Henüz sütü az gelen veya hiç gelmeyen kadınlar bebekleri için emzik kullanabilir. Bu durum bebeğin daha mutlu olmasını ve güvenle uyumasını sağlayacaktır. Bebeklerde emzik kullanımı ilk aylardan itibaren başlanabilir.
Yeni doğan Bebeğe emzik verilmesinde herhangi bir sorun bulunmaz. Bebeklere doğduğu andan itibaren emzik vermek ve bebeği emziğe alıştırmak mümkündür. Yalnızca emzik satın alırken bebeğin ayına ve yaşına dikkat ederek alışveriş yapmak gerekir. Bebekleri emzikle uyutmakta da herhangi bir sorun bulunmaz.
Bilinmesi gerekir ki, emzik kullanımı, bebeğin emziğe hazır olmasının ardından başlayabilir. Teorik olarak, bebekler doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler. Yeni doğan bebekler için tasarlanan emzikleri incelemeniz durumunda paket üzerinde 0. aydan 24. aya kadar kullanıma uygundur ibaresi görebilirsiniz.
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
"Uzun süreli (3-4 yaşa kadar) emzik emme alışkanlığı, üst dişlerin öne, alt dişlerin içeriye doğru konumlanmasına, damak yapısında belirgin bir daralmaya (V şeklinde damak), 'açık kapanış' denilen alt ve üst çeneler arasında kapanış bozukluklarına ve konuşma bozukluklarına neden olabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Emzik kullanımının alışkanlık haline dönüşmemesi için sadece uykuya geçiş amaçlı kullanılması uygundur. Emzik pasifleştirici özelliğinden dolayı bebeği sakinleştirir, rahatlatır ve daha kolay uyumasını sağlar. Ancak tüm uyku boyunca da bebeğin ağzında olması uyku kalitesini bozması bakımından uygun değildir.
"Emzik kullanmanın sakıncaları, ilk ay meme karmaşasına yol açabilir, 6.aydan sonra orta kulak iltihabı riskine yol açabilir, ağızda pamukçuk enfeksiyonlarına sebep olabilir ve diş yapısının bozulmasına neden olabilir." Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Ömer Saltan ise emzik kullanımına karşı.
Meme emmek zordur ve çok efor harcatır. Bu yüzden bebek emziği tercih eder. -Emzik emmek tokluk hormonu olan Kolesistokinin salgısını arttırır. Bebek emziği emdikçe tok hissederek emmeyi azaltır.
Emzik, bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda, bebeğin en güçlü refleksi emmek olur. Emzik sayesinde sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.
İlk kullanımda emzik, mutlaka kaynamış suda 5 dakika kaynatmak suretiyle temizlenmelidir. Emzik, geleneksel yöntem olan su ile kaynatılarak temizlenebileceği gibi sterilizatör kullanılarak da sterilize edilebilir. İlk 6 aylık dönemde emziğin her gün dezenfekte olması gereklidir.
Emzik emzirme aralarında bebeği rahatlatır. Mutlu olmasını sağlar. Emzik, bebeğinizin daha hızlı uyumasına ve kendi başına nasıl uykuya dalacağını öğrenmesine yardımcı olabilir. Uyku saatinde emzik emmek ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bir emziğin uzun süreli kullanımı çocuğunuzun ağzının ve dişlerinin gelişimini etkileyebilir. Emziği aşırı ısırma dişlerinin çapraz şekillerde gelişmesine ve diş problemlerine yol açabilir. Ayrıca araştırmalar bir emzik kullanımının bebekte iç kulak enfeksiyonlarına neden olabileceğini düşündürmektedir.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Uzun süre emzik emen bebeklerin büyürken konuşma güçlüğü çekme riskinin üç kat daha fazla olduğu bildirildi. Annelerin "bebeklerinin seslerini keserek kafalarını dinlemek" için sık sık ağızlarına emzik vererek, aslında onların dillerinin gelişimini geciktirdikleri belirtildi.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
Bebekte gaz sancısının önüne geçebilmek için onu mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü, bebeklerin sindirebilmesine en uygun besindir. Emzirme aralığınızı en az 2 saat olarak ayarlayın. Aksi takdirde saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.
Bebeklerde emzik kullanımı ilk aylardan itibaren başlanabilir.
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Emme ve yutma koordinasyonunu artıran ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan emziğin bebekler üzerindeki olumlu etkileri şöyledir: Emzik kullanımı huysuz çocukları sakinleştirir ve bebeklerin daha kolay uykuya dalmasını sağlar. Emzik kullanımı ani bebek ölümleri riskini azaltmaya yardımcı olur.
Bebeğin beslenme şekli, ek gıda verme durumu, anne sütü dışındaki gıdaların verilme şekli, biberonun tutuş şekli, yalancı emzik kullanma durumu, bebeğin kundaklanma durumunun hem annenin ifadesine hem de Wessel kriterlerine göre bebekte gaz sancısı olma durumunu etkilemediği saptanmıştır (p>0.05).
Ani bebek ölüm sendromunu önlüyor
Ayrıca uykuda emzik emmeye alışan bebek, derin uykuya geçtiğinde emzik ağzından düşse bile refleks olarak uyanıyor. Bütün bu sebeplerle ani bebek ölüm sendromu riskini azaltmak adına emzik kullanımını sadece Uyku sırasında öneriyoruz.
Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri