Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
2.041.948 Page 2 Gaziantep'te tarım çok önemli bir yer tutmaktadır. İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Acı-tatlı salça, Zahter, Antep fıstığı, Sumak, Nar ekşisi, Cezerye, içi antep fıstığı dolu pestil muska, antepli lokum, Kuru patlıcan ve biber, Menengiç Kahvesi ve Orkide Pastanesinin meşhur, müthiş Kabak Reçeli.
Şöbiyet, bülbülyuvası, zümrüt kadayıf, künefe ve katmer ile ününe ün katmaktadır. Çeşit çeşit lezzetleri ile damak tadında zirveyi yaşatan Antep üzüm pekmezini de kullanarak cevizli sucuk ve muska gibi lezzetleri de önümüze sunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Gaziantep'in Meşhur Hediyelikleri
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Gaziantep'te yetişen meyve ve sebzelerin çeşitliliği birçok yöreye göre farklı özellikler gösterir. Yörede yetiştirilen Antep fıstığı, zeytini, domatesi, biberi, patlıcanı, acuru, turpu, havucu, salatalığı, haylan ve kış kabağı, tüylü acuru, tarhunu, haspiri (safran) tamamen yöreye özgüdür.
İldeki en yüksek dağ ise 1496 metre yüksekliği ile Büyük Sof Dağı'dır. İldeki başlıca ovalar ise İslahiye, Barak, Araban ve Tilbaşar ovalarıdır.
Neredeyse Türkiye'nin en pahalı şehri. Gastronomi kenti Gaziantep'te başta baklava olmak üzere, kebap, sebze, meyve, giyecek, gıda maddesi ve ev kiraları çok pahalı. Koronavirüs döneminde fiyatlar katlanarak daha da arttı. Ortada bir sorun var.
GAZİANTEP'İN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birleştiği noktada konumlanan Gaziantep Suriye'ye komşu sınır ilimizdir. Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof dağlarının bulunduğu ilde ayrıca Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almaktadır.
Gaziantep'te gün epey erken başlıyor ve Antep'lilerin beyran çorbası, cartlak (ciğer) kebabı ve kavurması, katmer tatlısı gibi bol enerjili yöresel kahvaltıları epey değişik ancak harika lezzetler. Geleneklere göre esnaf dükkanını açmadan önce, tüm gün kendisini tok tutacak 'beyran çorbası' ile güne başlarmış.
Şehre gelen turistlerin büyük bir kısmı İmam Çağdaş'a uğramadan dönmüyor. İmam Çağdaş hem şehrin en iyi kebapçılarından, hem de en iyi tatlıcılarından biri. Gaziantep'in tarihi çarşısının yakınlarında bulunan İmam Çağdaş'ta yemeden çıkmamanız gereken yemek ise Ali Nazik.
Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep'in 291 çeşit yemeği olduğu açıklanmıştı. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısının 500'e yaklaşacağı belirtildi. Antep, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biridir.
Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyadan sadece sekiz kent kabul edilmişti. Zengin mutfak kültürüyle Gaziantep, 9. kent olarak bu listeye eklendi. Gaziantep'in bu başarısını kutlamak adına İstanbul Çırağan Palace Kempiski'de bu akşam özel bir protokol yemeği düzenlenecek.
Soğan kebabı yanına bulgur pilavı çok yakışır. Soğan kebabı yanına lavaş çok güzel gider. Hazır almak yerine ev yapımı olarak hazırlamak isterseniz lavaş tarifi videosuna bakabilirsiniz. Bu nefis menüye haydari ve marul salatası ekleyebilirsiniz.
Antep Katmeri
Gaziantep'te genelde sabahları tüketilen(ve genelde hafta sonu) bol fıstık ve kaymağın oluşturduğu mükemmel lezzet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri