Antrikot, dananın göğüs omurlarından başlayarak boynuna kadar uzanan ettir. Antrikotun çok lezzetli olduğu bilinmektedir. Et türleri arasında özel bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. Bu eti lezzetli yapansa sahip olduğu yağ dokusudur.
Temel amino asitlerin ve vücut için büyük önem taşıyan demir mineralinin mükemmel bir kaynağı olan antrikot, son derece sağlıklı ve besleyici bir besin seçeneğidir.
Antrikot, hayvanın üst sırt kısmı yani dananın göğüs omurları üzerinden boynuna kadar olan bölümden elde edilen bir ettir. Antrikot bonfileye göre, orta sertlikte ve çok lezzetli ve değerli bir ettir. İyi pişmiş bir antrikotun en önemli sırrı, etin kalitesidir.
İnce 1 dilim yani 100 gram antrikot ortalama olarak 228 kalori etmektedir. Orta kalınlıktaki 1 dilim yani 150 gram antrikot 342 kalori etmektedir.
2 parça antrikot kaç kalori? Antrikot (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 228 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Dilim (İnce) yani 100 gramlık miktarında Antrikot (Pişmiş) 228 kalori bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Dana Antrikot 1 kg - 650,00 TL - Et.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli antrikotun kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1,5 parmak kalınlığında antrikot ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Antrikotun faydaları nelerdir? - Vücudun protein ihtiyacını karşılayarak yenilenme ve tazelenme süreçleri hızlandır. - Demir içeriyor olması nedeniyle kansızlık, uyku problemleri, baş dönmeleri vb. sorunlara pozitif etki eder. - İçerdiği B12 vitamini sayesinde hafıza kaybı ve yorgunluk hissi ile mücadele eder.
Yüksek yağ içeriğine rağmen iyi bir protein ve B vitamini kaynağı olan antrikot, selenyum, çinko ve fosfor gibi faydalı mineraller de içerir. Hem lezzeti hem de protein ihtiyacını karşılayan bir besindir. Bu sayede kemik ve kasları güçlendirerek yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olur.
Bu doğrultuda, Antrikot (Pişmiş) kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Antrikot (Pişmiş) , ortalama 228 kaloriye, 0 karbonhidrata, 23,96 proteine ve 13,96 yağ değerine sahiptir.
Hayvanın sırt kısmından ve on üç kemikli kaburga bölümünden çıkan dana antrikot özel yağ dokusuna sahip olması nedeniyle de lezizdir. Antrikotun lezzetli olmasını sağlayan bu yoğun yağ dokusunu özetlemek gerekir ise, yoğun olan bir yağ dokusu ve mermerimsi kalın bir yapı demek mümkündür.
bonfile daha pahalı olmasına rağmen (sanırım hayvanda antrikota göre daha az bulunduğundan) antrikot kadar lezzetli değildir. ama ikisi de değerli et olarak geçer hayvanın sırt kısmında bulunur.
Ayrıca antrikot etinin yumuşak olması için krema, yoğurt ve sütte de bekletilebilir ancak uzun süre beklediğinde ekşimeye yol açacağından dolayı marine ederken bekleme süresine de dikkat etmek gerekir. Etiniz marine olurken aynı zamanda lezzet kazanması için tuz ve taze baharatlar da ekleyebilirsiniz.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.
Dana antrikotu daha yumuşak bir halde yapmak mümkündür. Bunun için etin marinesi çok önemlidir. Antrikotu marine etmek için; soğan suyu, sarımsak, tuz, kekik, pul biber, sıvı yağ, süt ve çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. İyi bir şekilde marine edilmiş olan antrikot yumuşacık olur.
Etin Görünümü: Etin rengi açık ya da biraz koyu kırmızı olabilir. Et toplu ve diri durmalı; kendini bırakmış, dağınık şekilde ya da üzerinde lokal morarmalar olmamalıdır. Etin neresi ne için? : Döküm tava ya da mangalda yapacaksanız, dananın sırt kısmındaki "Antrikot, Kontrfile yada Bonfile" etleri seçilmelidir.
Koyunun sırt kısmından çıkan etler, danada olduğu gibi en yüksek kalitedeki etler olmaktadır. Buradan çıkan küşneme ve fileto, oldukça lezzetli yemeklerde tek olarak kullanılmaktadır. Ayrıca buradan pirzola ve beyti de çıkmaktadır. Koyunun but kısmı ise kavurmalar, sulu yemekler, haşlamalar ve kıyma için uygundur.
Antrikotu fırına atmadan yalnızca tavada pişirmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine etmektir. Daha sonra ısınmış döküm tavada, yüksek ateşte her iki tarafını da 2 dakika pişirin. Pişen eti bir süre dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Önce etimizi güzelce sıvıyağ ile yağlıyorıuz. Tuz karabiber serpelim. Sıcak tava üzerine koyup arkalı önlü pişirelim. Başka bir tavada bolca tereyağ sarımsak kekik biberiye ısıtalım ve etimizi iki taraflı pişirelim. afiyet olsun 😋 .
Migros Uzman Kasap kalitesi ve güvencesi ile özenle denetlenen danaların sırt kısmında yeralan antrikotun kemikli olarak hazırlanmış halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri