Anzer balı tadı acı, kıvamı yoğun olan bir baldır. Bu yüzden yanlış kullanımlar Anzer balı zehirlenmesi ile karşı karşıya kalınmasına sebebiyet verebilir. 6 aydan küçük bebeklerin tüketmemesi gereken balı aç karnına bir çay kaşığı miktarında almak yeterlidir.
Çiçek balları arasında en iyisi olarak bilinen Anzer balı, kokusu düşük glikoz oranı, ve aromatik tadıyla dünyanın en güçlü balı olarak bilinir.
Anzer balı, gerçek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek eşsiz bir tat ve kokuya sahiptir. Gerçek Anzer balı pürüzsüz ve tatlı olacak, lavanta ve çam ağaçları gibi kokacaktır. Yani sahip olduğunuz balın tadı veya kokusu böyle değilse, muhtemelen gerçek bir Anzer Balı değildir.
Anzer Balı ülkemizde yetişen kestane Balı komar çiçeği ( Deli Bal ) gibi acı bir bal değildir.
Anzer balı sadece Rize'nin Anzer yaylasında üretilir. Dünyanın başka hiçbir yerinde üretimi mevcut değildir. Yaklaşık 5000 tane çiçekten polen toplandığı için diğerlerinden farklı olarak bilinir. Dünyada eşi benzeri bulunmadığı için ve Kafkas arılarının nesli azaldığı için diğer ballara nazaran daha pahalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Anzer balı herkes tarafından tüketilebilir. Ancak aşırı derecede şeker veya bal tüketimine sahip olan kişilerin, diabet hastalarının ve alerjisi olanların doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir.
Bu bal Anzer yaylasındaki yaklaşık 400-500 çiçekten toplanan nektarlar ile üretilen bir bal çeşididir. Bu çiçek türlerinin büyük bir kısmı sadece Anzer yaylasında bulunan endemik çiçek türleridir. Bu balın u kadar kıymetli olmasının en önemli sebeplerinden biri de budur.
Sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemeğinden önce, yemeklerden en az 2 saat önce aç karnına bir tatlı kaşığı Anzer balı tüketilebilir. Bir su bardağı ılık suyun içine bir tatlı kaşığı Anzer balı koyup çay kaşığıyla karıştırıp şerbet haline getirerek de tüketebilirsiniz.
Tüketilmesinin hemen ardından kana çok hızlı karıştığı için bu da fazla tüketim sonucunda şeker hastalarında risk oluşturabilir. Anzer balı çok fazla tüketildiği zaman görülen olası yan etkileri, tansiyon rahatsızlığı, mide rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı yaşanmasına neden olabilir.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Saygı değer halkımız hakiki doğal gerçek anzer balı ve anzer polenini, Hacettepe Tahlilli, marka Tescilli,, Etiketli, Mühürlü, Garanti bantlı olarak Rize deki satış yerimizden ve İnternet yoluyla da http://www.anzerbali.com sitemizden temin edebilirler.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Anzer balının içerisinde bulunan fenolik bileşenler oldukça güçlü antioksidan özelliği taşır. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. İyi bir antioksidan olan Anzer balı aynı zamanda kanın temizlenmesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısıyla birçok hastalıktan korunmayı sağlar.
Anzer balı, mide rahatsızlıklarına, öksürük ve soğuk algınlığına iyi geldiği gibi, astım ve bronşite de iyi gelir. Ayrıca cilt problemlerine de iyi gelen bu bal, yaraların iyileşmesinde de etkilidir.
Anzer balının rengi açık sarıdır ve yoğun kıvamı vardır. Anzer balının özel bir tadı vardır ve hafif bir acılığı bulunur. Bu bal, yüksek antioksidan özellikleri ile bilinir ve antibakteriyel etkileri vardır.
Anzer balı ile alakalı akla gelen sorulardan birisi Anzer balı nerede yetişir olmaktadır. Öncelikle bu bal, yetiştirildiği yerin adını almaktadır. Burası Rize ilinin İkizdere ilçesinin Anzer Yaylasıdır. Anzer yaylası ağaç bulunmayan, tamamen çiçeklerle kaplı bir yerdir.
Anzer Balı Bozulur Mu? Anzer balı, çeşitli mikroorganizmalara karşı dirençli olduğu için uzun süre raf ömrüne sahiptir. Ancak bozulma riski, depolama koşullarına göre değişebilir. Eğer açılmamışsa buzdolabında uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.
Anzer Balı S.S. ANZER BALLIKÖYÜ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ'mizden Mühürlü Etiketli ve Tahlilli olarak alınır.
Evet, Anzer balı genellikle kaliteli bir baldır. Anzer balı, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer yaylasında üretilen özel bir baldır. Bu yaylada bulunan endemik bitki örtüsü ve yaylanın özel iklim koşulları, Anzer balını benzersiz kılar ve yüksek kaliteye sahip olmasını sağlar.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Rize. Fiyatı altınla yarışan Anzer balını üretebilmek için her yıl mayıs ayı içerisinde yaklaşık 3 bin 500 kovan, güneşlenme oranına göre yaylaya yerleştiriliyor. Hava şartları yıllık bal üretiminde belirleyici olurken, üretim kalitesi ve hava şartlarına uygunluğu nedeniyle Kafkas arı ırkı tercih ediliyor.
Anzer Balı da dahil olmak üzere tüm bal türlerinde bulunan polenler, arı zehiri ve diğer bileşenler, bal alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bal alerjisi olan kişiler Anzer Balı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
C vitamini, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir başta olmak üzere vücuda birçok vitamin ve mineral sağlıyor. Bu durum vücudun canlı olmasını etkiliyor ve cinsel gücün artması için faydalı oluyor.
Bağırsak ve mide başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Enerji artırıcı bir etkisi vardır. Kilo yapmamasının yanı sıra kabızlığı da giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri