Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim performansları dikkate alınarak birebir eğitim yapılır. Ancak; BEP geliştirme birimi gerektiğinde eğitim performansı aynı seviyede olan öğrencilerle birebir eğitimin yanında en fazla 3 öğrencinin bir arada eğitim alacağı grup eğitimi de yapılması için karar verebilir.
Destek Eğitim Odasında bireysel eğitim yapılması esastır. Çünkü her öğrenci için hazırlanacak BEP ler o öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda ve o öğrenciye özel hazırlanır.
Eğitimleri sırasında desteklenmesi gereken öğrenciler/bireyler için (engelli ya da özel yetenekli öğrenciler/ bireyler) sunulan bir eğitim olanağıdır.
Öğrencinin destek eğitim odasında alacağı haftalık ders saati, haftalık toplam ders saatinin %40'ını aşmayacak şekilde planlanır. Örneğin; haftalık 30 ders saati öğrenim gören bir öğrenci için söz konusu planlama en fazla 12 ders saati (30x40/100 = 12) olacak şekilde uygulanır.
Destek Eğitim Odasında verilecek eğitim hizmetiyle ilgili tüm planlamalar okul yönetimince yapılır. Tüm bu iĢlemlerin yapılmasının ardından öğrencinin destek eğitim odasından yararlanacağı saatler; sınıf öğretmeni, destek eğitim verecek öğretmen ve veliye yazılı olarak bildirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Destek eğitim odasında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmeni ve alan öğretmenleri görevlendirilir. Görevlendirmelerde okul öğretmenlerinin görev almasına öncelik verilir.
Öğrencinin aldığı her ders için BEP hazırlanır. Bu BEP'ler toplu halde öğrenci dosyasında bulunur. Hiyerarşik bir sıra izlemeyen, üniteli derslerde her ünitenin bir uzun dönemli amacı ve bu uzun dönemli amacın kısa dönemli amaçla- Öğrencinin aldığı her ders için BEP hazırlanır.
Okullarda Destek Eğitim Odası Nasıl Açılır? Destek eğitim odası, il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından açılır.
BEP Hangi Öğrenciler İçin Hazırlanır? BEP, değerlendirme sürecinin basamaklarını oluşturan gönderme öncesi, gönderme ve ayrıntılı değerlendirme süreçleri sonunda özel eğitim hizmetlerinden yararlanması uygun görülen çocuklar için hazırlanır. Akranlarından farklı olan öğrenciler belirlenir.
BEP; özel eğitime gereksinimi olan bireylerin gelişim özellikleri, eğitim performansları ve ihtiyaçları doğrultusunda hedeflenen amaçlara yönelik hazırlanan ve bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren özel eğitim programı olarak ifade edilmiştir.
BEP YAPILMASI ZORUNLU MUDUR? Evet, yapılması gerekmektedir. En kısa sürede BEP Geliştirme Birimi oluşturulur ve öğrencinin yetersizlik türü, ihtiyaçları ve eğitsel performansı göz önüne alınarak öğrenci için BEP hazırlanır.
(3) Bireyselleştirilmiş eğitim programı, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu ve BEP geliştirme biriminin iş birliğiyle hazırlanır.
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereği hem de 2017/28 nolu Genelge (Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla eğitim uygulamaları) gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. Bu zorunluluk yasa gereğidir.
Bir öğrenci Destek Eğitim Odasında haftada kaç saat eğitim alabilir? ders saati, öğrencinin haftalık toplam ders saatinin %40'ını aşmayacak şekilde planlanır. İlkokul öğrencileri için bu süre haftada 12 saate, Ortaokul öğrencileri için14 saate denk gelmektedir.
Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde bulunan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan eğitsel değerlendirme sonucunda, destek eğitime ihtiyacı olduğu belirlenen özel gereksinimli bireyler için düzenlenen bir rapordur.
Bilindiği üzere, işitme ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler ingilizce dersinden isterlerse muaf olabilirler. (özel eğitim hizmetleri yön. 24 mad.) Diğer engel türlerindeki öğrenciler ve İngilizce dersinden muaf olmak istemeyen öğrenciler destek eğitim odasında ingilizceden ders alabilirler.
Özel bir eğitim modelini ifade eden BEP ile hususi olarak eğitim alması gereken öğrenciler hedeflenir. Bireyselleştirilmiş program her çocuğa özel olarak hazırlanır ve bu sürece öğretmen, aile ve çocuğun kendisi de dahil edilir. Böylece her kesimi tatmin eden ve öğrencinin en makul eğitim planı hazırlanır.
a. Çocuğun özel eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi; tanılama, izleme ve değerlendirme ekibi tarafından mümkün olduğunca ev gözlemleri ve gelişim ölçekleri kullanılarak yapılır. b. Eğitsel tanılama, izleme ve değerlendirme ekibi tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme çalışmaları, en az altı ayda bir yinelenir ...
Kim Hazırlar ve Nasıl Hazırlanır? Bireyselleştirilmiş eğitim planının hazırlanma süreci, okullarda kurulan birim kurulları tarafından sağlanmaktadır. Öncelikle herhangi bir okul müdürünün ve onun seçtiği müdür yardımcısı dahilinde ilk olarak BEP geliştirme birim kurulu oluşturulur.
İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından kaynaştırma/bütünleştirme yo- luyla eğitim uygulaması kapsamında okul/kuruma yerleştirilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için her tür ve kademedeki okul/kurumlar bünyesinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince destek eğitim odası açılır.
Sınıf öğretmenleri maaş ve ek ders karşılığı görevlerini tamamladıktan sonra haftada 8 saate kadar destek eğitim odalarında görev alabilirler. Sınıf öğretmenlerine haftalık 30 saat olan ders görevlerinin yanında haftada 8 saat daha Destek Eğitim Odasında ders verilebilir.
*Destek eğitim odası için masa ve sandalye olan en az 4-5 metrekarelik bir oda olması yeter- lidir. Eğer bir oda yoksa okulda yönetici odaları, rehberlik servisi, kütüphane, öğretmenler odası uygun bir planlamayla kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri