışmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
İklim özellikle yağış ve sıcaklık bakımından toprak oluşumuna etki eder. parçalanmasın da önemli bir faktör olup bu ikisi ana materyalin ayrışma ve parçalanmasını hızlandırmaktadırlar. - yüksek yağış alan ve sıcak iklim bölgelerin de oluşan topraklar daha derin daha koyu renkli ve toprak oluşum süreçleri hızlıdır.
- Toprakların organik madde eksikliğini gidermek üzere hayvan dışkıları, tarımsal bitki artıkları, kentsel organik atıklar, leonardit, yeşil gübreleme, mezbaha ve et kombinası atıkları, humik asit ve diğer organik materyaller olmak üzere çok sayıda kaynak mevcuttur.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Vitaminli olması açısından Torf toprağın içerisine sığır gübresi katabilirsiniz. Ylnız karışımın içerisinde yabancı bir cisim varsa çıkarınız. Karışımlı toprağı saksıya koyarken ıslak olmamasına özen gösteriniz. Islak toprak saksının gerçek hacmini göstermeyeceğinden saksıda boşluklara yol açmaktadır.
toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir. Havalandırma, toprak drenajını iyileştirir, bitki köklerinin ve diğer toprakaltı organizmaların nefes almasını sağlar.
Granül halinde olan toprak düzenleyici toprağa direk olarak uygulanabilir. Uygulama işleminin ardından sulama yapılması gerektiğinden bu konuda dikkatli olunması gerekir. Yapılacak uygulama ardından sulama yapılarak ürünün tam olarak toprağa geçmesi sağlanır.
Eğer sizin özel olarak ekmek istediğiniz bir bitki varsa bu konuda da sizlere destek olabilmekteyiz. Mezarların düzenli sulanması sayesinde mezar toprağının kuruması önlenmektedir. Çünkü kuruyan toprakların çatlama olasılığı oldukça fazladır.
Sulama yönünden önemli toprak nemi sabiteleri tarla kapasitesi, solma noktası, doyma noktası ve kritik seviyedir.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Eğer toprak çok tuzlu suyla doygunsa (ozmotik basınçtan dolayı kuraklık etkisi) bu koşullar kuru yerine tuzlu olarak ifade edilir. Kısaca toprakta tutulan suyun tansiyonu 15 bar'dan fazla ise kuru, az ise (> 0 bar) nemli kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri