Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor. Tüm sesler fetusun içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla bebeğe iletiliyor.
Anne karnındaki bebek, annesini hissettiği gibi babasını da hissedebilir.
En nihai bağ anne bebeği kucağına almaya başladığında başlar . Bebek ,hamileliğin 16.haftasında işitme yeteneği edindiği zaman ilk duyduğu ses annesinin kalbi, ilk gördüğü şey rahim içi, dokunma hissi başladığında da dokunduğu ortam anne karnıdır.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
İlgili 28 soru bulundu
12 hafta: Gebelik başlangıcında rahimdeki sıvı temel olarak su ve tuzdan oluşuyor ama 12. Haftada artık annenin proteinleri, karbonhidratları, yağları ve yediği yemeklerden gelen tat kimyasalları barındırıyor.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bunun için özellikle 1-3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir.
Çoğunlukla anne karnında bebeğin hareketliliği anne adayının ne yaptığına bağlıdır. Rahmin dışındaki bebekler gibi rahim içindeki bebekler de sallandıklarında uyurlar. Bu nedenle gün boyu annesi hareketli olduğunda bebek hareketsizleşir, tekmeler fark edilmez. Annesi yavaşladığında bebek hareketlenmeye başlar.
Anne karnında bebek acıkınca ne yapar, söyleyelim. Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
* Düşük yapma ve erken doğum yapma açısından yüksek riski olmayan anne adaylarının günlük ev işlerini yapmalarında ve eğer çalışıyorlarsa 32. haftaya kadar çalışmaya devam etmelerinde doktorları da onayladığı sürece herhangi bir sakınca yoktur.
Kalsiyum ve fosfordan zengin besinler, tahıllar, meyve ve sebzeler, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurtadır. Günlük olarak 1200-1500 miligram kalsiyum alınması gerekmektedir.
Folik Asidi İhmal Etmeyin
B vitaminleri beyin gelişimi açısından önemlidir. Özellikle folik asit beyin ve sinir sistemi gelişiminde önemlidir ve eksikliği en çok görülen vitaminlerdendir. Besinler içinde en çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur.
Doğum sonrası, bebeği emzirmeye başlayan annenin, et, süt, yoğurt, meyve, sebze tüketimine ağırlık vermesi öneriliyor. Haftada iki kez balık yenilmesi ve aşırıya kaçmadan ceviz tüketilmesi de bebeğin zeka gelişimini olumlu etkiliyor.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Hayır, bebek ezilmez. Bebeği koruyup kollayan, içinde yüzdüğü amniyon sıvısı, burada da bebeğin imdadına yetişir. Yan yatmak, kalbe geri dönen kanı artıracağından, gebelikte en çok istediğimiz yatış pozisyonudur.
Hamilelikte ani korku zararları nelerdir? Hamilelikte aniden korku yaşamak, aniden yükselen ve düşen tansiyona neden olabilir. Nadir olarak bebek düşüklerine neden olabileceği gibi travma ve aşırı üzüntü durumlarında anne karnında bebek ölümü gibi istenmeyen travmatik durumlara yol açabilir.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
anne karnında ağız yoluyla yiyecek alınmadığı için makattan herhangi bir dışkılama olmamaktadır. tüm besinler göbek kordonu vasıtası ile sindirilmiş olarak bebeğe iletilmektedir. sonuç olarak çıkacak bir posa da bulunmamaktadır. bebeğin ilk kakası olarak bilinen şey bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdır.
Uslu, gebelik döneminde mutlaka ara öğün tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, “Anne adayları günlük 3 ana öğünlerini mutlaka tüketmeli ve öğün aralarına ara öğünler yerleştirerek günde 6 öğün tüketmelidir.
Erkek çocuğa hamile olan anne adaylarının bebeğin hareketlerini, gebeliğin 15. haftasından itibaren hissetmeye başladıkları söyleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri