Potasyum, fosfor, bakır ve B1 vitamini bakımından zengin olan Antep fıstığı, aynı zamanda B6 vitamini açısından da en zengin gıdalardan biri. B6 vitamini kan şekeri dengesizliğini düzenlerken, kan hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobinin yapımında da görev alır.
ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR? - Damarları genişleterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlarken, kolesterol seviyesini düşürür ve kalp sağlığını korur. İçerdiği faydalı yağ sayesinde vücudun kilo almasını önler beraberinde ise enerji oranını artırır. - Kandaki şeker miktarını dengeler.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
Antep fıstığı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kan şekerini düzenler, kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir. İçerdiği amino asitlerin %2'sini L-arginin oluşturur. Bu sayede kan dolaşımını düzenlenmesine yardımcı olur. Kuvvetli bir omega-3 ve omega-6 kaynağıdır.
Antep fıstığının aşırı tüketilmediği sürece bilinen bir zararı yoktur. Antep fıstığı fazla yenirse kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bazı durumlarda kolesterol seviyesinin de yükselmesini sağlayabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengin olan Antep fıstığı cinsel gücü artırıcı etkisi ile de dikkat çekiyor.
Antepfıstığı meyvesi, yapısında yeterince bulundurduğu antioksidan vitaminler (C ve E) ile yağda (A, E, K) ve suda (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C) çözünen vitaminler açısından insan beslenmesinde önemli bir kaynak niteliğindedir.
Antep fıstıklarının mineral analizi yapılmış ve 100 g antep fıstığında ortalama kalsiyum miktarı 136.31 mg, magnezyum 146.38 mg, sodyum 17.08 mg, potasyum 759.21mg, fosfor 504 mg, demir 3.23 mg, bakır 1.49 mg ve çinko 2.47 mg olarak bulunmuştur.
- 100 gram antep fıstığı 45.3 gram yağ içermektedir. - İçeriğinde 516.0IU A vitamini, 5.6 mg C vitamini bulunmaktadır. - İçeriğindeki demir oranı ise 3.9 mg, kalsiyum oranı 105.0 mg ve potasyum oranı ise 1025.0 mg olmaktadır.
Bu kadar yüksek besin değeri ve çerez olarak her yerde aranılan bir meyvedir. Antepfıstığı vücuda enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir.
Uzmanlar şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. İnsülin direncini düşüren Antep fıstığı beraberinde basıncı da düşürerek inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini de azaltır.
A, B, C ve E vitamini açısından zengin olan bu kuru yemiş sayesinde vücut direncinizi koruyabilirsiniz.
Antep fıstığı ile yapılan bir bilimsel araştırmaya göre damar tıkanıklığı önleyici etkisi bakımından zengin bir kuruyemiştir. İyi huylu kolesterolü yükseltir ve birçok hormonun etkinliğini arttırmasına da yardımcı olmaktadır.
Afrodizyak etkisi olan Antep fıstığının erkeklerde cinselliği büyük ölçüde etkilediği belirlenmiştir. İçeriğindeki bakır nedeniyle demirin vücutta kolay bir şekilde emilimini sağladığı için kansızlığa iyi gelebilmektedir. B6 vitamini nedeniyle de kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olabilmektedir.
Antep fıstığı, içlerinde bulunan B6 vitamini zengin kaynağı nedeniyle bağışıklığı artırır . [10] Güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda belirli enfeksiyon ve kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye'de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep'te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Çinkonun en iyi kaynağı ise et, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllar. Sağlığın korunması ve gelişmesi için her gün doğal yiyeceklerle yeterli miktarda çinko almak gerekiyor.
İşte yer fıstığının bilinen diğer faydaları;
İçerdiği E Vitamini sayesinde cilt sağlığına oldukça faydası dokunur. Omega 3 yağları sayesinde saç dökülmesi ve kırılmasına karşı koruma sağlar, ayrıca saçların parlak ve güçlü görülmesini sağlar.
B6 vitamininin insan sağlığı üzerindeki faydalarından en önemlileri şu şekilde sıralanabilir: Beyin ve sinir sisteminin sağlığını korur, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı korur. Ruh halini iyileştirerek depresyon riskini azaltır. Hemoglobin üretimine yardımcı olarak kansızlık (anemi) gelişimini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri