Kür 3: Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içilebilir. Sekiz- dokuz adet kuru inciri yarım litre suda haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.
Anne sütünü artırmak için haşlanmış kuru incir suyu da içebilirsiniz. Sekiz-dokuz adet kuru inciri yarım litre klorsuz suda en fazla on dakika haşlayınız. İkiye böldüğünüz suyu sabah-akşam olmak üzere günde iki kere tüketiniz.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Kurutulmuş Meyveler
Bu özellikleriyle de anne sütünü artırıcı etki yapıyorlar. Günde 1-2 porsiyon kadar kurutulmuş meyve, örneğin; 2 adet kuru incir, 4 adet kuru hurma yemenizde fayda var.
Üç litre suyun içine 6 adet inciri doğrayarak koyun ve 10 dakika kaynatın. Soğumaya bıraktığınız bu karışımı gün içerisinde tüketirseniz, sütünüzün yoğunluğu, kalitesi ve miktarı artar.
İlgili 29 soru bulundu
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Kürün hazırlanışı çok kolay. Küçük bir kavanoza 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. 2 adet kuru inciri dilimleyip zeytinyağına ilave edin. Karışımı, 1 gün boyunca bekletin ve sabah aç karna, incirleri yiyin. Yediğiniz incirlerin yerine yenisini koyun ve bir ay boyunca her gün bu formülü tekrar edin.
Ayrıca anne adaylarının merak ettiği bir soru daha vardır: Kimyonlu rezene çayı süt yapar mı? Anne sütünü artırıcı özelliğe sahip rezene ve kimyondan oluşan bu çayın, süt miktarını artırdığı bilinmektedir. Annelerin uykudan önce kimyon çayı içmesi önerilmektedir.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Bebeğin sık sık emmesi süt üretimini teşvik eder. Çünkü bebekler süt emdikçe prolaktin ve oksitosin adı verilen, süt üretimi ile ilgili hormonlar artar. Hem vajinal doğumda hem de sezaryen sonrasında sütün artması için bebeğin sık sık emzirilmesi önerilir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Yani her beslenme modelinde olduğu gibi, yeterli ve dengeli tüketim halinde, kuru incir gaz yapmayacaktır. Emziren annelere ne süt yapar sorusuna cevap arayışımızda, kurutulmuş incirin de olumlu sonuçlar üretebileceğinden bahsettik.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Yapılan araştırmalar rezene çayında bulunan bileşenlerin annede östrojen hormonunu uyardığını göstermektedir. Bu da anne sütünü artırmaya yardımcı olduğu anlamına gelir. Emzirme döneminde günde 1 bardak rezene çayı içen annelerin süt miktarında ve veriminde artış görülür.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
· Bebeğinizi yavaşça emzirmeyi kesin: Bebeğinizi aniden sütten kesmeye başlarsanız, tıkalı süt kanallarının olasılığı daha yüksektir. Bunun yerine, yavaşça ve kademeli olarak emzirmeyi kesin, böylece vücut değişime alışır ve süt üretimini azaltır.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Emziren Anneler İçin Kimyon Çayı Demleme
Buna ek olarak anne sütünün kokusunu değiştirerek daha güzel algılanmasını sağlar. Anneler için kimyon çayını demlerken bir çay kaşığı kadar şeker ve toz kimyonu karıştırmak gerekir. Bunu da ılık süt ile tüketmek önemlidir.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir.
Üçe veya ikiye bölerek öğünlerden on-onbeş dakika önce aç karnına içilir. şeklindedir. Bu formülün anlamı, iki defa yirmibeş gün uygulanır ve her yirmibeş gün tamamlandığında yedi gün ara verilecektir. Toplam uygulama süresi elli gündür.
Ilıdıktan sonra suyunu süzün. Bu suyu üçe bölerek her öğünden 15 dakika önce aç karna için. Kürü 50 gün boyunca kurallara uygun şekilde uygulayın.
SÜT VE İNCİR BİRLEŞTİRSE
Balgam sökücü özelliği de olan incirli süt, kronikleşmiş öksürük ve bronşite çare olacak, kısa süre içinde boğaz ağrınızı da ortadan kaldıracaktır. İncirli süt, sık sık soğuk algınlığına yakalananlar için adeta doğal bir antibiyotik yerine geçebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri