Ankara'da merkezden geçen ve herhangi bir büyük deprem üretecek diri fay bulunmamaktadır.
Ankara'da büyük bir deprem meydana gelme olasılığı düşük olsa da, herhangi bir deprem kuşağında bulunan bir şehir olarak, şiddetli bir depremin olma ihtimali hiçbir zaman tamamen yok sayılamaz.
Ankara'nın, deprem özelinde afet riskinin düşük olduğu bir şehir olarak değerlendirilebileceği ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: "Ankara'da şimdiye kadar yıkıcı deprem yaşanmamıştır. Dolayısıyla merkezden geçen ve herhangi bir büyük deprem üretecek diri fay bulunmamaktadır" denildi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Nitekim 31 Temmuz 2005 (Mw = 5.3), 20 Aralık 2007 (Ml=5.6) ve 27 Aralık 2007 (Ml=5.5) Afşar (Bala-Ankara) gibi çok yeni depremler, KB- gidişli Afşar ve KD-gidişli Küredağ eşlenik fay sisteminin etkinleşmesinden kaynaklanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
12 Kasım 1999 depreminin Ankara'da yarattığı yer ivmesi bir bakıma Ankara'da yakın zamanlarda hisse- dilmiş en büyük deprem yer ivmesidir.
Ankara deprem risk haritasına göre Ankara'da bazı ilçelerden fay hattı geçtiği görülmektedir. - Çamlıdere ve Evren ilçeleri; 1. derece deprem bölgesidir. - Bala, Elmadağ, Nallıhan ve Kızılcahamam; 2. derece deprem bölgesidir. - Çubuk, Beypazarı, Güdül ve Gölbaşı; 3. derece deprem bölgesidir.
Ankara kent merkezi, Mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 1996 yılında yayımlanan ve bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş olan ve olasılık yöntemine göre hazırlanmış resmi deprem bölgeleri haritasına göre IV. derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Ankara 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülse de asla deprem riski yok denilemez. Ankara fay hattı şehrin altından geçmiyor olsa da, Ankara'nın sınır ilçelerinin bir çoğunun altında fay hattı bulunuyor.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Türkiye'nin sınırları içerisinde 3 büyük fay hattı bulunuyor. Bunlar “Kuzey Anadolu”, “Doğu Anadolu” ve “Batı Anadolu” fay hatları olarak isimlendiriliyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay yok.
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde ve Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Dr. Adnan Özdemir, yapı güvenliğine dikkat çekti. Özdemir, Konya fayının (Akşehir-Ilgın) "diri fay" olduğunu belirterek deprem tehlike haritasında yer alan Konya'daki fay için geçmişte büyük deprem üretmediklerini lakin bunun gelecekte üretmeyecekleri anlamına gelmediğini ifade etti.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bu kapsamda dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller en az riskli sayılırken, birinci ve üçüncü grupta yer alan iller ise en yüksek deprem risklerini barındırmaktadır. Birinci derecede riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli gibi iller ilk sırada yer almaktadır.
Prof.
“Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.”
Dolayısıyla Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir deprem, dolaylı yönden Ankara'yı etkileyecektir. Bu nedenle Ankara her zaman için depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda” dedi.
Keçiören Büyük Şelalesi'nin bulunduğu kayalık alanın üzerinde yer alan parkımızın büyüklüğü yaklaşık 1400 metrekaredir. Parkın içerisinde bir adet çocuk oyun alanı bulunurken, ayrıca vatandaşların dinlenmesi için konulacak olan oturma bankları ve kamelyalar da dinlenme imkânı sağlayacak.
Siyasilerle bürokratların gözde semti olarak son yıllarda hızla yapılaşan Çukurambar da “elastik” zemin yapısıyla riskli bölgeler arasında gösterildi. “Ankara, Orta Anadolu bölgesini çevreleyen tektonik unsurların etkisi altında olup, bunların oluşturabileceği bir depremden kaçınılmaz şekilde etkilenecektir.
Ankara Türkiye Fay Hattı haritasına bakıldığında 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülüyor. Ancak konu ile ilgili yapılan araştırmalar bunun tehlike barındırmadığı anlamına gelmediğini açığa çıkardı. Ankara Fay Hattı şehrin altından geçmese de Ankara'nın sınır ilçelerinin birçoğu fay hattında bulunuyor.
Türkiye'nin depremsellik açısından en riskli bölgelerinin en başında gelen Kahramanmaraş'ı tehdit eden iki deprem kaynağının olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, bunlardan birincisinin Gölbaşı-Türkoğlu segmenti diğerinin ise şehrin içerisinden geçen 28 kilometrelik fay hattının olduğunu söyledi.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri