hipotezini kabul ya da reddederken iki tür hata yapılabilir. hipotezi gerçekte doğru iken, bu hipotezin yanlışlıkla reddedilmesidir. hipotezi gerçekte yanlış iken, bu hipotezin yanlışlıkla kabul edilmesidir.
Bir hipotez testi sırasında null hipotezinin doğruluk/yanlışlık ve kabul/reddedilme durumlarına göre 2 tip hata yapılabilir (1.tip ve 2.tip hata). Null hipotezi doğru iken reddedilirse 1. tip hata, yanlış iken kabul edilirse 2.tip hata yapılmış olur.
Kuramsal olarak varsayılan ya da önceden yapılmış bir dizi gözleme dayanarak ortaya atılan gerçekleşmesi mümkün olabilen önermeye Hipotez denir. Hipotez, Araştırma Hipotezi İstatistiksel Hipotez olmak üzere iki tipte sınıflandırılabilir.
Tip-1 Hata (Hatalı Pozitif): Gerçekte bulgu iddiayı desteklemiyor olsa da, destekliyormuş gibi ileri sürme durumunda oluşur. Örneğin, hamile olması imkansız olan bir erkeğin "hamile" olduğunu iddia etmek (en azından "büyük ihtimalle") hatalı pozitiftir.
Alfa'ya istatistikte TİP 1 HATA denir (Şekil 1). İki durum/grup arasındaki farka bakarken grup sayıları gereğinden fazla (büyük) alındığında (n sayısı büyük tutulduğunda) Tip 1 hata yapma olasılığı (iki durum arasında fark yokken farklı bulma olasılığı) artar. Bu durumun tersi de söz konusu olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Tip 2 hata ise gerçekte fark/ilişki/etki varken yok deme, bunu görememe olasılığıdır. Genelde en fazla 0,20 yani %20 olarak kabul edilmektedir.
II. Tip hata beta (β) ile gösterilir ve beta hatası olarak bilinir. Doğru bir sıfır hipotezinin (gerçekte iki ortalama birbirine eşitken) yanlışlıkla ret edilmesi ile alfa hatası yapılmış olur.
Genellikle Tip I hata 0.05'ten küçük, Tip II hata ise 0.20'den daha küçük olarak belirlenir. Araştırmacı, önemlilik düzeyini seçmek suretiyle Tip I hatayı kontrol eder. Tip II hatayı kontrol altına almak sadece denek sayısını değiştirmekle mümkündür. Denek sayısı arttıkça Tip II hata yapma olasılığı azalmaktadır.
Birinci tip hata: Ho hipotezi gerçekte doğru iken reddedilmesi, İkinci Tip Hata ise Ho hipotezi gerçekte yanlış ike kabul edilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. α birinci tip hatanın gerçekleşme olasılığı, β ise ikinci tip hatanın gerçekleşme olasılığıdır.
Hata Çeşitleri Ölçme işlemleri içerisine hata karışma ihtimali her zaman vardır. Çünkü insanın olduğu her yerde hata vardır. Ölçme işlemleri yapılırken de ölçme sonuçlarına istemli veya istemsiz şekilde hatalar karışır. Bu hata şekilleri sabit hata, sistematik hata ve tesadüfî hata olmak üzere üçe ayrılır.
Hipotez, belli bir bilimsel sorunun çözümüne dair ortaya atılan tahmin veya varsayımlara denmektedir. Hipotez ya da diğer adıyla ön sav, olaylar arasında ilişkileri kurmak ve olayları bir sebebe bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan önermelerdir.
Hipotez testleri bir örneklem ortalaması ile bu örneklemin çekilmiş olduğu düşünülen ortalama değer etrafındaki farkın anlamlı olup olmadığını (yani önemli bir fark olup olmadığını) saptayan testlerdir.
%5 ya da daha küçük olduğunda yani p≤0.05 olduğunda H0 hipotezi reddedilerek bulguların istatistiksel olarak manidar olduğu ifade edilir.
Hipotezin çeşitleri
Varsayımın olumlu ifadesine aykırıdır. Alternatif Hipotez: Seçilen birçok varsayım arasından en verimli ve uygulanmaya en müsait olanı seçilir. Seçilen varsayım bu türü ifade eder. Mantıksal Hipotez: Sadece mantık ilkelerine göre belirlenen önermelerdir.
Rastgele hatalar, sabit bir nitelik veya niceliğin tekrarlanan ölçümleri alındığında ölçülebilir değerlerin tutarsız olmasına yol açan ölçüm hatalarıdır. Sistematik hatalar, tesadüfen belirlenmeyen, ancak sisteme özgü bir yanlışlık (gözlem veya ölçüm sürecini içeren) tarafından ortaya çıkan hatalardır.
P-değeri(p-value); istatistiksel bir test gerçekleştirildiğinde sıfır hipotezinin(H0) reddedilip reddedilmeyeceğine karar vermeye yardımcı olur. P-değeri ne kadar küçükse sıfır hipotezini reddetme olasılığı o kadar yüksektir.
Tedavinin, önlenebilir, hastaya belirgin veya belli olmayan zararlar veren yan etkilerine tıbbi hata denir. Tıbbi hata, hastalığın, sakatlığın, sendromun, davranışın, enfeksiyonun veya diğer hastalık durumlarının, eksik veya yanlış tanı ya da tedavilerini kapsar.
Hipotez testlerinde de hata payını α, güven olasılığını da (1-α) olarak ifade edeceğiz. Hipotez testlerinde hata payı α birinci tür hata yapma olasılığıdır ve bu nedenle birinci tür hataya α hatası da denilmektedir.
Çıkarımsal istatistikte, boş hipotez, sıfır hipotez ya da sıfır hipotezi, beklenenin dışında bir durumun olmadığını, mesela gruplar ya da değişkenler arasında bir ilişki bulunmadığını veya ölçülen iki olgunun arasında bir fark olmadığını kabul eden genel bir önermedir.
Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabettir. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun eksikliğine veya yokluğuna bağlı gelişen diyabet tipidir. Her yaşta ortaya çıkabilmekle beraber sıklıkla 30 yaşın altındaki kişilerde gözlenmektedir.
H1: Okul ortalaması ile sınıf ortalaması arasında α=0,05 düzeyinde manidar bir fark vardır. - Tek yönlü hipotez H0: Okul ortalaması ile sınıf ortalaması arasında α=0,05 düzeyinde manidar bir fark yoktur. H1: Okul ortalaması ile sınıf ortalaması arasında α=0,05 düzeyinde, sınıf ortalaması lehine manidar bir fark yoktur.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
A ve B gibi iki grup arasında fark olmadığını öne süren istatistiksel hipotez. “H0” olarak gösterilir ve istatistiksel analizlerin sonucuna göre, belli bir ANLAMLILIK DÜZEYİ'nde kabul veya reddedilir.
p değeri 0,01 ile 0,05 aralığında; İstatistiksel olarak anlamlı fark vardır. p değeri 0,001 ile 0,01 aralığında; Yüksek düzeyde olarak anlamlı fark vardır. p değeri 0,001 den daha küçük ise; Çok yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı fark vardır.
Yanlış pozitif, veri değerlendirmesinde, bir test sonucunun belirli bir durumun (örneğin bir hastalığın) varlığını, gerçekte olmadığı hâlde yanlış olarak onaylaması (pozitif göstermesi) şeklinde ortaya çıkan hatadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri