Gerilim tipi baş ağrısı, başın çevresini bir bant gibi saran, alın-şakak bölgelerinde ağırlık ve omuzlarda gerginlik oluşturan bir ağrı türüdür.
Bu hastalarda anksiyete bozukluğu görülür. Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Ruhsal sorunlarınızla ilgilenmediğinizde yada göz ardı ederek çözüme kavuşturmadığınız zaman ciddi kronik baş ağrıları yaşamanız olağan bi durumdur. Psikolojik baş ağrılarının genel özelliği ağrıyı başınızın sürekli aynı yerinde hissetmenizdir ve buna ek olarak ağrının inatçı ve gün boyu sürüyor olmasıdır.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle başta sıkışma, basınç ya da gerilme şeklinde bir his oluşturan ağrılardır. Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir.
Bazı durumlarda on beş günden az sürebilir. Ancak üç ay içinde bir günden fazla, 15 günden de az olabilir. Bu durum 30 dakikayı da alabilir, bazen daha da kısa sürebilir. Teşhis konulurken ağrı günü ve süresini mutlaka doktora bildirmek gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Sık olarak sinirlilik, tedirginlik içinde olma, yerinde duramama halinden yakınırlar. Belirli bir neden yokken, olabilecek şeyler hakkında endişe ve üzüntü duyarlar. Kas gerginliğinden kaynaklanan titremeler, seğirmeler, kas ağrıları görülebilir. Kas gerginliği, özellikle baş, boyun ve sırtta ağrılara yol açar.
Anksiyete, gerçekte olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı kaygı ve korku hissedilen ruhsal bir bozukluktur. Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir.
Anksiyetenin temel tetikleyicileri arasında çevresel stres faktörleri, genetik yatkınlıklar, diğer hastalıklara bağlı komplikasyonlar ve beyin kimyasındaki düzensizlikler sayılmaktadır.
Anksiyete ataklarında pek çok belirti meydana gelir. Bunlar fiziksel belirtilerdir. Eğer kişi zor nefes alıyorsa, kalp ritminde düzensizlik başladıysa, ellerde titreme ve terleme başladıysa bu anksiyete atağının başladığına işarettir.
Epizodik gerilim baş ağrısı, yarım saat ile 15 günden az olacak şekilde ortaya çıkar. Üç ay süreyle ayda 1 günden daha fazla, 15 günden az olarak 30 dakika sürebildiği gibi günlerce de sürebilir. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısının kronik hale gelme ihtimali vardır.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Baş ağrınız ne zaman acil? Ağrıyla birlikte bulantı ve kusmanız da varsa durumu ciddiye alın. Baş ağrılarınıza kollarınızda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa işi oluruna bırakmayın. Ağrı karakter değiştiriyorsa, giderek şiddetleniyorsa, sık tekrarlıyorsa problemi önemseyin.
Gerilim tipi baş ağrılarının başlıca belirtileri arasında; Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur.
Gerilim tipi baş ağrısı en sık karşılaşılan baş ağrısı türüdür. Baş, şakaklar, alın ve boyun çevresinden hafif veya orta şiddetli ağrılar ile kendini gösterir1. Başın çevresinde bir lastikle sıkıştırılıyormuş gibi bir basınç ve gerginlik hissi oluşur.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Anksiyete atağı korkutucu bir deneyim olabilir. Atak geçiren kişiler, nefes alamadığını, kalplerinin çok hızlı attığını, başlarının döndüğünü veya düşüncelerini kontrol edemediğini hissedebilir. Anksiyete ataklarına genellikle ölüm korkusu veya başka korkular da eşlik edebilir.
Anksiyete Bozukluğu “akıl hastalığı”, “delilik”, “zeka geriliği” veya “kişilik bozukluğu” DEĞİLDİR.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu: Günlük hayatta karşılaşılan sağlık, para, iş ve aile gibi rutin sorunlar bile bu kişilerde aşırı kaygı ve endişeye neden olur. Genellikle depresyon ile görülen bir türdür. Endişe kontrol altına alınamaz. En az 6 ay boyunca her gün aynı şiddette tepkiler devam eder.
Anksiyete, kişide büyük strese neden olur ve stres, hipokampüsü küçültür. Bu bölge uzun vadeli ve bağlamsal anıları işlemek için çok önemlidir. Maalesef anksiyete ilerledikçe; anksiyeteyi, travmayı ya da stresi destekleyen anılar dışında her tür hatıra sınırlanmaya başlar.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
stres, kaygı bozuklukları, korku, endişe hissi gibi durumlar gerilim tipi baş ağrısına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri