Türkiye üretimi En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir.
Antep fıstığı, Gaziantep ve çevresinde yaygın şekilde yetiştirilir. Sıcağı seven bir bitki olan Antep fıstığının yetiştirilmesi için Akdeniz ve çöl iklimi çok uygundur. Yaz aylarındaki sıcaklığın 35-40 derece aralığında olduğu yerleşim yerleri Antep fıstığı yetiştiriciliği için çok idealdir.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Dünya üzerindeki üretim alanları Batı Asya, Akdeniz Bölgesi ve Yakındoğu şeklinde sıralanan Antep fıstığı, ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara ise Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer bölgeler arasında geliyor.
Sıcak ve kuru iklimlerde, (genellikle denize yakın olan bölgelerde bulunur), Antep fıstığı ağacı iyi performans gösterir. Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye üretimi
En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Antep Fıstığının Yetişme Koşulları
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa civarında yetişen bir kuruyemiştir. Ağacın ekildiği toprağın özellikleri çok önemlidir. Bunun dışında yetiştirmek için sulama ve ağacın bakımı da verimli ürün için dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Ancak bu özelliği antepfıstığı ağacının sığ, verimliliği düşük topraklara dikilmesi gerektiği algısına yol açmamalıdır. Aksine derin, verimliliği yüksek topraklarda hem gelişmesi daha iyi, hem de verimi yüksek olur. Toprak pH'sı 7,5-8,5 arasında, tuzluluk sorunu olmayan, derin, hafif yapılı toprakları sever.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Siirt Antepfıstığı çeşidinde meyve salkımları olmadan da meyve alınabilir. An- cak antepfıstığı meyvesinin içi yani tohumu yendiği için tozlanma ve döllenme mutlaka şarttır. Aksi tak- tirde meyvenin içi dolmayacağı için içi boş (fis) meyve oluşacaktır. Bu meyvelerin de ekonomik anlamda hiçbir kıymeti yoktur.
Tamamen doğal ve katkısız çiğ Antep fıstığı faydaları ise oldukça fazladır. · Antep fıstığı kavrulmamış olursa içinde A ve B grubu vitaminleri yüksek değerde barındırır. · Sağlıklı yağ bakımından zengin olmasının yanı sıra protein değeri de yüksektir. · Tüm günün yorgunluğunu alır ve vücuda enerji verir.
Yanardağın eteklerindeki Bronte kasabasında belki de dünyanın en leziz fıstığı yetişiyor. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Protein ve Lif Kaynağı: Antep fıstığı, protein ve lif açısından zengin bir atıştırmalıktır. Böylece sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissini artırır ve aşırı yeme riskini azaltabilir. Mineral ve Vitamin Deposu: Antep fıstığı, magnezyum, fosfor, potasyum, ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağıdır.
Yıllık yağışı 500-400mm. olan yerlerde sulanmadan yetiştirilebilir. Ancak yazın yapılacak 1-2 sulama ürün verimini arttırır. Antepfıstığı meyveleri olgunlaşabilmeleri için yüksek ısı toplamına ihtiyacı vardır.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir.
Fıstık fiyatları 2023 yılında 147₺'dir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır'' şeklinde konuştu.
Şanlıurfa 1,5 milyon da alan ile en fazla üretim alanına sahip ildir. 2021 yılında 119 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Şanlıurfa 39 bin ton ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Antep fıstığının Antep dışında fazla bilinmemesinin en önemli nedeni fıstığın ekildiği gibi çekirdekten yetişmemesidir. Antep fıstığı Menengiç ağacına aşılanarak yetiştirilir.
Orta Asya Gen Merkezi: Hindistan'ın kuzeyi, Afga- nistan, Tacikistan, Pakistan Ülkemiz Yakın Doğu gen merkezinde yer almaktadır ve Antep fıstığı yetiştiri- ciliği Türkiye'nin 56 iline yayılmıştır. Ancak üretimin %94'ünü Güneydoğu Anadolu Bölgesi oluşturmakta- dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri