Geniz eti gelişim geriliğine dahi yol açabilir Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir.
Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikleyebilmektedir. Uzun süreli öksürüklerin en sık nedenlerinden biri geniz akıntısıdır. Aşırı geniz akıntısı, ayrıca ses kısıklığı ve boğaz ağrısına da neden olabilmektedir.
Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Geniz eti veya adenoid; burun boşluğunun arkasında yer alan geniz bölgesinde bulunan, bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından biri olan lenfositlerin görev aldığı özel bir lenfoid dokudur. Toplumda yaygın bilinenin aksine geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir; sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur.
Geniz akıntısına bağlı öksürük, bireyler tarafından genellikle “gıcık tarzında” nitelendirilir. Özellikle geceleri artan öksürüğün sebebi ise, yatar pozisyonda yer çekiminin de ortadan kalkmasıyla birlikte mukusun boğaz yolunda uzun süre kalmasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Geniz akıntısı öksürüğüne ne iyi gelir diye düşünüyorsanız buhar banyosundan da yararlanabilirsiniz. Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Alerjik ve aktif şekilde iltihaplı olan çocuklar düzenli olarak takip edilmelidir. Geniz eti akut ise ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır. Kronik hale dönüşmüşse ameliyat yapılmaktadır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar ve okyanus suları verilmektedir.
Geniz eti nasıl tedavi edilir? Geniz eti semptomlarının minimal olduğu çocuklarda, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Geniz eti şişmesini azaltmak için hekim tarafından burun spreyi önerilebilir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda ise antibiyotik yazılır.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde, işitme duyusuna ciddi hasar verebilecek kulak enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir.
İlk etapta burun spreyi
Eğer bu yöntemle yapılamazsa direk grafi ile net şekilde görülebilmektedir. Yapılan çalışmalarda kortizonlu burun spreylerinin geniz etini %20-30 oranında küçültebildiği gösterilmiştir. Tam tıkayıcı boyutta olmayan ama şikayetlerin başladığı çocuklarda kullanılmaktadır.
Geniz Eti İşitme Kaybına Sebep Olabilir
Eğer önlem alınmazsa bu klinik tablo, ilerde çocuğun ömür boyu sıkıntısını çekeceği adheziv otitis media denen soruna sebep olur. Bu hem kalıcı işitme kaybı, hem de kronik kulak akıntısı ile kişinin geri kalan yaşantısını etkiler.
Geniz etinin yarattığı en büyük sorunlardan biri yüzde asimetri oluşması. Eğer çocukta sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa geniz etinin alınması gerekebilir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Geniz eti büyüklüğü teşhis edilen çocukta, tanı sırasında akut bir enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ancak enfeksiyon bulgusu olmayan çocuklarda antibiyotik tedavisi geniz etini küçültmez.
Geniz Eti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Çocukta tekrarlayan geniz eti enfeksiyonları ve buna bağlı kulak enfeksiyonları, bademcik iltihabı gözleniyorsa, Antibiyotik kullanımı ile tedaviden olumlu yanıt alınamadıysa, Büyümüş geniz eti, hava yollarını tıkayıp nefes almayı zorlaştırıyorsa, geniz eti ameliyat ile alınabilir.
İltihaplı geniz eti, öncelikle antibiyotiklerle veya alerji ilaçlarıyla tedavi edilmeye çalışılır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse çocuğun durumu ve şikayetlerine göre bir süre beklenebilir. Çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğun geniz eti kendiliğinden küçülebilir.
Öncelikle bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ile bir tatlı kaşığı bal ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı günde 2 kez burnunuza çekip burnunuzu temizleyin. Bu yöntem burun etlerinin küçülmesini sağlayarak burun tıkanıklığı sorununu ortadan kaldırır.
Ilık sıvılar tüketmek de çocukların boğazının rahatlamasına katkıda bulunur. Ilık süt, bitki çayı veya sadece su bile bu konuda size yardımcı olabilir. Öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon gibi durumlarda da bol sıvı tüketmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayabilir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri