Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir.
“Musul, Halep, Antep, Urfa, Mardin gibi sıcak olup da denize kıyısı bulunmayan şehirlerde üretilen meyveleri başka diyarlara göndermek için kullanılacak limanlar şam limanlarıdır. Bu şehirden dağıtılan fıstığın adı da zamanla şam fıstığı olarak yerleşmiştir” dedi sevgili babacığım her zamanki soğukkanlı tavrıyla.
Antep'te ve çevresinde yetişen fıstık artık Antep'ten pazarlanmaya fıstık ihtiyacı olanlar Antep adını daha çok zikretmeye başlarlar. İşte o yıllardan bu güne zamanla Şam fıstığı ismi unutulur, gerçek adı gerçek ünvanı olan Antep Fıstığı ünvanına kavuşur ve Antep Fıstığı ismiyle bilinir anılır ve dillere pelesenk olur.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Antep fıstığının kabuğundan çıkarılarak elde edilen normal hasat zamanından yaklaşık bir ay önce toplanan olgunlaşmamış en lezzetli ve en kaliteli meyvesidir.
Tekin antep fıstığı, barak yıldızı antep fıstığı, ohadi antep fıstığı, halebi antep fıstığı ve siirt fıstığı olarak antep fıstığı çeşitlerini sayabiliriz.
Menengiç, yaygın olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetişen yabani bitki türleri arasında yer alır. Oldukça şifalı bir bitki olması sebebiyle alternatif tıptan, kahve ve sabun yapımına kadar pek çok alanda kullanılır. Halk arasında çitlembik, bıttım, melengiç ve yaban fıstığı olarak da bilinir.
Çıtlık ağacının yapraklarından yağ elde edilmektedir. Bu yağı ise tıbbi olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca üzerinde ki reçinesini kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Hatta bu reçine idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
Türkiye'deki sıcak bölgelerde özellikle Ege,Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsal kesimlerinde yetişir.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye'de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir.
Gaziantepliler tarafından yapılan başvuru sonrası 2000 yılında "Antep fıstığı" olarak coğrafi işaretle tescillenen ürün, Şanlıurfalıların farklı bir tür için yaptığı başvuru sonrası kısa süre önce "Urfa keten köyneği fıstığı" adıyla coğrafi işaretle tescil edildi.
Fıstık çamları ile kaplı olan bu yörenin Kozak adını almasının nedeni de bu meşhur bitki örtüsüdür. Ancak bu nazenin, zahmetli bitkiden ürün almak öyle kolay değildir.
Adana, Aydın, İçel (Mersin), Kahramanmaraş, Osmaniye, Muğla gibi pek çok ılıman ilde yer fıstığı tarımı kolayca yapılır.
ingilizce antep fistigi demektir.
Çedene; fıstık familyasına mensup olan bir bitkidir. Farklı yörelerde; menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık gibi isimlerle anılır. Çalı türünde olan çedenenin meyvesi yaz aylarında olgunlaşır ve toz haline gelir. Meyvenin olgunlaşmış hali yeşil renktedir.
Ulmaceae ırkı bir ağaç türü olan çıtlık (adi çitlembik (celtis australis)), geniş dalları, sarı çiçekleri ile çok yıllık ağaçlar kategorisinde değerlendirilirler. Ülkemizde genel olarak ılıman iklim yaşanan bölgelerde yetişen bu ağaç türü, Akdeniz ve Ege bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir.
Kuruyemiş olarak bilinen menengiç, antep fıstığının yabanisi olarak tanımlanabilir. Özellikle sabun ya da kahve yapımından kullanılan menengiç, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Halk arasında bıttım, melengiç, yaban fıstığı ya da çitlembik olarak da adlandırılabilir.
Vücuttaki dolaşım sistemini düzene sokarak kan akışını hızlandırır. Cinsel gücü artırır.
Bıttım ağacı, menengiç olarak da bilinmekte olan bir ağaç türüdür. Aslında bıttım ağacı yaygın olarak bilinmekte olan antep fıstığı ağacının aşılanmamış haline verilen isim olarak ifade edilebilir. Bıttım ağacı Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan yabani bir bitki olma özelliğine sahiptir.
Bıttım, menengiç ağacında yetişen bitkidir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen bitki, hem sabun hem de kahve yapımında kullanılıyor. Tamamen organik bir yapıya sahip olan bıttımdan elde edilen menengiç yağı insan sağlığına birçok açıdan faydalıdır.
Siirt: İhraç edilen fıstık çeşitlerimizden olup, Antep fıstıklarının en kalitelisidir.
Türkiye'de yüzde 40'ün üzerinde fıstık üretimi ile rekor kıran Şanlıurfa'da, nedense fıstık işlemede bugüne kadar söz sahibi olamadı. Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı.
Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha iri taneli ve çok daha besin değeri bakımından da besleyici bir kuruyemiştir. Bu sebeple fiyat anlamında da Siirt Antep fıstığı diğerine göre daha pahalı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri