Anıtkabir'in projesi bir yarışmayla belirlendi. Bu amaçla açılan yarışmada Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesi başarılı görülerek uygulanmasına karar verildi. Anıtkabir bugünkü adı Anıttepe olan yerde 15 bin metrekarelik bir alanda yapıldı.
RASATTEPE (ANITTEPE)
Anıtkabir yapılmadan önce rasat istasyonu bulunması dolayısıyla Anıttepe'nin ismi Rasattepe idi.
Anıtkabir, eski adı Rasattepe olan ve günümüzde Anıttepe olarak adlandırılan 906 m rakımlı tepede yer alır.
Anıtkabir, başkent Ankara'nın Çankaya ilçesinde eski ismi Rasattepe, şimdiki ismi ise Anıttepe olan tepenin üzerinde konumlanıyor. Anıtkabir'in burada yer almasının ise oldukça özel bir sebebi var. Yapımı 1953 yılında tamamlanan Anıtkabir'in yapılacağı yer için Aydın milletvekili Mithat Aydın, Rasattepe'yi önermiş.
Ata'nın naaşı burada 15 yıl boyunca kalmış, bu arada da Türk Ulusu ona bağlılığının simgesi olarak “Burada çok güzel bir anıt mezar olur” sözünden hareketle kendisine Rasattepe adı verilen tepede bir anıt mezarAnıtkabir-hazırlamıştır. Anıtkabir, Anıt Bloğu ve Barış Parkından oluşur.
İlgili 44 soru bulundu
Alanın 120 bin metrekaresi anıt bloğundan oluşurken, kalan kısmı Barış Parkı\'ndan meydana geliyor. Yolun iki tarafına dikilen Virginia ardıçları ise şehrin görüntüsünü kapatıp gelenleri ziyarete hazırlıyor. Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Tören meydanından sütunlu mozoleye toplam 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak bize Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir.
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Vefatından yıllar önce "Milletim beni nereye isterse oraya defnedebilir" demişti Ulu Önder Atatürk. O'nun ebedi istirahatgahı için kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbinde Anıtkabir inşa edildi.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
Bir çeşit kimyasal sıvı naaşın bozulmaması için Atatürk'ün vücuduna zerk edildi. İşlemin ardından naaş kurşundan bir tabuta konularak gül ağacından yapılmış özel bir tabuta yerleştirildi. Tabut 15 yıl sonra, 9 Kasım 1953'te heyet tarafından açıldığında, naaşın bozulmadığı görüldü.
Öncelikle şunu belirtelim; Anıtkabir'e girişler ücretsizdir. Herhangi bir para ödemeden ya da kart kullanmadan Anıtkabir'i ziyaret edebilirsiniz. 1 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
İnşaat sonunda projenin toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lirayı bulmuş ve proje için ayrılan 24 milyon liralık bütçeden yaklaşık 4 milyon lira tasarruf edilmişti. 10 Kasım 1953'te gerçekleştirilen bir törenle, Atatürk'ün naaşı buraya nakledildi. 1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir'e 1966'da ...
bu odaya girebilmek için ya anıtkabir'de askerlik yapıyor olmanız gerekir ya da komutanların akraba veya arkadaşı olmanız gerekir. akraba eş-dost ziyaretleri genellikle anıtkabir'in ziyarete kapanış saatlerinden sonra gerçekleşmektedir. hatta bir şirketin üst düzey yöneticilerinin akşam saat 8-9 civarında kaçak bir ...
Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatını takip eden günlerde tüm halkın ortak isteği ile hayata geçirilen bir anıt mezar projesi. 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk'ün kaybedilmesi ile, onun açtığı aydınlanma yolunun ölümsüzleştirilmesi ve ona duyulan minnettarlığın vücut bulması herkesin ortak arzusu haline geldi.
Ata'nın gül ağacından tabutu, 4 Kasım günü, geçici kabrinden çıkarılıp müzenin holündeki mermer katafalka konulmuştu. Bir hafta boyunca sırayla öğrenciler, subaylar ve generaller katafalk başında nöbet tutmuştu. Bunun üzerine tabutun vidaları söküldü. Tahta tabutun içinde madeni bir sankuda bulunuyordu.
Tahnit işlemindeki başarının derecesi 15 yıl sonra Atatürk'ün naaşı Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrinden Anıtkabir'e taşınırken anlaşılmış; tabut açıldığında naaşın öldüğü ilk gündeki gibi durduğu görülmüştür.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor.
Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var.
Anıtkabir'de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir'e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz. Otoparka gitmek için Gençlik Caddesi üzerindeki Tandoğan girişinden devam edin.
Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor. Anıtkabir'de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyor.
Atamızın kabri depreme karşı çok dayanıklıdır. Anıtkabir 4 kısım olarak tasarlanmıştır. Bu kısımda toprak seviyesi ayarlaması yapılmıştır.
Şeref holünün 27 kirişten oluşan tavanı ile yan galeri tavanları mozaiklerle süslenmiştir. 17 metre yüksekliğindeki holün iki yanında 12 bronz meşale bulunur. Büyük Önder Atatürk'ün naaşı, mozolenin birinci katı olan şeref holündeki sembolik lahit taşının tam altında bulunan mezar odasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri