Koloni varlığı bakımından Karadeniz Bölgesi 1.226.806 koloni ve 20.934 ton bal üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ege Bölgesi 1.161.670 koloni varlığı ikinci, 14.177 ton balı üretimiyle üçüncü sırada yer almaktadır(çizelge 4). Ege ve Karadeniz bölgelerinin toplam koloni varlığı, ülke genel toplamının yaklaşık % 42 ...
Ülkemizde bal üretiminde Karadeniz Bölgesinde bin ton üzerinde üretim yapan illere bakıldığında, Ordu, Rize Giresun, Trabzon ve Artvin illerinin burada yer aldığı görülmektedir.
TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
Arıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır.
Arıcılık En Çok Ege Bölgesinde yapılsada Erzurum – Kars gibi illerimizde de çok yaygın bir şekilde görülmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Adana kovan başına verimde lider
Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 eğitim programı çerçevesinde Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli gerçekleştirilen "ARICILIK" kursu yaklaşık 50 kursiyer kaydı ile İl Müdürlüğü toplantı salonunda başladı.
Ekonomik değer taşıyan arı ırkları içinde İtalyan, Kafkas ve Karniyol ilk sıralarda yer alırlar. İtalyan arısı (Apis mellifera ligustica) olarak da adlandırılan bu ırk, ılıman iklim kuşaklarında yetiştirilir.
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
2.1.
9,1 milyon kovan ile %10,1 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,1 milyon kovan ile %9,0 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Arıcılığın en az yapıldığı yerler genelde ova olan, düz olan ve rakım olarak düşük olan yerlerdir. Örneğin Yozgat, Kütahya, Bolu ve Eskişehir gibi illerde dağlık ve rakımlı bölgelere göre çok daha düşük oranda bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri yapılır.
Ege bölgesinde bulunan Muğla ve Afyonkarahisar illeri arıcılık için ülkemizin önemli bitki örtüsüne sahip iki ilimizdir.
Ülkemizde Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari arıcılık yapılan başlıca şehirlerdir. Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'de arıcılık faaliyetine etki eden coğrafi özelliklerden bahsedelim; Muğla, Ordu, Kars ve Hakkari'nin yüksek bölgelerinde arıcılık yapılır.
Yaşamlarını sürdürürken arılar, bir kovan içinde toplu halde bulunurlar. Soylarının devamlılığı için toplu halde yaşar ve iş birliği içinde hareket ederler. Bir kovanın içinde işçi arılar, ana arı (kraliçe arı) ve erkek arılar yaşamaktadır. Bal arılarının ortalama ömürleri 1.5 aydır.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
Bali, Küçük Sunda Adalarının en batısında yer alan, Endonezya'ya bağlı bir adadır. Batıda Cava, doğuda ise Lombok adasının arasında kalır. Başkenti Denpasar'dır.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Kanada'nın Montreal kentinde 8-12 Eylül tarihleri arasında yapılan 46. Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
Eşek arıları ağızlarındaki dişleriyle ısırır. Ancak zorda kaldığı vakit iğnesini batırır. Bu iğne zehirlidir. Sokması çok ağrı veren eşek arısının zehiri, insanda ağır alerji tepkilerine yol açabilir.
Başta bir çift duyarga bulunmaktadır. Bunlar koku, tat ve dokunma hissetme duyularını sağlarlar. Duyargalar içerisinde bulunan sinir uçları sayesinde duyularına ek olarak rüzgâr hızını ve hava sıcaklığını da algılayabilmektedirler. Arıların duyargaları o kadar hassastır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
Arılar yaz mevsiminde bal yapmaya başlar. Yaz mevsimi olarak Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kaplamaktadır. Buradaki her ayda gelen bal akımının içeriği farklı olmaktadır. Örnek olarak; Tekirdağ tarafından bulunan bir arıcı Nisan ayında bile kanola dan bal almaya başlayabilir.
Arıcılık yaparak para kazanmak dışardan göründüğü gibi kolay değildir. Zorlu bir yolculuğun ve ilginin ardından para kazanmaya başlayabilirsin. İlk yıllarda arıyı tanıman arı ile ilgili temel bilgileri alman şarttır. 1-2 sene sonra zevkle uğraştığın arıcılık mesleği sana güzel bir gelir veya ek gelir olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri