Mercimek kaç ayda yetişir? Mercimeğin yetişme süresi iklim ve çevre koşullarına göre değişiyor. Ancak ortalama 6-7 ayda hasat gerçekleşiyor.
Mercimek yetiştirilme sürecini 90 - 100 gün arasında tamamlayan uzun gün bitkisidir. Tohumlarının çimlenmesi için gereken sıcaklık 4 ve 5 derecedir. Soğuk havalarda ekilmesi için planlanan mercimek ise -25 ve -30 derece arasında ekilebilir. Mercimek fazla sulanmamalıdır.
En yüksek verim ortalaması, 176,2 kg/da ile kışlık kırmızı küçük taneli mercimek denemesinde en düşük verim ortalaması ise 105,3 kg/da ile yazlık yeşil iri taneli mercimek denemesinden alınmıştır. Denemelerin verim ortalamaları arasındaki fark istatistiki olarak %1 düzeyinde önemli bulunmuştur.
"Dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında"
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından mercimekte yapılan ıslah çalışmaları neticesinde verimde artış yaşandığını söyledi.
Mayıs ayının son haftası ile haziranın ilk haftalarında mercimek hasadı olmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Çok yüksek seviyede su ihtiyacı olmadığından hafif yağmurlar dahi mercimeği doyuracaktır. Bazı bölgelerimizde çok kurak geçen yetiştirme dönemlerinde sulama ihtiyacı ortaya çıkabilir. Aşırı kurak geçen dönemlerde mercimeğin 1-2 defa sulanması uygun olacaktır.
Mercimeğin yetişme süresi iklim ve çevre koşullarına göre değişiyor. Ancak ortalama 6-7 ayda hasat gerçekleşiyor.
Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli pul mercimek için kışlıkta 14-15 kg, yazlıkta 10-12 kg arasında değişir. Küçük taneli mercimekte ise bu miktar kışlıkta 8-10 kg, yazlıkta 7-8 kg civarındadır.
Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan mercimek zayıflamak isteyenler tarafından sık tüketilen bir bakliyat olmaktadır.
Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
1 kg 34,68 TL/kg.
Sonbaharda ilk yağmurlar düşmeye başladığında ve yabani otlar çimlenmeye başladığı zaman toprak tavındayken 15 ila 20 cm derinliğinde sürülür. Ve ekime hazır hale getirilir. Mercimek ekimi iklim ve çevre koşullarına bağlı olarak ekim ayı ortalarından kasım ayı sonlarına kadar yapılabilmektedir.
Nerede yetiştirilirse yetiştirilsin mutlaka güneş ışığı almalıdır. 6,0 ila 6,5 PH seviyesindeki, nemli olan toprakların 2 ya da 3 santim kadar derinliğine ekilir. Fakat toprak kuru olan bir topraksa 5 ila 6 santim derinliğe ekilmesi gerekir. Mercimek tohumları arasına 6 santim kadar mesafe konularak dikilmelidir.
Dünyada ılıman ve subtropik iklim görülen bölgelerde mercimek üretilmektedir. Ülke çapında bir üretim sıralaması yapılırsa; Kanada, Hindistan, Türkiye, Kazakistan ve ABD bu listeye dahil edilmektedir. Buna göre üretimin %48'i Amerika ve %43'ü de Asya kıtasında yapıldığı hesaplanabilmektedir.
1 çuval mercimek. Yazar Sarı Mercimek 25 Kg. Orti Yeşil Mercimek 5 Kg. Orti Yeşil Mercimek 25 Kg.
1 kg 59,30 TL/kg.
Midyat ilçesi mercimek verimi 152,52 kg/da ve mercimek samanı verimi ise 166,25 kg/da olarak belirlenmiştir.
Mercimek: 8-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. (Kırmızı, siyah ya da yeşil mercimek) Küçükler daha hızlı filizlenir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık mercimek ekimi Kasım, Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde ise Ekim ayında yapılmaktadır. Yazlık mercimek ekimleri erken ilkbaharda Şubat sonu Mart başında yapılmalıdır. Eğer yazlık çeşitler kışlık olarak ekilir ise soğuktan zarar göreceklerinden verim alınamaz.
Kışlık ekimde metrekareye 250-300 adet tohum atılır.Dekara atılacak tohum miktarı ise küçük tanelerde 9-11 kg, iri tanelilerde ise 15-18 kg önerilmektedir. Yazlık mercimek ekimlerinde m² ye 175-225 tohum atılır.
Türk standartların göre 143 tane mercimek çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlar öncelikle iç ve kabuklu mercimek olmak üzere ikiye ayrılır. İç mercimek grubu da ikiye ayrılır. Bunlar; kırmızı iç mercimek ve yeşil-sarı iç mercimektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri