Antalya, muz ve portakalın en fazla yetiştirildiği ildir. Mandalina, limon ve greyfurt Antalya'nın başlıca geçim kaynaklarıdır. Zeytin ağacı yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileridir.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişmektedir.
1. Finike Portakalı Antalya ilinin coğrafi işaretli ürünü olan Finike Portakalı, genellikle göbekli olan, Washington cinsi bir portakal çeşididir.
İlgili 29 soru bulundu
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişmektedir.
Antalya bölgesinin verimli topraklarında çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Buğday, arpa ve yulaf en yaygın olarak yetiştirilen tarım ürünleridir. Ayrıca 35 bin hektar alanda pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut ve sebze yetiştirilmektedir.
Antalya'nın Meşhur Tatlıları ve Yöresel Yemekleri
Antalya'nın meşhur tatlıları içerisinde kabak tatlısı, kıvrım tatlısı, tahinli katmer, tahinli un helvası, hamali tatlısı, elmalı baklava, babata keki, taş kadayıf ve Finike muz tatlısı, bergamot reçeli, yanık dondurma, keçi boynuzu pekmezi popüler olanlardır.
Antalya İçin Uygun Olan Şeftali Fidanı Çeşitleri Nelerdir? Antalya'da sahil bölgesinde erkenci olan francosei, flored , transvalia çeşitlerinin dikilmesi uygundur.
Ülkemizde yeni yeni bilinen papaya tropikal iklimlerde yetiştiği gibi Antalya'da da yetiştirilebilmektedir.
Antalya'nın doğal sembollerinden birisi de portakaldır. Turunçgillerden bir meyve olan portakalın anavatanı Çin'dir. Bugün dünyada en çok tüketilen meyvelerden birisi olan portakal; parfümeri, gıda ve ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır. Portakal, Antalya ilinin en önemli tarım ürünlerinden birisidir.
1- Frenk Yemişi
Halk dilinde “Dikenli İncir”, ”Babutsa”, ''Kaktüs Meyvesi'' ve “Kaynanadili” olarak da anılan Frenk yemişi; başta Gazipaşa bölgesi olmak üzere Antalya'da bolca yetişir.
Daha çok kayın, sarıçam, köknar ağacı gibi türlerin yanında ardıç ağaçlarının da olduğu bu ormanların kuşağında Batı Toroslar bölgesinde de sedir ağaçlarının sıklığı söz konusudur.
Genişliği 946.466 hektarı bulan Antalya ormanlarında köknar, meşe, dişbudak, karaağaç, kocayemiş, çınar, ahlat, ıhlamur, yabani ve aşılı zeytin, kermes meşesi, mazı meşesi, sandal, sakız ağacı, mersin, tespih ağacı, defne, akça kesme, hayıt, zakkum, harnup, kayacık, funda, ladin, çılbırdı, cehri, katırtırnağı, kekik, ...
Bunun yanında bölge; soya fasulyesi, mısır ve yer fıstığı yetiştiriciliğinde de birinciliği uzun zamandır kimseye kaptırmamaktadır., Göller Yöresi de kuru tahıllardan haşhaş ve şeker pancarı üretimi ile dikkat çekmektedir.
Akdeniz Bölgesinde ise turunçgiller ağırlıktadır. Türkiye'deki turunçgiller üretiminin yaklaşık olarak %89′u bu bölgeden karşılanır. Portakal, limon, muz, turunç, greyfurt, mandalina gibi meyveler yoğun olarak bu bölgede yetiştirilmektedir.
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır.
- Antalya'da yayılış gösteren endemik bitki türlerinden beşinin (Kemer Orkidesi (Ophrys climacis), Olimpos Safranı (Crocus wattiorum), Side Canavar Otu (Orobanche sideana), Kaputaş Andızotu (Inula sechmenii) ve Kangay (Rhaponticoides hierroi) yayılış alanları belirlendi.
Turfanda sebze ve meyvelerinin yanı sıra muz da önemli bir gelir kaynağıdır. Alanya muzu, ülke çapında başlı başına bir markadır. Alanya'da yetişen limon, portakal, greyfurt ve turunç gibi narenciye türleri ünlüdür.
Şubat-Nisan ayları arasında çiçeklenen, 1000–1600 m rakımlarda görülen çok yıllık otsu bitkilerdir. Yaşam alanları kayalık, çalılık ve çamlık sahalardır. Yumruları liflerle kaplı; yapraklar 0.5–1 mm çapında; çiçek örtüsü saf sarı, tüp bazen morumsu ya da sarı renkli ve çiçek boğazı tüysüzdür.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya ilimiz başta olmak üzere sırası ile Elazığ, Mersin, Iğdır, Antalya illerinde yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri