Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.
18-22. haftalarda ayrıntılı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez, kalpte anomali şüphesi olan gebelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi, 24-28. Glukoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili yapılıyor.
24-28. haftalarda doppler taraması, idrar tahlili, idrar kültürü, tam kan sayımı ve kan uyuşmazlığı olan kişilerde indirekt combs testi tekrarlanarak test sonucuna göre kan uyuşmazlığı iğnesi yapılabilir.
30.hafta gebelikte bir takım tetkiklerin yapılması önemlidir. Ultrason muayenesi yapılmalıdır. Ultrason muayenesinde fetusun ölçümleri, amniyon mayisi ve plasenta değerlendirilir. Amniyon mayi fazlalığı mevcutsa kan şekeri takibi yapılmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
NST kaçıncı haftada yapılır? NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
Renkli ultrason olarak da bilinen ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılmaktadır, yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanmaktadır fakat yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzman bir perinotoloji tarafından yapılmalıdır.
Hafta Kaçıncı Ay Oluyor? 28. hafta gebelik sürecinin yaklaşık olarak 7 ayını tamamladığınız anlamına gelir. Bu dönem aynı zamanda hamileliğin üçüncü trimesterine geçiş dönemidir.
31-32.
Artık bu haftalarda anne adayının kasık ağrıları artmış, hareketleri biraz daha yavaşlamış olabilir. Bu hafta yine bebeğin gelişimin ultrason ile kontrol edilmesinin yanında son bir kontrol amacı ile Tam kan sayımı ve Tam idrar tahlili yapılmalıdır.
Bebeğin boy ve kilosu farklı faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Cinsiyet farkına göre bebeğin boy ve kilosunun farklılık göstermesinden bahsetmek zordur ancak farklı faktörlere göre her bebeğin boy ve kilosu farklı olabilmektedir. 26 hafta hamilelikte bebeğin yaklaşık kilosu 800- 900 gr. arasındadır.
Üçlü tarama testi, gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde (ikinci trimesterde) yapılan testler arasındadır ve sıklıkla 16. ve 18. gebelik haftaları arasında uygulanır.
Nonstres testinden önce özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Ancak, bebeğiniz siz yemek yedikten kısa bir süre sonra muhtemelen en kıpır kıpır halinde olacağı için, doktorunuz önceden bir şeyler atıştırmanızı önerebilir. Test 40 dakikaya kadar sürebileceğinden, teste girmeden önce tuvalete gitmeniz önerilir.
35 hafta hamilelikteki; Ultrasonda bebeğin duruş şekli, amnion sıvısı miktarı, plasenta durumu, bebeğin kilosu değerlendirilir. Anne adayının risk durumunun olup olmamasına, sistemin bir rahatsızlığının varlığına göre ilgili kan ve idrar testleri istenebilir. NST( non stres test) yapılabilir.
Genel olarak bu incelemenin 18 ile 23. haftalar yapıldığı söylense de ideal hafta 21-23. haftalar arasıdır. Özellikle beyin ve kalbin ayrıntıları bu haftalardan önce daha zor görülmektedir.
Dörtlü tarama testi genellikle hamileliğin 15 ila 18. haftaları arasında - ikinci üç aylık dönemde - yapılır. Ancak işlem 22. haftaya kadar yapılabilmektedir.
2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır. Diğer testler ise fetal DNA testi, CVS ve amniyosentez ise taramadan çok tanı testleri olup bize kromozom bozuklukları ile ilgili sonuç verir.
Ancak genel olarak 28 hafta hamilelikte bebeğin boyu yaklaşık 38- 39 cm dir. Bu haftada bebeğin ağırlığınin ise 900-1000 gram arasında olması beklenir.
29 hafta gebelik bebek kilosu ve boyu ne kadardır? Gebeliğin 7. Ayına denk gelen bu haftada bebek boyu 38-40 santim civarındandır. Bu hafta bebek yaklaşık 1200 gramdır.
34-36. haftalar arasında:
Kan sayımı, tam idrar tahlili tekrarlanmalıdır.
Dış dünyada yardımsız nefes almasını sağlayacak donanıma kavuşmasına en az birkaç hafta daha olsa da 30 haftalık bir bebeğin erken doğsa bile yaşama şansı çok yüksektir. Plasenta bebeğe gerekli olan tüm oksijeni ve besini sağlamaya devam eder.
29 Haftalık Doğan Bebek Yaşar mı? Akciğerleri gelişimini büyük oranda tamamladığı ve bağışıklık sistemi kendisini koruyacak kadar geliştiği için için tıbbi yardımla da olsa 29 haftalık bir bebeğin doğduktan sonra yaşama şansı vardır. Doğumun 24-36 haftası arası erken doğum olarak adlandırılır.
26. hafta bebeklerin büyüme hızlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemdir. Yakın zamanda fetüsün boyu yaklaşık olarak 6,5 santimetre uzunluğa ulaşacaktır. Bebeğin kilosu ise yaklaşık olarak 1 kilogramdır. Bebeğin büyüklüğü yaklaşık olarak bir kırmızı lahana boyutlarındadır.
Gebelikteki en önemli ultrason, 18- 23. gebelik haftaları arasında yapılması gereken anatomi taramasıdır.
Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir. Erken gebelikte de kullanılan detaylı ultrasonografi incelemelerinde bebeğin normal yerleşimde mi yoksa dış gebelikte mi olduğu da anlaşılır.
Üçüncü düzey ultrason gebeliğin 18-23. haftalarında yapılabilir ve bebeğin beyin, yüz, omurga, kalp, mide, bağırsaklar, böbrekler, eller, kollar ve bacaklar gibi tüm vücudu anatomik açıdan incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri