Dinen çocuğun anne babayla uyuması konusu da epey merak ediliyor. Biz konunun bilimsel boyutuna dair önerilerde bulunsak da bu konuda kabul edilen durum şöyle: Gece anne baba yanında uyumak günah değil ancak çocuk yalnız yatabilecek yaşta ise yatakları ayırmak en doğrusu.
En İyi Cevaplar
Baba ile bebeklikten çıkmış kızının aynı yatakta yatıp uyumaları ne dinen ne de örf olarak kabul edilebilir değildir. Şüphesiz bir babanın kendi kızı ile bir arada bulunması yasak değildir. Bir babadan ahlâksız denebilecek bir düşüklük de beklenmez.
İşte Allah, âyetlerini size böyle açıklar. Allah alîmdir, hakîmdir. buyurmuştur. Bütün bunlar fitneyi önlemek, ihtiyaten ırzı korumak, şerre vesile olan şeylere engel olmak içindir. Yaşı 10 olmamış erkek çocukların anneleriyle, kız kardeşleriyle yataklarında yatmaları caizdir.
Bebek anne sütü almıyorsa, bebeğin odası 3 aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılmasında üst sınır ise 2-3 yaş dolaylarında olmalıdır. Çocuğun yaşına bağlı olarak çocuğa kendi odası ve kendi yatağının olduğu kararlı bir şekilde anlatılmalıdır.
Çocuk kendi yatağında yatmalı, geceleri anne babanın yanına gelmesi yasaklanmalıdır. Genel olarak anne babasıyla yatan çocuk, özerkliğini kazanmada gecikip anne babaya bağımlılık geliştirebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Baba ile bebeklikten çıkmış kızının aynı yatakta yatıp uyumaları ne dinen ne de örf olarak kabul edilebilir değildir. Şüphesiz bir babanın kendi kızı ile bir arada bulunması yasak değildir.
Diyanet, karı-kocanın aynı evde ama farklı odalarda yatmalarının da caiz olmadığını açıkladı. Diyanet'in, 2016 Takvimi'ndeki fetvasına göre, ayrı odalarda kalan karı-koca arasında, hem sevgi zedeleniyor hem de “cinsel ihtiyaçlar” yerine getirilemiyor.
Nitekim Hanefi alimlerinden Aliyyü'l-Kârî, “Çocuk yedi yaşında yataktan uzaklaştırılır.” hükmünü verirken şu açıklamayı getirir: “Yani annesinin, kız kardeşinin ve diğerlerinin yatağından uzaklaştırılır.
Anne baba ve çocuklar, birçok nedenle bir arada yatabiliyor. Bebeğin gereksinimlerinin daha kolay karşılanmasından kültürel alışknlıklara kadar çeşitli faktörler çocukların anne babayla birlikte yatmasına yol açabiliyor. Bu durum özellikle çocukluğun ilerleyen dönemlerinde bazı sorunları beraberinde getirebiliyor.
Bir annenin, ergenlik çağına varmış erkek veya kız evladına sarılıp yatması caiz değildir. Aşağıdaki ayetlerden, küçük çocuklarla dahi aynı odada yatmanın uygun olmadığı anlaşılmaktadır. Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Müminler!
Değerli kardeşimiz, Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
Selamünaleyküm. İki kadın veya iki erkek aynı yorganı kullanacak şekilde bir yatakta yatmamalıdırlar.
Hayir... Evladin günahını ebeveyn ceker.
Erkeğin erkekle, kadının kadınla aynı yatakta yatmaları aslâ caiz değildir; her biri yatağın birer kenarında olsa bile...” (Feteva'n-Nevevî, s. 215a; İbranim Canan, Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye, s. 309.)
Başkasının yatağını kullanmada bir sakınca yoktur. Özel bir endişe söz konusu ise kullanmamalıdır.
Kız ve erkek kardeşlerin odalarının ayırımı ise bazı şartlara göre mümkündür. Kız çoçukları on yaşını geçtikten sonra ağabeyleri ile aynı odada yatmaları bazı mahzurları getirir. Kız çocuğu yedi yaşından küçük ise aynı yatakta yatabilir.
Anne ve babanın ayrılması sürecinde çocuk uyum sorunları yaşayabilmektedir. Özellikle ayrılmanın ilk evrelerinde bu durum her çocuk için stres kaynağıdır. Anne babanın ayrılmasının ardından çocuklarda akademik başarıda düşüş, kaygı, kurallara uymada zorluk ve depresyon gözlemlenebilmektedir.
Çocuk kaç yaşında kendi başına uyumalıdır: 1 Yaş
Çocukları 2 – 3 yaşına geldiğinde, çoğu anne-baba gece boyunca kendi yataklarında rahat uyumak için can atacaktır. 1 yaşından itibaren çocuk kendi odasında, kendi yatağında, tek başına uykuya dalıyor olmalıdır.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Eğer iki kardeş beşikte uyuyorsa, güvenlik açısından bir sıkıntı yaratmaz. Aynı odayı paylaşan iki kardeşin uyku saati düzeninin aynı olması gerekmez. Uyku düzeni, kardeşlerin ayına/ yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmelidir.
Çocuğun kendi odasında ve kendi yatağında uyumasının gelişimi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Aktaş, “En geç 2-3 yaş aralığında çocuğun yatağı ve odası ayrılmalıdır.
İki ya da üç yaştan itibaren, kız ve erkek çocukların odaları ayrılmalı. Aynı cinsten olan çocuklar bile ayrı odada kalmalı çünkü meraktan birbirlerine yaklaşabilirler. Anne-baba ile yatmaları da doğru değil. Birçok çocuk, anne-babaları ile birlikte yatıyor ama biz bunu asla önermiyoruz.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî'de geçmektedir.
Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Değerli kardeşimiz, Kavga sonucu eşlerin yataklarını ayırması nikahın sıhhatine mani değildir; bununla nikah düşmez. İslâm'da dargınlık hâli, müminler arasında herhangi bir konuda ihtilâf edilebileceği kabul edilerek geçerli sayılmış; ancak bu hâlin üç günü geçmemesi gerektiği emredilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri