Bu olaya ikizleşme denir: ana>anne, elig>elli, yedi>yeddi (ağız), aşağı>aşşağı (ağız), eşek>eşşek (söyleyişte) vb.
İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-, ...
“Bağrı” sözcüğünde (bağrı < bağır -ı) ünlü düşmesi vardır. Sert ünsüzle biten kimi sözcüklere, ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde sert ünsüz yumuşar.
Dilimizde ses olayları 8 başlıkta incelenmektedir. Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
İlgili 23 soru bulundu
A'da “alçak-l ⇒ alçal'' B'de “sıcak-cık ⇒ sıcacık'' C'de “küçük-cük ⇒ küçücük'' E'de “ufak-l ⇒ ufal'' sözcüklerinde ünsüz düşmesi görülmektedir. 9. Türkçede sözcük içerisinde “b” sesinden önce gelen “n” ünsüzleri “m” ünsüzlerine dönüşür. Bu ses olayı- na dudak ünsüzlerinin değişmesi denir.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Ünlü daralması, Türkçede geniş ünlülerin dar ünlülere dönüşmesi şeklinde gerçekleşen bir ses olayıdır. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Türkçe sözcüklerde yapım eki geldiğinde orta hecede kalıcı düşme gerçekleşir. kavuşak>kavşak, öğrenici>öğrenci, aşıla-> aşla-, sarıar->sarar-, dirilik>dirlik, devirilme>devrilme, yalınız>yalnız, yanılış>yanlış, süpürüntü>süprüntü, kokulamak>koklamak, çevire>çevre, derinek>dernek, uyuku>uyku vb.
İç seste ünlü türemesi:
Geniş-düz ünlü: sapsağlam>sapasağlam, düzdüz>düpedüz, güpgündüz>güpegündüz, darcık>daracık, yapyalnız>yapayalnız, vb.
Ünlü Daralması – Türk Dil Kurumu.
Cümlesindeki çiçekçilik kelimesinde ünsüz sertleşmesi bulunmaktadır.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
Ünlü türemesi kelimenin başında, ortasında veya sonunda olabilir: station > istasyon, scala > iskele, limon > ilimon, Recep>İrecep; tren > tiren, kral > kıral, spor > sipor; akl > akıl, ömr > ömür; bircik > biricik, giderken > giderkene. İki şekilde görülür.
Şayet ünsüz uyumları benzeşme olayı olarak adlandırılırsa o zaman bütün ünlü uyumlarının da (kalınlık-incelik/artlık-önlük; düzlük-yuvarlaklık/dudak uyumları) ünsüz benzeşmesi olayı olarak sunulması gerekecektir.
Bu anlatıma göre kaynaştırma ünsüzü şu durumlarda kullanılır: İlgi ve iyelik eklerinden (tamlama eklerinden) önce: odanın kapısı, anasının kuzusu, pencerenin boyası. Üleştirme ekinden önce: ikişer, altışar.
Ünsüz düşmesi: Ufak kelimesine ''cık'' eki eklendiğinde ufacık olarak yazılır ve ''k'' harfi düşer. - Ses Türemesi: Sözcükler çekimlenir veya türetilir iken yeni bir ses eklenebilir. Bu duruma ses türemesi denir.
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır.
A) Daralma: Gel diye çağırıyorsun, n'olur yapma.
Ünlü daralmasının neden, kelimelere getirilen -yor ekidir. Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu için ''seveyor'' değil ''seviyor'' şeklinde yazmak ve telaffuz etmek gerekir. Tek heceli kelimelerde genellikle bir tane sesli harf bulunur. Bu sesli ''a'' ya da ''e'' ise, o sözcükte ünlü daralması meydana gelir.
Bu kelimeler ünlüyle başlayan ek veya yardımcı fiille kullanıldıklarında sondaki ünsüz ikizleşir: hak (hakkı), his (hissi), ret (reddi), şer (şerri), tıp (tıbbı), zam (zammı), zan (zannı); af (affetmek), his (hissetmek) vb.
Kelimeye sevgi veya küçültme anlamı katan 'cık ve cek' eklerinin gelmesi ile kelimede ünsüz düşmesi meydana gelmektedir. Ünsüz Düşmesi Örnekleri Nelerdir? Ünsüz düşmesi, sıklıkla karşılaşılabilen bir ses olayı olarak görülmektedir.
özellik, şiddet, ciddi, millet, ıssız, madde, cadde, sessiz hissiz gibi sözcüklerde ünsüz türemesi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri