Güzelyurt turunçgil bahçeleriyle çevrili bir yerleşim birimidir. Çok verimli toprakları bulunan Güzelyurt'ta portakal, greyfurt, kavun, karpuz, mandalina ile çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir. Turunçgillerin bir kısmı ise meyve suyu yapılarak ada genelinde tüketilmekte bir kısmı ise ihraç edilmektedir.
Bunlardan en önemli yedi tanesini ise Soli Antik Kenti, Soli Bazilikası, Soli Tiyatrosu, Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi, Aziz Mamas Kilisesi, Tumba Tu Skuru ve Vuni Sarayı olarak sıralamak mümkündür. Güzelyurt bölgesinde yer alan önemli tarihi yapılardan biri Soli Antik Kenti'dir.
Türkiye'nin göz kamaştıran güzelliklerinden biri olan Aksaray'ın incisi Güzelyurt, her adımda tarihin ve doğanın büyüsünü soluyabileceğiniz eşsiz bir cennettir. Güzelyurt, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda taş konakları, tarihi kiliseleri ve güleryüzlü insanlarıyla da büyüleyici bir atmosfere sahip.
Tarihçe 27 Haziran 2021, 15:49. Güzelyurt (Gelveri) İlçesi, İç Anadolu Bölgesi'nde Aksaray İli'ne bağlı şirin ve turistik bir ilçedir.
İlgili 35 soru bulundu
DEĞERLİ HALKIMIZ, Bu yıl Güzelyurt Portakal Festivali'ni bayramla birlikte kutluyoruz. 23 Haziran – 2 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek Festivali'mizi 45. kez kutlayacağız.
Güzelyurt: 1906 yılında belediye, 1931'de bucak teşkilatı kurulmuş 15 Haziran 1989 tarihinde 3578 sayılı kanunla ilçe olmuştur. 2021 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre ilçe nüfusu 10.677'dir.
Güzelyurt, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.
Soli antik şehri MÖ 6. yüzyıla, Vuni sarayı ise MÖ 5. yüzyıla tarihlenmektedir. Güzelyurt İlçesi, 1998 yılına kadar Lefkoşa ilçesine bağlıydı. 1998 yılında çıkarılan bir yasayla İskele ilçesi ile birlikte ilçe statüsü kazandı.
Kıbrıs'ın en meşhur yiyeceği hellim peyniridir. Özel lezzetiyle dünya çapında meşhur olan hellim peyniri Kıbrıs'tan dönerken hediyelik olarak tercih edilebilir. Kıbrıs'ın lezzetlerini sevdiklerinize tattırmak için iyi bir seçimdir. Kıbrıs'ın neyi meşhur dendiğinde hellim peyniri ilk sıralarda karşınıza çıkar.
Bu yıl 27 Haziran – 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek 44. Güzelyurt Portakal Festivali, dün akşam Festival Parkı Amfi Tiyatro'da düzenlenen törenle açıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adasının kuzey bölgesinde konumlanır. Ada, Türkiye'nin 70 km güneyinde, Suriye'nin ise 100 km batısında bulunur. Akdeniz'in üçüncü büyük adası olma özelliği taşıyan Kıbrıs'ın güneyinde Mısır, güneydoğusunda ise Lübnan ve İsrail yer alır.
Tarihi eserlerin birçoğu arkeolojik kazılar sonrası bulunur. Bunun dışında cami, kilise, saray gibi tarihi yapılar da tarihi eser olarak tanımlanır. Tarihi Eser Nedir? Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir.
Kıbrıs adasının batısında yer alan, Lefke, tarih süreci boyunca, temiz havası, huzurlu ortamı, yeşilliği,bol su kaynakları ve çevresindeki bakır maden yataklarından dolayı birçok medeniyet tarafından hep tercih sebebi olmuştur. Özellikle Osmanlı dönemi eserleri Lefke'de çok belirgin olarak göze çarpmaktadır.
Lefke Su Kemerleri
Roma İmparatorluğu, şehir planlamasında önemsediği su kaynağı yapılarını Lefke'de de yapmıştır. Su yapıları kuyular, kuyu zincirleri, su kemerleri, su sarnıçları ve köprüler gibi çeşitli parçalardan oluşur. 1609 senesinde yapıldığı tahmin edilen Lefke Su Kemerleri, 10 kemerli yapıdan oluşmaktadır.
Güzelyurt'a ulaşım yurtdışından Lefkoşa'ya Ercan Havaalanı'na ulaştıktan sonra karayolu ile Girne Limanı'na deniz yolu ile ulaşıldıktan sonra karayolu ile yapılmaktadır. Güzelyurt Lefkoşa'ya 40 km, Girne'ye de 47 km uzaklıktadır.
Şehrin; Aksaray merkez ilçe başta olmak üzere Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi ve Sultanhanı ilçeleri bulunuyor. Aksaray merkez ilçe; 3.935 km2'lik alanıyla Aksaray'ın en büyük ilçesidir.
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı. Ankara'nın Keçiören ilçesi ise 942 bin 884 kişilik nüfusuyla 3'üncü sırada yer alırken, Keçiören'i, 936 bin 351 kişiyle Gaziantep'in Şahinbey ilçesi takip etti.
Türkiye nüfusunun ortanca yaşı 31,4'tür. Türkiye'nin en gelişmiş ve en kalabalık şehri İstanbul'dur. Ayrıca Avrupa'nın en kalabalık üçüncü şehri unvanını da taşımaktadır.
Festival teriminin etimolojisi ise, "genel eğlence ve şenlik" anlamına gelen Latince kelime "festum"a kadar gidiyor. Burada festival, bir kültürün veya sosyal grubun dünya görüşünü, geleneksel uygulamalarını, performanslarını, ritüellerini ve oyunlarını temsil eden periyodik bir kutlama olarak açıklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri