Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye'deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye'de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır.
0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. [1] Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.
Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklarda, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında cıva oranının düşük olduğunu ifade eden İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök, “Denizlerimizde yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda cıva yok denecek kadar azdır.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklar, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında civa oranı düşüktür. Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür.
İlgili 15 soru bulundu
Yukarıdaki çalışmalar neticesinde ülkemiz denizlerinde en düşük civa seviyesi kefalde bulunmuştur. Yine küçük balıklardaki civa seviyesinin diğer iri balık çeşitlerine göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Bu listede bir yüzey balığı olmasına rağmen çinekopa yer vermedik. Çünkü biz de çocuklarımızın büyüdüklerinde lüfer yiyebilmesini istiyoruz. Çinekop, lüferin bebek hali. Bebekken avlanınca, büyüyemiyor, üreyecek vakti olamıyor.
Dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığının Latince ismi Rhincodon Typus'dur. - Boyları 13.7 metreye kadar uzayabilmektedir. - Dünyanın en büyük balığın ağırlığı 15 ila 21 ton arasında değişkenlik göstermektedir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
1 — Karaburun Yarımadası Bölgesi. 2 — ödemiş - Tire - Germencik - Bozdoğan - Alaşehir Bölgesi (Aydın masifi civarı) 3 —• Banaz - Gediz Bölgesi (Murat Dağı masifi civan) 4 — Konya Bölgesi. 5 — Niğde Bölgesi. 6 — Kastamonu Bölgesi. 7 — Kocaeli Bölgesi.
İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.
Civa klorür en toksik inorganik civa bileşiklerindendir. Ağız yoluyla alındığında 0,5-2 g'ı öldürücüdür. Organik civanın öldürücü miktarı 10-60 mg/kg'dır. Kronik olarak 10 mikrogram/ kg/gün alındığında ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir.
Kirli sulardaki cıva oranı yüksektir. Kılıç, kral uskumru, ton balığı, köpek balığı gibi balıklar yüksek cıva içerebilir. Hamsi, mezgit, somon, alabalık gibi balıklar az miktarda cıva içerebilir. Az pişmiş ya da çiğ balık tüketmek de tehlikeli olabilir.
Hamilelerin hamsi, çinekop tarzı balıkları yemesi daha doğru bir karar olacaktır. Bu balıkların tüketilmesi bebeği omega-3 yönünden destekler. Yenmemesi gereken balıklar; Köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru, ton balığı (özellikle beyaz ton balığı)
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden. Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli.
Hepinizin tahmin ettiği üzere en tehlikeli balıklar listesinin en başında tabii ki de piranhalar var. Güney Amerika'da yaşayan bu balıkları bir çoğumuz korkutucu filmlerden biliyoruz. Günümüzde tanımlanan ortalama 60 civarında piranha türü mevcuttur ve bunların tümü ortalama 25 cm uzunluğundadır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri