Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir.
Anne sütü, 19 °C-26 °C aralığında yani oda sıcaklığında yaklaşık 3 saat, buzdolabında 0-4°C aralığında ise 3 gün muhafaza edilebilir. Sütü derin dondurucuda saklamak istemeniz halinde ise -18°C de 3 ay boyunca tutabilirsiniz. Buz paketlerinin yer aldığı serin kutularda anne sütü saklama süresi 24 saate çıkar.
Buzdolabında (4 derecede) 3 güne kadar, dondurucuda ( yaklaşık -18 derecede ) 3 ay saklanabilir. Sonuç olarak, anne sütünün doğru şekilde saklanabilmesini teminen üretilen saklama poşetleri, sütünü saklamak isteyen anneler için ideal ve sağlıklı bir seçenektir.
Anne sütü biberonda nasıl saklanır? Biberon içindeki anne sütü oda sıcaklığında en fazla 3 saat dayanabilir. 3 saat sonrasında süt ekşimeye başlayacaktır. 19 veya 26 derece aralarında biberon içindeki anne sütünü koruyup bebeğinize verebilirsiniz.
Strelize edilmiş, kapağı iyi oturan, dışı sert plastik veya cam kaplar kullanabilirsiniz. Bu kapların üzerine sağım yaptığınız saati ve tarihi yazmanız gerekir. Çünkü önce sağılmış anne sütü, ilk kullanılmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
3) 6. haftadan 6. aya kadar: Günde 7 – 8 öğün olmak şartıyla bebeğiniz her öğünde en az 60 ml anne sütü almalı ve göğüste en fazla yarım saat tutulmalı.
Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur. Bu süre hava sıcaklığı arttıkça azalmaktadır.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
Dondurulmuş Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Tazeliğini koruması açısından donmuş anne sütünü çözdürme işlemi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Anne sütünü çözdürdüğünüzde eğer keskin, ekşi bir koku geliyorsa sütünüz bozulmuş olabilir. Doğru bir şekilde çözdürülmeyen sütler de çabucak bozulabilmektedir.
Uyarıcı olarak bilinen CMP ve IMP nükleotitleri ise gün içinde çoğalmakta. Uzmanlar bu nedenle gün içinde pompalanan sütün gece değil gündüz verilmesini öneriyor.
Yenidoğan bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla beslemelisiniz. Bebeğinizi 15-20 dakika boyunca emzirmeniz yeterli olacaktır. Yenidoğan bir bebeğin günlük alması gereken anne sütü miktarı 400-500 ml arasındadır.
Sağılan anne sütü direkt olarak bebeğe verilebilir, buzdolabına koyulabilir ya da dondurulabilir. Sağılan anne sütü 22 derecelik oda sıcaklığında tazeliğini en az 6 ile 8 saat korur.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
İlk günlerde eğer anne ve bebek birlikte değilse doğum sonrası ilk saatler içinde süt pompası kullanılabilir. Bu memelere uyarı vererek sütün artışını kolaylaştırır. Daha sonraki süreçte eğer bebeğiniz ile birlikte değilseniz 3 saat arayla süt sağmaya devam edebilirsiniz.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Anne sütün mikrodalgada ya da ocakta ısıtılmamalıdır!
Soğutmak için de benzer yöntem kullanabilir ya da sıcak süt oda sıcaklığında soğumaya bırakılabilir.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Sütünüzü pompa ile sağdığınızda, sağılmış sütünü temiz bir süt saklama poşetine koymalısınız. Süt saklama poşetinin üzerine kaç cc süt olduğunu ve günün tarihini, yazın. Buzdolabının dondurucu kısmına yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri