Finlandiya hakkında ilginç bilgiler denilince ülkenin Lapland bölgesinin Noel Baba'nın yaşadığı yer olarak kabul edilmesini sayabiliriz. Hatta Lapland'ın Rovaniemi köyünde Noel Baba'nın yaşadığı sembolik ev vardır ve ziyaretçilere açıktır.
Finlandiya yaşam standardı ve gelişmişlik seviyesi denilince akla ilk gelen ülkelerden birisidir. Gerek doğası gerek ise teknolojisi ile İskandinav ülkelerinin gözbebeği konumundadır. Hamamları ve dil yapısı sayesinde bir Türk'ün yabancılık çekmeyeceği ender ülkelerden biridir.
Finlandiya'nın başlıca geçim kaynağı ormancılıktır. Çok sayıda ormana sahip olan Kuzey Avrupa ülkesinde ormancılığa bağlı olarak imalat sektörleri de oldukça gelişmiştir.
Yüzölçümü 338.455 km² ve nüfusu 5,5 milyondur. Helsinki ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Finlerin ana dili olan Fince, yeryüzündeki az sayıda Baltık-Fin dilinden biridir. Finlandiya'nın iklim özellikleri enleme göre değişkenlik gösterir: Güneyde nemli karasal iklim, kuzeyde kutup altı iklimi görülür.
İlgili 40 soru bulundu
Finlandiya'daki Türkler için birçok farklı iş fırsatı vardır ve ülkenin çeşitli sektörlerinde çalışma imkanları sunulur. İnşaat, restoran işletmeciliği, hizmet sektörü, perakende satış ve teknoloji gibi alanlar; Türklerin, Finlandiya iş imkanları dahilinde iş bulabilecekleri en yaygın alanlardan bazılarıdır.
Finlandiya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (Luke) istatistiklerinde 2018 yılında 2,28 milyon hektarda tarım ve hayvancılık yapıldığı belirtilmektedir. Bu alanın yaklaşık üçte birinde tahıl üretimi yapılmaktadır. Ülkede yetişen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, yulaf ve patatestir.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Binlerce göl ve adanın ülkesi olan Finlandiya'nın çoğu bölgesinde güneş 73 gün boyunca batmaz. Sonuç olarak, bu bölgelerdeki insanlar sürekli güneş ışığına maruz kaldıkları için yazları daha az, kışları daha fazla uyurlar.
Finlandiya, dünya üzerindeki en pahalı 19.ülkedir ve OECD ülkeleri arasında en düşük dördüncü yoksulluk oranına sahiptir.
Mesela Şangay-Çin'e öğrenciler haftada yaklaşık 14 saatlerini ev ödevi yapmak için harcıyor. Bu süre ile Çin, liste başı. Buna karşın Finlandiya'da öğrenciler haftada sadece yaklaşık 3 saat ödev yapıyor. Bu iki örnek de ilginç çünkü Şangay-Çin de Finlandiya da PISA'da en başarılı ülkeler arasında yer alıyorlar.
Kış Finlandiya'da kış ayları Aralık, Ocak ve Şubat'tır. Kasım ve Mart aylarında da hava soğuk olur. Sıcaklık kış boyunca genellikle sıfır santigrat derecenin altındadır ve -20 dereceye kadar düşebilir.
Finlerin %84.6'sı (2002) Protestan Hristiyandır ve Evangelik Luteryan Kilisesine mensupturlar.
Finlandiya, günümüzde hoşgörülü insanların ülkesi olarak bilinirken; eşitlik, saygılı ve seviyeli olmak en önemli kurallar arasındadır. Finler, genellikle yabancı biriyle sohbet etmekte ilk başta çekingen, soğuk ve mesafeli olsalarda zamanla en iyi dostunuz ve arkadaşınız olurlar.
Finlandiya'da asgari ücret kaç dolar? Finlandiya'da 2.080 Euro olan asgari ücret, dolar olarak hesaplandığında aylık ortalama 2.240 dolara denk geliyor. Bu rakam saatlik olarak ele alındığında, 14 dolara tekabül ediyor.
Tüm ülke boyunca Finlandiya'da dört mevsim yaşanır. Yaz nispeten biraz yağmur eşliğinde yemyeşil ve güneşli geçer. Sonbahar genellikle yağmurludur ve kış yoğun kar yağışıyla birlikte soğuktur. Güneyde, kar genellikle Aralık ayında her yeri kaplar.
Avrupa Birliği üyesi olan Finlandiya, Avrupa kıtasının kuzeyinde konumlanmış bir ülkedir. İskandinav ülkelerinden birisi olan Finlandiya; Rusya, Norveç ve İsveç ile komşudur. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'dir.
Finlandiya'da ilköğretim çocuğun yedi yaşını doldurduğu sene başlar. Finlandiya'da kalıcı olarak ikamet eden her çocuğun ilköğretime katılması şarttır.
Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur. Aynı zamanda Finlandiya, Avrupa'nın en az ders saatine sahip ülkelerinden birisidir. Sınıf mevcutları 20–30 arası, ders saati 45 dakikadır.
Lise öğrenimi genelde üç yıl sürer. Lise iki veya dört yılda da tamamlanabilir. Lise öğreniminde birçok seçim yapabilirsiniz. Zorunlu derslerle beraber kendinize uygun birçok ders seçebilirsiniz.
Siyasi İlişkiler
Türkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya siyasi ilişkileri, 1924'te imzalanan Dostluk Anlaşması ile kurulmuştur. Finlandiya'yla ikili ilişkilerimiz ve uluslararası alanda gelişen işbirliğimize, Finlandiya'nın Nisan 2023'de NATO üyesi olmasıyla müttefiklik boyutu da eklenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri