Görüldüğü üzere, hakaret suçunda önemli olan kişiyi rencide eden, toplum içinde değersizleştiren fiillerin cezalandırılmasıdır. Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur.
1)“ Sana tapıyorum” demek: Sevdiğimiz kimseye sevgimizi göstermek için, '' Sana Tapıyorum, seni Allah'tan daha çok seviyorum vs.'' sözler söylemek Şirk'tir. Çünkü Allah'tan başkasına tapılmaz. İbadet edilmez, Allah'tan başkası Rab olarak kabul edilmez.
Cevap. Caizdir. Duadır. Allah bir musibet irade etmişse, bu kaderini değiştirsin demektir.
Burada Allah yardımcın olsun demek, Allah sana yardım etsin, kolaylık ihsan etsin demektir. Bunun da hiç mahzuru yoktur. Bütün âlimler böyle söylemiştir.
Bildiğimiz kadarıyla, bu ifadenin manasında bir sakınca yoktur. Bir kimse sıkıldığı bir kimseye “Allah'ın cezası! Allah'ın belası!” demekle, şunu anlatmak istiyor: “Sen Allah'ın kullarına vereceği cezalardan birisin.
İlgili 34 soru bulundu
büyük günahlar bulunmaktadır. Şirk koşmak Allah'ın en sevmediği en büyük günahlardandır. Şirk koşmak demek Allah'a ortak koşmak demektir.
Nitekim Ceza Genel Kurulunun 03.07.2001 gün ve 132-155 sayılı kararında da; "Allah belasını versin" sözünün Tanrısal ceza dileme ve beddua anlamında olup tahkir ve tezyif içerdiğinden söz edilemeyeceğine işaret edilmiştir.
Küçük çocuklara aşkım demekte de sakınca yoktur. Büyüklere gelince, bu ifade ancak karı-koca arasında kullanılabilir.
Bu nedenle İslam, insanı her türlü kemalat ve güzelliğe ulaştıracak emirleri verdiği gibi, her türlü rezillikten ve çirkinlikten götürecek fiilleri de yasaklamıştır. Hangi durumda olursa olsun, sövmek caiz değildir. İster kâfire, ister zalime farketmez; sövmek çirkin bir hareket olup mümine yakışmaz.
"Hele şükür" demenin de bir sakıncası olmaz. "Hele" kelimesi, "özellikle" manasına geldiği gibi, "sonunda" anlamıyla, geciken davranışları bildirmek için kullanılan bir sözdür. "Hele şükür" demek, "Allah'a hamdolsun, beklediğimiz sonuç gerçekleşti." anlamına gelir.
Sual: Kaderin cilvesi demek küfür müdür? Hayır. Sual: (İnsana veya hayvana çirkin demek caiz olmadığı gibi, “kötü hava şartları” demek veya kadere de “kötü” demek caiz değildir.
birl. i. Eşek oğlu sözünün kısaltılmışı olan küfür sözü: Eşeklik ettiler, hem de eşşoğlu eşeklik (Sait Fâik).
Farz veya vacip olan bir şeyi yapmamaya ya da haram ve günah olan bir şeyi yapmaya yemin etmek, Müslümana yakışan bir davranış değildir. Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerîm'de, “İyilik etmemek, takvaya sarılmamak, insanlar arasını ıslah etmemek yolundaki yeminlerinize Allah'ı siper yapmayın.
Taptuk Emre'nin isminde bu manayla kullanılmıştır. Şimdi yanlış olarak tapınmak yerine kullanılıyor ki ibadet etmek demektir. Bir insana “Sana tapıyorum” demek küfr-i hükmîdir. Çok sevmek manasına kullanmışsa küfr olmaz ise de, günahtır.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Selefî alimlerin çoğunluğu ameli imanın bir bölümü olarak tarif etseler dahi işlenen herhangi bir günah veya herhangi bir amelin terki ile kişinin küfre düşmeyeceğini ifade ederler. Hariciyye mensupları ise imanın bir bölümü saydıkları amelin terkini küfür olarak tarif etmişler.
Küfür orucu bozan ve kaza orucu tutulmasına sebep olan bir davranış değildir ancak tutulan orucun sevabını azaltmaya neden olur.
İslam gıybeti büyük bir günah olarak kabul eder ve Kur'an bunu, kişinin ölü kardeşinin etini yemesine benzetir. Ayrıca kimsenin susması ve gıybeti dinlemesi de caiz değildir.
“İnsanın kendi iradesiyle azmetmediği halde, iradesi dışında kalbine gelen kötü tasavvurlar, düşüncelerden sorumlu olmaz. Bu husus “Ümmetim, işlemediği veya onu dillendirmediği sürece, içinden geçirdiği günahlarını Allah affeder.” hadisinin beyanına uygun bir hükümdür.
Bu itibarla hanımının göğsünü emen erkeğin süt evladı olması düşünülemez. Bir erkek hangi sebeple olursa olsun, hanımının memelerinden emse, evlilik hayatlarını devam ettirmelerine bir engel teşkil etmez; günah değildir.
Anlattıklarımız erkek veya kadının evlenmek istediğine meyletmesinin haram olduğunun anlamına gelmez. Sevgi kalp ile ilgili bir duygudur. Bilinen veya bilinmeyen bir sebeple kişinin kalbine atılır. Ancak bu sevgi haram olan birliktelik, konuşma ve bakışmadan dolayı meydana gelmişse o zaman bu sevgi de haram olur.
Aşkım isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Benim aşkım, sevdiğim insan, sevgilim" anlamında kullanılan bir ad.
Bedduanın Esas İtibarıyla Hakaret Teşkil Etmeyeceğine Dair Kısa Bir Sonuç Sonuç olarak, “Allah belanı versin” söylemi Türk Ceza Kanunu 125. Maddesi kapsamında hakaret suçunu oluşturmamaktadır. Bu söylem ancak, “beddua”, “kaba hitap tarzı”, “nezaket dışı” şeklinde isimlendirilebilecektir.
KİŞİ HAKLI OLSA BEDDUA YAPMALI MIDIR? Kişi haklı olsa bile, eğer insaf sahibi ise bedduaya yol vermez. Ya ıslahı için dua eder. Ya da, çok incinmiş ise, sabrı ve insafı kalmamış ise, onu, Allah'ın adaletine, cezasına, celâline, kahrına ve kibriyasına havale etmekle, yani Allah'a ısmarlamakla yetinir.
8- Yüzünü gören Cennetlik veya hacı oluyor, demek caiz olmaz. Çünkü bir kimseyi görmekle Cennetlik veya hacı olunmaz. Bu bakımdan böyle söylemek yanlıştır. 9- Müslümana şeytan gibi adam demek caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri