Bu çerçevede; oda sıcaklığında muhafaza edilen anne sütü 3 saat, buzdolabında saklanan anne sütü 3 gün, derin dondurucuda saklanan anne sütü ise 3 ay boyunca tazeliğini koruyabilmektedir.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Anne Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır? Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
Yukarıda da bahsettik ama dondurulmuş anne sütü çözüldükten sonra kullanılmalıdır. Tekrar dolapta beklememeli ya da tekrar dondurulmamalıdır.
Buzdolabında (4 derece) 3 gün
Sağılmış anne sütü BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında 4 derecede 3 gün saklanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
“Bozulmuş anne sütü nasıl anlaşılır?” diye merak eden annelerin ilk yapmaları gereken şey sütün kokusunu kontrol etmektir. Bozulmuş süt ilk anda kendini kokusuyla ele verir. Anne sütünün bozulduğunu anlamak oldukça kolaydır. Süt dolaptan çıktıktan sonra ekşi bir koku ve bozuk bir kıvama sahip olabilir.
Isıtılan anne sütü ne kadar dayanır? Anne sütü çözdürme işlemi sonrasında 24 saat buzdolabında saklanabilir. Ancak bir daha dondurulmamalıdır. Bir daha dondurup tekrar çözmek anne sütündeki besin değerlerini yok eder ve sütün bozulmasına neden olur.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
1- Anne sütünü saklama yöntemleri
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Eğer bebek saklanan sütü bitiremez ve bir miktar daha kalırsa, kalan anne sütü buzdolabında saklanabilir sonrasında tekrar bebeğe verilebilir. Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Önemli olan bekleme esnasında sütün hava ile herhangi bir temasının olmamasıdır. Buzdolabında bekletilmesi, oda sıcaklığında bekletilmesi veya buzlukta bekletilmesi mümkündür. Buzdolabında beklettiğiniz bir sütü daha sonra ısıtabilir, oda sıcaklığına getirdikten sonra bebeğinize içirebilirsiniz.
Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur. Bu süre hava sıcaklığı arttıkça azalmaktadır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Biberonu emzik kısmı sütle dolu olacak şekilde yatay olarak tutun. Tıpkı emzirmede meme ucunuzla yaptığınız gibi biberonun ucunu onun üst dudağına veya yanağına değdirerek onun ağzını açmasını sağlayın. Bebeğinizin emziği kendisinin arayarak bulmasına ve ağzına almasına izin verin.
Yine fazla miktarda sütü olan anneler yada süt boşalma refleksi hızlı olan annelerde de gaz problemi olabilir fazla sütü olan annelerde süt şekerinin fazla olduğu ilk süt yutulduğu zaman bebeklerde süt şekeri dediğimiz laktozun fazla olmasının etkisiyle daha fazla gaz yeşil renkli patlayıcı tarzda bol gazlı bir kaka ...
Anne sütü bebekler için oldukça önemli olduğundan çok fazla ısıtılması, anne sütünün değerlerini kaybettirecektir. Bir kereye mahsus olarak anne sütleri ılık kıvama getirilerek bebeklere verilebilir. Anne sütlerinin kaynar şekilde yüksek ısıya getirilmesi uygun değildir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
Sağıma başlamadan önce bir bardak su içmeli ve sağım sırasında mümkün olduğunca su tüketmelisiniz. 2) Sağım sırasında bebeğinizin resmine bakmanız, bebeğiniz gibi kokan bir şeyi yanınızda bulundurmanız, bebeğinizin sesini duymanız sağım sırasında süt akışınızı arttırmaya yardımcı olabilir.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Olgun anne sütü, karbonhidrat ve mineral solüsyonundaki protein bileşimidir. Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri