Rahim Şekil Bozuklukları Nasıl Anlaşılır? Rahim şekil bozuklukları ultrason, rahim filmi ve MR ile anlaşılmaktadır, tanısı konulmaktadır. Özellikle hamile kalamama veya tekrarlayan düşük şikayetiyle başvuran kadınlarda yapılan ultrason ve rahim filmiyle rahim şekil bozuklukları anlaşılır.
Belirtileri fazla olmadığı için birçok kadın, rahminde şekil bozukluğu olduğunu anlayamaz. Şekil bozukluğu olup olmadığını anlamak için rahim filmi (HSG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ya da 3 boyutlu ultrasonografi yapılması gerekir.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Rahim şekil bozuklukları doğumsal, hormonal etkiler veya geçirilmiş cerrahi müdahalelere bağlı olabilir. Doğumsal anomaliler, organların henüz anne karnında iken normal bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Rahmin doğumsal şekil bozuklukları, kadınların yaklaşık %5 ile %10'u arasında görülebilir.
Normal doğum, çoğul gebelik, östrojen hormonunun yetersiz olması ve yaşlılık gibi nedenlerden dolayı pelvik kaslar ve bağ dokuları gevşer. Bu gevşemeye bağlı olarak yer çekiminin de etkisiyle rahim; aşağı, yani vajinanın içine doğru sarkar. Bu sarkma vajinanın dışından görünecek kadar ileri boyutta da olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yaş, doğum, bazı hastalıklar ve günlük yaşamın etkisi ile bu kasların zayıflaması ve aşağı doğru sarkması durumuna rahim sarkması denir. Bulunduğu evreye göre farklı belirtiler gösteren ve yaşam kalitesini de düşüren bu rahatsızlık tedavi edilmezse kişinin günlük hayatı ciddi ölçüde etkilenir.
Sonradan oluşan rahim bozuklukları ise iç doku iltihaplanması, vajinal enfeksiyon veya rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar şeklinde açıklanabilir. Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır.
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Normal olarak rahim, karın boşluğunda öne, idrar torbasının üzerine doğru dönük olarak durur, kadınların %20 sinde ise arkaya doğru dönük olur. Bu durum normalin anatomik bir değişikliğidir ve hamile kalmayı engellemediği bilinmektedir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Ters Rahim ve Cinsellik
Ters rahim kadında cinsel ilişkiye ve cinsel ilişkiden doyum sağlamasına engel olmaz.
Rahim duvarı kalınlaşması ya da tıp dilindeki adıyla endometrial hiperplazi ise bu durumdan bağımsız olarak hormonal düzensizliklere ya da farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir.
Rahim sarkması var olan idrar kaçırma problemini maskeleyebilir ya da rahim sarkması ile idrar kaçırma birlikte olabilir. Pelvik taban kaslarının düzenli çalıştırılması rahim sarkmasını önleyici bir etkiye sahiptir. Rahim sarkması genellikle cerrahi olarak tedavi edilmektedir.
Sağ veya sol kasık ağrısına rahimdeki miyomlar da neden olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısının hissedildiği bölge, miyomun yerleştiği bölgeye göre değişmektedir. Rahmin sağ tarafında yerleşmiş büyük miyomlar sağ kasık ağrısına neden olurken rahmin sol tarafına yerleşmiş miyomlar sol kasık bölgesinde ağrıya neden olur.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur.
Hareketli rahim ters dönmesi semptom vermezse tedaviye gerek duyulmaz. Ağrı şikayetleri oluşursa rahim ağzına halka yerleştirilerek rahim yeniden şekillendirilir sağlanır. Ağrı şikayeti tedavi sonrası kaybolursa yerleştirilen halka 6-8 hafta bırakılabilir.
Özellikle hamile kalamama veya tekrarlayan düşük şikayetiyle başvuran kadınlarda yapılan ultrason ve rahim filmiyle rahim şekil bozuklukları anlaşılır. Ancak rahim filmiyle bazı anormal rahim şekilleri birbirinden ayırt edilememektedir, bu durumda MR veya 3 boyutlu ultrasonla değerlendirme gerekmektedir.
Eşyükselti eğrisi ya da izohips, bir haritada aynı yükseklikteki noktaları birleştiren hayalî eğrilere denir. Eşyükselti eğrileri içeren topografik bir harita. Eşyükselti eğrilerinin amacı, üç boyutlu yeryüzü şekillerini, iki boyutlu harita üzerinde temsil edebilmektir.
Rahim ağzı, rahmin vajina içinde yer alan kısmı olup jinekolojik muayene esnasında spekulum uygulaması ile gözle görülebilen kısmıdır.
Serviks yani rahim ağzı, vajinanın en üst noktasının uterusun (rahim) alt kısmıyla birleştiği alandır.
Rahim şekil bozukluğu her zaman gebe kalmaya engel değildir. Ancak düşük ve doğrudan gebeliği önleyici etkileri bulunur.
Her kadının vajinasının farklı olduğunu bilmek önemlidir. İdeal bir boyut, şekil veya renk söz konusu değildir. Vulva ve vajina tıpkı burun, kulak, göğüs gibi kişiye has organlardır. Vulvanın şekli, uzunluğu, rengi ve boyutu değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri