Ankara, Türkiye'nin başkenti ve nüfusu en kalabalık olan ikinci şehridir. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve başkent olması sebebiyle ekonomik ve kültürel açıdan gelişmiş olan Ankara içerisinde barındırdığı Anıtkabir başta olmak üzere tarihi bölgelerine yoğun yerli ve yabancı ziyaretçi almaktadır.
“Ankara'nın nesi meşhur?” sorusu gündeme geldiğinde akıllara gelen ilk yanıt şüphesiz Anıtkabir. Her yıl şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Anıtkabir, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını da içeren muazzam bir kompleks olma özelliği taşıyor.
İlin adını taşıyan tavşanı, keçisi, atı ve kedisi dünya çapında bilinir, armudu, çiğdemi, yerel yemeklerden Ankara tavası ve Kızılcahamam ve Beypazarı'nın maden suyu ise ülke çapında tanınır.
Adının Kaynağı
Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur. Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır.
İlgili 16 soru bulundu
ANKARA'NIN COĞRAFİ ve İKLİM ÖZELLİKLERİ
Orta Anadolu'nun kuzeybatısında, Kızılırmak ve Sakarya Nehirlerinin arasında konumlanmış olan Ankara, 25,437 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin yüzölçüm açısından üçüncü ilidir. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 850 m olan Ankara'da genel olarak karasal iklim hakimdir.
İmrahor, Dodurga, Karataş ve Mühye civarlarında yapılan bir yemek olan “Öllüğün Körü”, “Ankara Halk Mutfağı” kitabında, diğer ilçelerin yöresel yemekleriyle birlikte arşivleniyor. “Öllüğün Körü”, İmrahor, Dodurga, Karataş ve Mühye civarlarında yapılan bir Çankaya yemeği.
başkent ankaraya verilen bir ad. şehirde yükselen binalar yüzünden doğrı dürüst görünmeyen gökyüzü ve bulutların getirdiği solgun günlerin ifadesidir.
Ankara, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Ankara olan ilin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 5.782.285 kişidir. Bu nüfus; 25 ilçe ve bu ilçelere bağlı 1425 mahallede yaşamaktadır.
Ankara seyahatinde hediyelik eşya alışverişi için ayrıca; Beypazarı kurusu, Atatürk maketi ve rozeti, geleneksel el sanatları ürünleri, havuç lokumu, Güdül leblebisi, bal, dut ve Kalecik Şarabı da satın alınabilir.
Ankara armudu, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde özellikle Ankara yöresinde yetiştiriciliği yapılan kışlık armut çeşidi. Piramidal bir büyüme gösteren Ankara armudunun ana dalları seyrek yan dalları ise sıktır.
Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır. Ankara keçisi, 13. yüzyılda Hazar Denizinin oğusundan Anadolu'ya Türkler tarafından getirilmiştir.
Artık Ankara il sınırları içinde makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap, bira gibi besin sanayine ait kuruluşların yanı sıra çimento, traktör, tarım aleti ve makineleri, motor, boya, tuğla, kiremit ve orman ürünleri, mobilya, madenî eşya, dokuma üreten sanayi kuruluşları da görülmeye başlamıştır.
27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesi ile, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı olmuştu. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi.
Ankara'nın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında; Mogan ve Eymir gölleri, Gençlik Parkı, Kuğulu Park, Seğmenler Parkı, Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi, Ahlatlıbel Atatürk Parkı yer almaktadır.
İstanbul'un nüfusu 15 milyon 907 bin 951 kişi oldu
Türkiye nüfusunun %18,65'inin ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi.
Çankaya, Ankara'nın bir ilçesi. Ankara ilinin orta kesiminde bulunan ilçe, Ankara'nın başkent olması ile birlikte Türkiye'nin yönetim merkezi durumuna gelmiştir. 2022 yılı nüfus verilerine göre Ankara'nın birinci, Türkiye'nin ise en büyük ikinci ilçesi konumundadır.
İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il istatistiklerine göre, Ankara'da en çok Çorumlu, Yozgatlı ve Çankırılı, en az ise Yalovalı, Hakkarili ve Kırklarelili yaşıyor.
İzmir 3 büyük kent arasında yeşil alan açısından en fakir kent. İzmir'de kişi başına 5.13 metrekare yeşil alan düşüyor. Bu sayı Ankara'da 18, İstanbul'da 6.4 metrekare.
Yakın zamanda Ankara'da değerlenen yerler arasında; Eskişehir yolu ve çevresindeki semtler, Konya yolu ve çevresindeki semtler, Beytepe, Çayyolu, İncek bölgesi, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut gibi kesimlerin çevre yoluna doğru konumlanan bölgeleri son dönemde değerlenen yerler arasında olarak değerlendirilmektedir.
Ankara coğrafyası, Ankara ili İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında, 39° 55' kuzey enlemi ve 32° 50' doğu boylamı koordinatında bulunur. Ankara'nın doğusunda Kırşehir ve Kırıkkale, batısında Eskişehir, kuzeyinde Çankırı bulunur. Ankara Türkiye'nin başkentidir.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Öllüğün körü yemeği Ankara yöresine ait bir yemektedir. İddiaya göre erişteyi bir yandan, kıymayı diğer yandan pişiren birine komşusu ısrarla ne yaptığını sorar. İşi çok fazla olan kişi ise cevap verecek fırsat bulamaz. Komşusunun ısrarlı sorusuna en sonunda dayanamaz ve "öllüğün körü" der.
Erişte kaynayan suya atılıp pişirilir ve kevgirde süzülür. Tepsiye kavrulmuş kıyma yayılır, üzerine süzülmüş erişteler konularak yağlanıp fırında pişirilir. Ters çevrilerek kare porsiyonlara bölünüp servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri