IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli antrikotun kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1,5 parmak kalınlığında antrikot ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Yaklaşık 10 dakika ısınan tavanıza, etlerinizi yerleştirin ve zevkinize göre antrikot mühürleme tekniği ile etinizi pişirin. Etleriniz tavada ne kadar çok uzun kalırsa, mühürleme derecesi o kadar yoğun olacaktır. İyi pişmiş bir et için her iki tarafını da 7'şer dakika boyunca pişirebilirsiniz.
Bir kaba 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı hardal, 1 adet rendelenmiş sarımsak ekleyin ve etinizin içerine alıp tüm yüzeylerini sosa bulayın ve 15 dakika bekletip, ardından pişirin. Antrikot etini marinasyon sürecini tamamladıktan sonra eti doğru yöntemle pişirmek de oldukça önemli.
Az pişmiş et için 4 dakika, orta pişmiş için 6 dakika, çok pişmiş et için 10 dakika pişirmeniz yeterlidir. Bu süreler 200 gramlık orta kalınlıktaki antrikotlar için geçerlidir. Eti fırında pişirdikten sonra kesme tahtasının üzerine alın ve 5 dakika dinlendirin.
İlgili 21 soru bulundu
Az pişmiş bir et için 4 dakika, orta pişmiş için 6 dakika, çok pişmiş bir et elde etmek için ise 10 dakika fırında pişirmeniz yeterli olacaktır. Daha uzun süre ya da daha kısa süre pişirirseniz etiniz ya çok az pişmiş kalacaktır ya da çok sertleşecektir.
Üzerini folyo ile kapatın. 240 derecede, alt üst ayarda pişirin. Yarım saat sonra folyoyu alıp üzeri açık bir şekilde 200 derecede 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Kabınızın kapağı kapalı olsun ve buzdolabında en az 2 saat en fazla 1 gün etinizi dinlendirin. Pişirmek için; tavaya yağ koymayın. (Yapışmaz tava veya döküm tava kullanın.)
Dana antrikot mühürlendiğinde tavadan ayrılacaktır. Diğer yüzünü çevirme zamanı da bu zamandır. Etin ikinci yüzü de tavadan ayrıldığında et yenmeye hazır demektir. Pişmesinin ardından etinizi tahta bir altlık üzerinde, üzerine taze çekilmiş karabiber ve kaya tuzu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Üçü arasındaki en yumuşak olan kısım ve lezzetli et yemeklerinde kullanılan bölüm ise, bonfiledir. Antrikot ise, biraz daha kuru ve sert olur.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Etin daha lezzetli olması ve aromasının artması için ilk şart kaliteli et seçmek ve kullanmadan önce eti bir süre dinlendirmektir. Vakumlama yoluyla dinlendirme yöntemi evde uygulamaya en uygun olanıdır. Bu yöntemle etler en fazla 4-5 gün buzdolabında dinlendikten sonra kullanılmalıdır.
İyi kalite zeytinyağı, deniz tuzu, iri çekilmis karabiber, sapından ayrılmış taze biberiye ve taze kekik ile bir kaç damla soya sos, klasik bir marinasyon olacak ve etlere lezzet katacaktır.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
Etin Görünümü: Etin rengi açık ya da biraz koyu kırmızı olabilir. Et toplu ve diri durmalı; kendini bırakmış, dağınık şekilde ya da üzerinde lokal morarmalar olmamalıdır.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin. Orta kısmın etrafı biraz pembe ama canlılığını yitirmeye ve kahverengileşmeye başlamış olan orta/iyi derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
En sık yapılan hatalardan biri de etlerin yapışmaması için ızgarayı yağlamaktır. Ancak bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetinin kaçmasına neden olur. Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın.
Etin her tarafını zeytinyağı ile yağlayıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Tava iyice ısınınca etin her iki tarafını da rengi iyice kahverengileşinceye kadar mühürleyin. Mühürlenen eti tavasıyla beraber önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin.
Mühürleme işlemi ise ette var olan lezzetli suyun, etin içinde kalmasını sağlamaktır. Bunun için neredeyse 300 derecelik bir ısı gereklidir. Bu işlem için döküm tavada etin bir süre çevrilerek pişirilme yöntemine mühürleme denilmektedir.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
İşte madde madde et alırken dikkat etmeniz gerekenler; -Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri