ABD'de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, antidepresan ilaçlar, bir aylık kullanımdan sonra spermlerdeki DNA'ya önemli ölçüde zarar vermeye başlıyor. Bu ilaçları uzun süre kullanan erkeklerin çocuk sahibi olma ihtimali düşüyor.
Yapılan araştırmalar, erkekler tarafından kullanılan antidepresan ilaçların spermlere zarar verebileceği ve kısırlığa sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Çünkü genel kural olarak hiçbir psikiyatrik bozukluk hamile kalmaya engel değildir.
Bazı durumlarda kadınların aşırı stres altında olması, hormonlarda değişikliklere sebep olarak yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlamamasına sebep olabilir. Erkeklerde de sperm kalitesini azaltarak infertiliteye sebep olabilmektedir.
Uzun Süreli İlaç Kullanımı
Farklı hastalıklar nedeniyle kullanılan uzun süreli ilaçlar spermleri olumsuz etkileyebilir. Örneğin mide ülseri, gastrit ve depresyon ilaçları sperm sayısını düşürebilir. Bu durumda çiftler çocuk sahibi olmak istiyorsa ilacın değiştirilmesi için ilgili uzman hekime başvurmaları gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Gebelik öncesi dönemde erkeğin kullandığı ilaçlar spermi direkt olarak etkiler. Bu durumun bebekte doğumsal anomalilere neden olduğunu gösteren çalışmalar var. Bazı ilaçlar ise meniye karışarak cinsel ilişki sırasında annenin rahim ağzından emilir ve gelişmekte olan embriyoya zarar verebilir.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Doç. Dr. Şaban Karayağız, "İnsanlar üzerindeki etkisi, 70'li yıllarda keşfedilen molekül şeklindeki antideprasanlar, beyindeki hormonları değiştirmek için kullanılmaktadır. Bu ilaçlar beyinde azalan ya da değişen hormonları, normal seviyesine düşürmekte veya yükseltmektedir.
Mutlak ilaç kullanılması gereken ağır psikiyatrik durumlar dışında, birçok psikiyatrik bozuklukta uygun süre ilaç kullanımından sonra kontrollü şekilde ilaç tedavisi bırakılır ve hamileliğe izin verilebilir.
Hastalığın, bebeğinize geçme şansı vardır; ancak bu, hamilelik için kesin bir endişe nedeni değildir. Bipolar bozukluğunuz varsa ve bir bebek sahibi olmak istiyorsanız, gebelik zamanınızı doktorunuz ile görüşerek belirlemeniz, hastalığı ve süreci yönetebilmeniz açısından daha yararlı olacaktır.
Günlük yaşamda yaşadığınız kısa süreli stresler gebelik sürecinde sizi olumsuz etkilemeyecektir. Ancak travmatik olaylar sebebiyle ya da hamilelik mücadelesine bağlı sürekli stres gebelik sürecini olumsuz etkileyecektir. Yoğun stres hamile kalma konusunda sizi olumsuz etkileyecektir.
DOĞUM KONTROL HAPLARI PREZERVATİF VE SPİRALDEN DAHA ETKİLİ
Doğum kontrol hapları kusursuz olarak ve uygun bireylerde kullanıldıklarında % 0,3, hatalı kullanımlarında ise % 8 başarısızlık ihtimaline (gebelik şansı) sahiptir.
Birçok antidepresanın cinsel isteksizlik ve orgazm güçlüğü yaratma gibi bir yan etkisi bulunmaktadır. Yine antidepresan ilaçlar erkeklerde boşalma süresini uzatabilirler, nadir olarak görülse de sertleşme zorluklarına sebep olabilirler.
Bazı ilaçlar da cinsel isteği olumsuz etkileyebiliyor ya da ereksiyonu ve spermin dışarı çıkmasını bloke edebiliyor. Yine bazı ilaçlar spermin yumurtayı dölleme kapasitesini azaltabiliyor. Dolayısıyla üreme yeteneğinde sorun oluşursa hekim tarafından alternatif ilaçlara geçilebiliyor.
Stres altındaki kadınlarda beyinde artan sempatik aktivite, üreme hormonlarının çalışmasını bozarak yumurtlamayı ve gebe kalmayı engelleyebiliyor. Erkeklerde ise artmış stres, sperm sayısını, hareketli sperm oranını ve spermlerin morfolojisini yani tipini bozarak üremeyi olumsuz etkiliyor.
Serotonin ve prolaktin artıyor, cinsel istek azalıyor
Psikiyatrik ilaçların yan etkileri; alkol, madde kullanımı; eşlik eden diğer psikiyatrik hastalıklar da cinsel işlev bozukluklarına yol açan nedenlerden.
Psikiyatriye gitmek memurluğa engel mi öğretmenliği engeller mi? Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez. İnsanlar, günümüzde hala ruh sağlığına yönelik hizmet almaktan çekiniyorlar.
Hormonal bozukluk belirtileri olarak meme dokusunun gelişimi, göğüslerde hassasiyet, erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu), kas kütlesi kaybı, cinsel isteğin azalması, kısırlık (infertilite), sakal ve vücut tüylerinin uzamasında azalma, osteoporoz (kemik kitlesi kaybı), konsantrasyon bozukluğu, sıcak basmaları ...
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir.
Yapılan çalışmalarda uzun süreli kullanımın herhangi bir kalıcı zararı gösterilmemiştir. Antidepresan etkinlik açısından ilaçlar arasında belirgin bir farklılık olmasa da bireysel farklar nedeniyle bir hasta bir ilaca diğerinden daha fazla yanıt verebilir ya da bir ilaçla daha çok istenmeyen etki yaşayabilir.
C Vitamini Önemli
Ayrıca narenciye, brokoli, havuç ve muz da olumlu etkiler sağlıyor. Muz, C vitaminin yanı sıra A ve B1 vitaminleri içeriğiyle vücudun daha sağlıklı ve güçlü sperm üretmesine yardımcı olur.
Su iyi sağlık için gereklidir ve bu herkes tarafındanbilinir. Fakat sperm sağlığı için de etkili olduğu pek bilinmez. Spermlerinyapısının %98'i sudur. Bu yüzden susuz kaldığınızda sperm sayınız azalır.Uzmanlar günde 2 litre su içmeyi tavsiye eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri