Eğer bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve olması gereken kilodaysa bu iyi beslendiği anlamına gelir. Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür.
Anne sütü alamayan bebeğin kilosu düşer. Bebeğin sürekli meme araması da yeterince doymadığını gösterir. Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağına işaret eder.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
İlgili 38 soru bulundu
Hazırlıklı olun; bebeğinizi günde birkaç kez hıçkırık tutabilir. Tüm bebekler gibi yavrunuz da sindirim sistemi henüz gelişmediği için 1 yaşına gelene kadar zaman zaman hıçkırabilir. Yenidoğan bebek hıçkırması da sağlıklı gelişimin bir parçasıdır.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Geceleri derin uykudan uyanıp ağlamaya başlamaları da aç olduklarına işaret eden belirtiler arasındadır. Yavrunuzda bu tarz durumlar gözlemliyorsanız, bebeğinizin acıktığı anlamına geldiğini unutmayın. Zamanla bu gibi hareketleri gözlemleyerek, bebeğinizin ne zaman aç, ne zaman tok olduğunu çok daha iyi anlayacaksınız.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Emzirme rutininde de dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlardan ilki, bebeğin memenin ucunu, çevresindeki koyu renkli bölümle (areola) birlikte ağzına almasıdır. Emzirme tekniğinde bir yanlışlık olması durumunda süt yavaş gelecek, bebek etkili bir şekilde süt alamadığından doymayacaktır.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebeklerde hıçkırığın sebebi sıkça sindirim sistemiyle alakalıdır. Bu nedenle hıçkıran bebeklerin genellikle tok olduğu düşünülür. Ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı durumlarda hıçkırık bebeklerin yemek yemesinden hemen sonra ortaya çıkabilir.
Her bebek farklıdır dedik. Bu nedenle anne, zaman içinde açlık ağlamasını ayırt etmek konusunda uzmanlaşır. Açlık ağlaması genellikle huzursuzluk, mırıldanma ve mızmızlanma gibi “öncü açlık seslerinin” ardından gelir. Bebek emerken memeyi bırakır ve yine ağlamaya başlarsa, bebek aç olmayabilir.
döneminde sık karşılaşılan bir durumdur. Susamak: Bebekler susadıkları zaman emmek isterler. Acıkmak: Bebekler acıktıkları zaman emmek isterler. istediklerinde emmek isterler.
Anne, sütü gelmese de bebeğini emzirmeye mutlaka devam etmeli. Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Genellikle emzirme 15 dakika civarında sürer, bebek her iki memeyi 4' er dakika emdiğinde alabileceği maksimum sütün yaklaşık % 85' ini almış olur. Sık ve küçük emzirmeler süt salgısı, süt boşalması ve annenin strese girmeden emzirmeye alışması için başlangıçta tercih edilebilir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri