Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler çoğu kişi için sıradan olan yaşam olayları hakkında üzüntülü ve endişeli olmaktan kendilerini alamazlar. Ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, boğazda bir yumru hissi, terleme, bulantı, ishal, sık idrara gitme ve depresyon belirtileri sık görülür.
Buna göre kişinin bağırsaklarındaki bir sıkıntı; anksiyete, stres ve depresyon gibi problemlerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Benzer şekilde stres ve kaygı gibi duygular da bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Sindirim ve Boşaltım Sorunları
Ancak kaygılı süreçlerde bedenin sindirimden sorumlu alanlarında sorunlar yaşanabilir. Kronik stres ve kaygıya bağlı olarak beden işlevsiz tepkiler verir, mide salgılarında düzensizlik oluşur. Karın ağrısı, kramp, şişkinlik gibi sorunlar ile karşılaşılır.
Araştırmaya dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
İlgili 35 soru bulundu
Bu durum da gaz sıkışmasına neden olabilir. Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete durumları sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir. Stresli durumlarda sindirim yavaşlayabilir ve gaz birikmesine yol açabilir.
Anksiyete yaşayan kişiler ruhsal açıdan etkilenerek, aşırı kaygı ve korku oluşturur. Değer kaybı oluştuğunu düşünen bu kişilerde aşırı kilo kaybı, mide bozukluğu, terleme görülebilmektedir.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Kaygı ya da anksiyete, zihnimizde olduğu kadar bedenlerimizde de kendini hissettirebiliyor. Anksiyetenin fiziksel semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterse de en yaygın etkileri mide ağırısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi mide-bağırsak hareketleriyle kendini belli edebiliyor.
Yüksek işlevli anksiyete kişi, başta kaygı olmak üzere çaresizlik, telaş, sıkışma vb. duyguları tıpkı anksiyete olduğu gibi sıklıkla yaşar. Bunlara zaman zaman nefes almada problem yaşama, karın ağrısı, cilt problemleri gibi fiziksel rahatsızlıklar eşlik edebilir.
Ayrıca her tıbbi işlemde olduğu gibi aile geçmişiniz hakkında da sorular sorulur ve tespit edilen semptomlarınızın başka somut bir hastalık nedeniyle (hormonal dengesizlikler, hipotiroidi, vb.) ortaya çıkmadığından emin olunduktan sonra (bunun için kan testi istenebilir) anksiyete testi yapılır.
Strese bağlı bağırsak bozukluğunun sonuçlarından biri de ishaldir. Bağırsak bariyeri bozulur, bu da emilimi zorlaştırarak ve su atılımını arttırarak anüse ulaşmadan önce dışkının sıvılaşmasına neden olur.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte hastalığın semptomlarının strese bağlı olarak arttığı bilinmektedir. Ancak doktor kontrolünde çeşitli ilaç tedavileri ve diyet değişiklikleri ile hastalığın yarattığı sorunlar hafifletebilmektedir.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Yaşam kalitesini düşürüyor. Anksiyete bozukluğu olan kişilerde sürekli, aşırı ve yaşanan duruma uygun olmayan bir endişe oluşur. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller.
Soğuk banyolar ve duşlar ruh haliniz için iyidir.. Anksiyete ve depresyon tedavisie yardımcı olur.
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
Bu belirtiler: nedensiz yorgunluk, başağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri