Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere de katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Köri baharatı özellikle sos olarak yemeklerimizde kullanılmaktadır. Genellikle et yemeklerinde, makarna, çorba gibi yemeklerde kullanıldığı zaman oldukça lezzetli bir tat vermektedir. Aynı zamanda birde pilav ve patates gibi yemeklerde kullanılmaktadır.
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
İlgili 28 soru bulundu
Kalp, kanser, Alzheimer'a karşı koruma sağlayarak sağlık açısından birçok faydası bulunur. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir, kemik sağlığını iyileştirir ve vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasında önemli rol oynar.
Izgaralarda, çorbalarda, makarna soslarında, fırın yemeklerinde, her çeşit meze ve salatada toz halinde direkt kullanabilirsiniz.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere de katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Oluşan bu baharat karışımını başta tavuk yemekleri olmak üzere birçok et yemeğinde kullanabilirsiniz. Farklı et yemekleri hazırlamak için körinin lezzetini klasik tariflerinizde mutlaka deneyin. Köfte tariflerinin içine koyabileceğiniz gibi sosuna da köri ilave edebilir lezzetine lezzet katabilirsiniz örneğin.
Etli Kuru Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak etler rengi dönene kadar kavrulur. Üzerine karabiber ve köri eklenerek 5 dk daha kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek 5 dk daha kavrulur.
Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir? Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır.
Mercimekler iyice pişip yumuşayınca köri, karabiber ve tuzu da eklenir. Ocağın altı kapatılır. Çorba blendırdan geçirilir. Sıcak servis edilir.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir.
Köriyi ayırdığınız makarna suyuna ekleyerek karıştıralım ve çözdürelim. Daha sonra kremanın üzerine körili suyu ekleyelim. Son olarak tuz ve süzdüğümüz makarnaları da koyup karıştıralım. Köri soslu makarnamız servise hazır.
Köri tozundaki baharatların kombinasyonu size güçlü antioksidanlar sağlayabilir. Bu baharat karışımı, sindirim sistemini güçlendirmeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Diyetinize ekleyeceğiniz köri tozu, sindirimi teşvik eder ve bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırır.
Güneydoğu Asya Mutfağı'nın vazgeçilmez baharatı köri, içerisinde bulunan sumak, zencefil, kimyon, kişniş vb. baharatlarla tam bir şifa kaynağı olma özelliğini taşıyor. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, en çok. Karşınızda nefis mi nefis: Köri soslu tavuk tarifi!
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Köri sosu hazırlamak için; ayrı bir tavada tereyağını sos tenceresinde eritin. Unu da üzerine ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar karıştırarak kavurun. Kavrulan una soğuk sütü ekleyin ve unun topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın. Sıcak su, köri, tuz ve karabiberi katın.
Kavurma sacı içine yağı ve eti koyun etin rengi dönünceye kadar kavurun. Üzerine soğanı katın kavurun, biberi katın kavurun ardından domatesi katın, karıştırın orta ateşte domatesin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavurun. Kavurma üzerine tuz, karabiber ve köri ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri