- Kaz eti pişirilmeden önce ise serin bir yere asılarak 2 gün boyunca bekletilmelidir. Bu mümkün olmaz ise kaz eti en az 6 saat boyunca buzlukta dinlendirilmelidir. Kaz etinin her yeri kağıt havlu ile silinmelidir. - Kaz eti iyice tuzlandıktan sonra bir saat kadar oda sıcaklığında bekletilmelidir.
Tuzlanan kazlar ipe asılarak yaklaşık 10 gün soğuk havada kurumaya bırakılır. Kurutulan kazlar parçalanarak derin dondurucuda saklanabilir. Kaz eti tuzlanarak bekletildiğinde eti daha lezzetli olur.
Kaz etini güzelce temizleyip kuruladıktan sonra but ve kanatlarını parçalara ayırın. Daha sonra kazı güzelce tuzlayın ve serin bir yere asarak 2 gün bekletin. Bu işlem kazın daha lezzetli olmasını sağlar ve kaz kurutma olarak da bilinir.
İlk kar yağdığında ise kesilip tüyleri, içi alınıyor, bütün olarak tuza ve baskıya yatırılıyor. Ardından 1 ay süreyle dışarda asılarak kurutulup derin donduruculara atılıyor. Kaz, buzdolabında 12 ay bozulmadan kalabiliyor.
Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin kaz etinin belirli bir zamanda pişirilmesi gerekir. Besin değerini kaybetmemesi için bu süreyi ayarlamak önemlidir. Kaz etini haşlarken, kısık ateşte 2 buçuk saat kadar pişmesine izin verin. Eğer kaz eti fırında pişiyorsa bu süre, ortalama 1 saat olmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
- Kaz etinin kokusunun alınması için iyice tuzlanması gerekir. Aynı zamanda kaz eti de doğru yöntemler ile pişirildiği takdirde kazın kokusu da kalmayacaktır. - İçeriğinde A, B ve E vitaminleri bulunduran kaz eti sağlık açısından oldukça yararlı bir et olarak bilinmektedir.
Kaz parçalarını kaynayan suyun içine koyun. 2 dakika beklettikten sonra sudan çıkarın. Tencerede kalan suyu lavaboya dökün. Tencereye kazların üstünü kapatacak kadar su koyun. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar yaklaşık 2,5 saat kadar pişmeye bırakın.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Kars kazı kar yemeden kesilmez. Soğuğu iyice yer ve kesildikten sonra iyice tuzlanıp kurutulur. Soğuk hava eşliğinde kurutulur.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
Kaz etinin kendisi tuzlu olduğundan tuz eklemeden önce tadına bakmanızda fayda vardır. Kaz eti tuz kullanılarak kurutulduğundan, et fazlasıyla tuzlu oluyor. Bu nedenle, kaz eti ile yemek yapılabilmesi için tuzunun giderilmesi gerekiyor.
Kaz eti 2.5 saat süre ile tencerede haşlanacak ve süre bitiminde ocaktan alınacak. Haşlama suyuna tuz ilave edilmeyecek. Etin bünyesinde bulunan tuz, eti tatlandırmak için yeterli.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
Bütün parça halindeki etler, çiğken buzdolabında 3- 4 gün kadar, buzlukta ise 4- 12 ay arasında saklanabilmektedir. Kıyma gibi küçük parçalara ayrılmış ve işlem görmüş etlerin bozulma riski daha fazladır. Bundan dolayı, buzdolabında 1- 2 gün dondurucuda ise 3- 4 ay kadar saklanması önerilmektedir.
Tüyleri yolunan kazlar kanlar ve acılar içinde hayata devam ediyor. Hayvanların zamanla yeniden çıkan tüyleri de daha sonra tekrar yolunuyor. Bu şekilde bir hayvandan defalarca tüy alınabiliyor. Hayvanların diri diri yolunmasının başka bir sebebinin de öldükten sonra tüy kalitesinin bozulması olduğu ifade ediliyor.
3. Kaz tüylerinin kaba yolumu için sıcak suya daldırma yada hafif sıcak suya daldırma yeterlidir. Kazlar 54.5-65.5 °C deki suda 1-3 dakika tutularak çıkarılır. Daha yüksek ısılarda sıcak suya daldırma süresi daha kısa uygulanabilir. Tüylerin ıslanmasını hızlandırmak için suya biraz deterjan katılabilir.
KAZ YUMURTALARININ KULUÇKASI
Kuluçka süresi ortalama olarak 29-31gün arasında değişmektedir. Düzgün, temiz, biçimli yumurtalar kuluçka makinesine yerleştirilmeden önce fumige edilir ve kuluçka makinesine yerleştirilir.
Beyaz etin saklama koşulları:
Etler hemen tüketilmeyecekse bir seferde kullanılacak miktarlarda kaplar içine konularak buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 6 ay süre ile dondurularak saklanabilir. Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmelidir.
Porsiyonluk şekilde ayırın ve uygun malzemelere koyarak dondurucuya yerleştirin. ➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Sağlık olarak oldukça faydalı bir et olan kaz eti, bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinir. Her ne kadar lezzetli bir et olsa da istenmeyen kokusu vardır. Bu yüzden bolca tuzlamak ve doğru yöntemlerle pişirerek kokusunu gidermek gerekiyor.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Kaz etindeki bakır, kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Aynı zamanda iyi kolesterolün artmasını destekler.
Kaz eti genellikle kışın tüketilen çok değerli besin öğelerine sahip olan mineral ve vitamin kaynağıdır. Çok tuzlu ve ekstra yağlı tüketilmesi önerilmeyen kaz etinin suyu da kendi kadar lezzetli ve faydalıdır. Kaz etinde bulunan fosfor ve kalsiyum diş etlerine ve kemiklere oldukça yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri