Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Ancak aklınızda şu soru var: Sabah sporu aç karnına mı yapılır ? Uzmanlar kahvaltının spora olan etkisinden şöyle bahsetmektedir: Açlığın, yağ yakımını artırma gücü bulunuyor. Bu nedenle spordan önce kahvaltı yapmanıza gerek duyulmuyor.
Aç karnına antrenman yapıldığında, daha kısa sürede yorulur ve kaslardaki protein depoları da kullanılacağından kaslar kısa süreli dayanıklılığa sahip olursunuz. Eğer hedefinizde antrenman sırasında güç ve hız kullanmanız gerekiyorsa, antrenman öncesi besin tüketmeniz gerekmektedir.
Vücut egzersize daha iyi cevap veriyor
İnsülin duyarlılığında artış ve glukoz kontrolü ile çalıştırılan kaslardaki adaptasyonların iyileşmesi sonuçları, kahvaltıdan önce egzersiz yapmanın sadece yağ yakmak ya da kilo vermek için değil, diyabete karşı korunmak için de önemli olduğunu ortaya koyuyor.
Aç karnına egzersiz yapmak, diğer adı ile oruçlu kardiyo; vücudun yağ deposu ile birlikte proteini yakıt olarak kullanmasına yol açar. Kasların yapı taşı olan ve egzersiz sonrasında kasları onarmak, güçlendirmek için ihtiyaç duyulan proteinin vücutta daha az kalmasına sebep olur.
İlgili 28 soru bulundu
Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir. Bunun nedeni gece boyunca uykuda tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmış olmasıdır.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Kas dokularınız, yediğiniz (özellikle protein) ve kasların dinlenmesine ve iyileşmesine izin verdiğiniz sürece, genellikle daha sonra kendilerini onarır. Bu nedenle, kaslar antrenman sırasında değil, daha sonra iyileşme sırasında büyür . Ayrıca aç karnına ağırlık çalışması yapmanın bir sakıncası yoktur.
Her ne kadar geleneksel düşünceye aykırı olsa da, aç karnına yaptığınız ağırlık antrenmanları sizi kas kütlesi kazancınızdan mahrum bırakmaz. Aslında, önceden yeyip yemeseniz de hedeflerinize ulaşmada eşit derecede başarılı olabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Aç karna spor yapmak, yağ yerine vücuttaki kasların erimesine neden olur. Sabah kahvaltıdan 2-3 saat sonra veya akşam yemeklerinden 3 saat sonra spor yapmak, idealdir.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Kasların gelişmesi ve iyileşmesinde beslenmenin yeri çok önemlidir. Spordan sonra beslenme ve beslenmenin zaman aralıklarını çok az insan biliyor. Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir.
İdeal bir sporcu kahvaltısı yulaf, yumurta, peynir, ve süt gibi protein kaynakları olmadan düşünülemez. Yulaf, yüksek oranda protein barındırmasının yanı sıra, lifli bir besin olduğu için tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar. Yumurtanın beyazı saf protein kaynağı, sarısı ise sağlıklı yağ deposudur.
Kahvaltı gereklidir. Gün içindeki her ana öğün gibi kahvaltı da uzun bir açlık sonrası düşen kan şekeri seviyesini yükseltmesi ve güne daha enerjik başlamaya yardımcı olması nedeniyle atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltıda yeterli protein tüketen kişilerin iş verimi ve konsantrasyonu daha yüksek bulunmuştır.
Her gün ağırlık çalışmanız durumunda kasların dinlenmeye ve dolayısıyla dinlenip gelişmeye vakti kalmayacak. Ağırlık çalışırken de dinlenme günlerine ihtiyacınız olacak.
Sonuç olarak sabah aç karnına karın çalışmanın veya kardiyo yapmanın yağ yakımı üzerinde gözle görülür etkileri vardır. Bu şekilde hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
GI Stresin Varsa Açken Daha İyi Performans
Böyle bir durumda yediklerini sindirmek için kendine zaman vermelisin. Yemekle egzersiz arasında en az 2 saat süre bırakmak performansına daha olumlu yansır. Başlamadan küçük bir atıştırmalık ise idman sırasında gereken enerjiyi sağlamana yardım eder.
Aerobik egzersizler, kas gruplarını çalıştırmaya yarayan egzersizlere göre daha çok kalori yakmaktadır. AÇ KARNINA MI YAPILIR? Evet, karın egzersizleri aç karnına yapılabilmektedir.
Kas kütleniz ne kadar fazlaysa dinlenme halindeyken yakacağınız kalori o kadar fazla olacaktır. Ağırlık egzersizleri, 30 dakikada yaklaşık 90 ila 126 kalori yakmanızı sağlayacaktır. Ağırlıklar yükseldikçe kalori yakımınız 180 ila 250 kaloriyi bulabilir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Gece boyunca dinlenen vücudunuz, spor için yeterli enerji ve motivasyona sahiptir. Uyku sırasında ağırlaşan metabolizmayı sabah sporu ile canlandırabilir ve metabolizmayı hızlandırarak gün boyu kalori harcamanızı artırabilirsiniz. Metabolizmanın hızlanması, inatçı yağların yanmasına yardımcı olur.
Örneğin sabah saat 9:00'da egzersiz yapılması planlanmışsa, 7:30 gibi kahvaltı etmek uygun olacaktır. Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri