Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması. İmplantasyondan önce embriyo, zona pellucida adı verilen bir protein kabuğunda kalır ve bölünme adı verilen bir dizi hızlı mitotik hücre bölünmesinden geçer.
Gebeliğin 2.-8. haftası arasında kalan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde; plasenta ile beraber embriyonun dış vücut yapıları ve önemli organları oluşur. Bu dönemin başında gastrulasyon oluşur ve embriyonik tabakalar meydana gelir. Ardından organogenez başlar.
Prenatal Gelişim Evreleri: Erken embriyonik gelişim çeşitli evrelerden oluşur. Embriyonik gelişim 23 evreden oluşur. Bu ortalama 56 gün sürer. Fetal evre 57. günde başlar ve doğum gerçekleşene kadar devam eder.
Yumurta döllendikten sonra zigot haline gelir ve bir dizi hızlı hücre bölünmesine başlar. İlk 24-48 saat içinde zigot bölünerek önce iki hücreli, sonra dört hücreli embriyo haline gelir ve hızla bölünmeye devam eder.
Göbek bağı içerisinde bir toplar, iki atardamar bulunur. Atardamarlar kirli kan, toplardamar temiz kan taşır. ✔ 8. haftadan sonra embriyo fetüs adını alır. 40. haftaya kadar rahim içerisinde gelişimini devam ettirir.
İlgili 34 soru bulundu
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
5-6 Hafta: Bölünen hücreler embriyo halini alır. Embriyo döneminde bebeğin beyin, omurilik, göz, kulak gibi tüm ana organları gelişmeye başlar. Bu dönemde embriyo 4-5 mm büyüklüğündedir. Damarlar gelişmeye ve en ilkel formunda oluşan kalp atmaya başlar.
Mikroenjeksiyon ya da tüp bebek işleminden;16-20 saat sonra (1. gün) döllenme izlenir. 48 saat sonra (2. gün) 3-4 hücreli embriyolar izlenir. 72 saat sonra (3. gün) 6-8 veya daha fazla hücre içeren embriyolar izlenir ve hücreler arası birleşme başlar.
Kültür ortamı, sıcaklık, embriyoya uygun atmosfer ve ışık gelişim üzerine etkisi olan faktörlerdir. Embriyonun gelişiminin değerlendirilmesinin yanında genetik testlerle kromozom yapısının da “normal” olup olmadığı kontrol edilebilir. Buna preimplantasyon genetik tanı diyoruz.
İdeal bir embriyo, belirli bir hücre sayısına (genellikle 6 ila 10 hücre arası),düzenli ve sağlıklı hücrelerle, düşük veya hiç fragmentasyon olmamasıyla ve diğer belirtilerle uygun bir şekilde bölünmüş olmalıdır.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Embriyo, tüplerdeki seyahati sırasında, tüplerdeki ve rahimdeki sıvıyla beslenmesini sağlarken, yuvalandıktan kısa bir süre sonra plasenta bu görevi alır ve sadece embriyonun beslenmesi için değil, anneyle bebek arasındaki iletişimi sağlamak için de kullanılır.
Embriyo terimi, bu gelişimin zigotun bölündüğü zamanla, gelişim basamağının başka basamağa geçmesine kadar olan ilk zamanlarını anlatmak için kullanılır. İnsanlarda, ilk sekiz haftalık döneme embriyonal dönem denilir.
Embriyondan gelişmenin hızını ve yönünü belirleyen etkenleri araştırarak 1935 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü alan Alman bilim insanı Hans Speemann da embriyolojini gelişmesine yön verenlerden biridir.
Embriyonik ölümler, erken ve geç olmak üzere ikiye ayrılır. Erken embriyonik ölümler 0-13 günleri arası, geç embriyonik ölümler ise 13-24 günleri arasında meydana gelen ölümler olarak kabul edilmektedir (1).
Embriyo Dönemi
Embriyo henüz çok küçüktür ve etrafındaki amnios kesesi içindeki sıvıı verilen ve onu dış etkilerden koruyan sıvı dolu bir torbacıkta yaşar. Embriyo henüz çok küçüktür ve etrafındaki amnios kesesi içindeki sıvı oldukça fazladır. Embriyo bu dönemde bacaklarını sallayarak amnios kesesi içinde yüzer.
Embriyo kalitesi değerlendirildiği güne göre yorumlanır. 2. gün değerlendirme sonrasında embriyonun 3-4 hücreye sahip olması ideal iken, 3. gün değerlendirmede 7-8 hücreli olması ve ölü kısım oranının az miktarda ve hücreler arası çap farkının olmaması ideal olarak kabul edilir.
Embriyo Kalitesi
Embriyonun kalitesiz olması da tüp bebek tutmama nedenleri arasındadır. Transfer yapıldığı günkü embriyonun kalitesi, gebelik oranları açısından oldukça belirleyici olmaktadır.
EMBRİYO DEĞERLENDİRMESİ (EMBRİYO GRADELEME) NASIL YAPILIR? IVF tedavilerinde embriyologlar oositin toplanmasından yani 0. günden başlayarak embriyonun 6. gün gelişimine kadar olan süre içerisinde hergün belli kriterler yönünden sınıflandırmalar yaparlar.
5.gün (blastokist) embriyosunda tutunma potansiyeli yüksek olan seçilir ve tek embriyo transferi ile çoğul gebeliğin önüne geçilir.
Her bir embriyoda olabilecek hücre sayısı 1-12 arasıdır. Yumurta toplama sonrası 3. günde, 6 veya daha fazla hücre sayısı varlığı iyi kaliteli embriyoyu gösterirken, 4 veya daha az sayıda hücreli embriyo daha kötü kalite embriyoyu gösterir.
Bölünme hızına göre bir embriyo uygun hücre sayısına sahip ise normal gelişen embriyo olarak değerlendirilirken zamanında daha az hücre sayısına sahip ise yavaş gelişen embriyo olarak değerlendirilir.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Yumurta toplama işlemi (OPU) sonrasında 48-72 saat içinde 2-8 hücreli embriyo oluşur. Bu süreç 6 güne kadar da uzayabilir. Embriyo transferi yapılacak olan anne adayının idrara sıkışık olması istenir. Bunun sebebi ise embriyo transferi esnasında yapılan ultrasonda net görüntüyü sağlayabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri