Antalya caddelerini süsleyen ve bazen Antalya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerce koparılıp yenmeye çalışılan bir tür de turunç meyvesidir. Tadı oldukça ekşi olan bu meyve çok önemlidir. Çünkü çarşıda gördüğünüz tüm narenciye türleri turunç fidanına aşı yapılarak üretilir.
Meyvecilikte Antalya çok ileridir. En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir. Antalya Bölgesinde, sera ile üretim son yıllarda büyük gelişme göstermiştir.
Akdeniz meyveleri(muz, zeytin, hurma, incir, trabzon hurması, yeni dünya vs..) g.Keyif bitkileri( çay, kakao, kahve, vs…) a. Ilıman iklim meyve türleri(elma, armut, ayva, erik, kiraz, vişne kestane, çilek,fındık vs…)
Akdeniz bölgesi deyince aklımıza ilk gelenler: Deniz, güneş, yaz tatili, portakal, mandalina, limon, muz, avokado. Meşhur yemekleri ise Hatay kebabı, taratorlu piyaz, babagannuş ve künefe.
İlgili 15 soru bulundu
Akdeniz ikliminde yetişen başlıca ağaçlar şunlardır: Defne, okaliptüs, çam ve selvi gibi yaprak dökmeyen ağaçlar. Çınar ve meşe gibi yaprak döken ağaçlar. Zeytin, incir, ceviz ve üzüm gibi meyve ağaçları.
Son dönemlerin gözde meyvesi 'aronya' - YouTube. Bağışıklığı güçlendirici etkisi nedeniyle Sağlık Meyvesi olarak adlandırılan aronya meyvesinin Akdeniz Üniversitesi tarafından Antalya'nın yüksek rakımlı bölgelerinde üretim çalışmaları olumlu sonuçlandı.
Günümüzde Alanya'da muz ile avokadonun yanı sıra mango ve papaya başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi 24 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor.
Öncelikle Aspendos Antik Tiyatro mutlaka gezilmelidir. Akabinde gezmek için Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya müzesi, Termessos Antik Kent, Antalya ters ev ve tabii yazın gidenler için Konyaaltı sahili tercih edilebilir. Antalya'yı bilindik bir şehir yapan diğer meşhur yer ise Kaleiçi'dir.
Elmalı ve Korkuteli ilçelerinde en fazla yetiştirilen tarla bitkileri buğday, arpa ve nohuttur. Bu iki ilçede meyve üretimi çok önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle yumuşak çekirdekli meyvelerden olan elma ve armut ağırlıklı olarak yetiştirilmektedir.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Turfanda sebze ve meyvelerinin yanı sıra muz da önemli bir gelir kaynağıdır. Alanya muzu, ülke çapında başlı başına bir markadır. Alanya'da yetişen limon, portakal, greyfurt ve turunç gibi narenciye türleri ünlüdür. Alanya 36 derece 33 dakika kuzey enlem ve 32.01 derece doğu boylamı üzerine bulunmaktadır.
Artık muz ve avokadonun yanında pitaya, mango, passiflora, liçi, guava ve longan gibi tropikal türler üretiyoruz. Bu hem çiftçilerimizin hem de girişimcilerimizin çalışmaları sonucu olmuştur" dedi. Gazipaşa'da 25 bin dekar alanda 25 çeşit tropikal meyve üretiliyor.
Ankara armudu, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde özellikle Ankara yöresinde yetiştiriciliği yapılan kışlık armut çeşidi. Piramidal bir büyüme gösteren Ankara armudunun ana dalları seyrek yan dalları ise sıktır.
Ülkemizde Bektaşi üzümü olarak bilinen bu meyvenin tarımdaki diğer adı “Amla meyvesi” olmaktadır. Alışılmış üzüm tadına benzer bir tada sahiptir. Sarı ve kırmızı üzümlerden bir nebze daha ekşi olduğu hissedilir. Avrupa ve Asya'da bulunan bu meyve, 16. yüzyılda Londra'da tanınmaya başlamıştır.
Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Hatta Türkiye muz üretiminin tamamını, turunçgil yetiştiriciliğinin ise %88'ini bu bölgeye borçlu. Ayrıca pamuk, fıstık, anason ve susam gibi birçok ürün yine çoğunlukla Akdeniz Bölgesi'nde üretiliyor.
Akdeniz Bölgesi'nde, yayılış gösteren ormanların önemli ağaç türlerini, aşağı seviyelerde kızılçam ve çeşitli meşe türleri oluştururken, yukarı seviyelerde karaçam, Toros sediri, Toros göknarı ve ardıç oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri