Eskiden örme sepet ya da oyma kütük gibi malzemeden yapılmış kara kovan denilen kovanlar kullanılmaktaydı. Bu kara kovanlar, daha çok kestane ya da ıhlamur ağacından yapılır. Günümüzde ise bunların sayısı azalmıştır, daha çok standart ahşap kovanlar kullanılmaktadır.
Şu bitkiler, arılar için özellikle iyidir: Kızılcık (Cornus mas), beyaz diken (Crataegus) ve yaban gülü ağaçları. Ağaçlar söz konusu olduğunda, keçi söğüdünü (Salix caprea), kuş kirazı veya elma gibi meyve ağaçlarını ve (doğal olmasa da) arı-arı ağaçlarını (Euodia hupehensis) deneyin.
1-Basit Kovanlar
arıcıların kullandığı teknik ve gezginci arıcılar için uygun olmayan, içi oyulmuş kütükler, hasır dallardan örülmüş sepetler, toprak kaplar ve basit tahtadan yapılmış malzemeler arı kovanı olarak kullanılır.
Kavaktan kovan yapılabilir. Ama kavak ağacının cinsine göre değişir. Eski tip selvi kavaktan daha iyi oluyor. Eğer zaman varsa kavak kereste biçildikten sonra uzun süre kurutulmalı hatta bir yaz boyunca olmalı, çünkü kavak ağacının ekşi kokusundan arılar rahatsız oluyorlar.
Doğadaki böceklerden ve yaban arılarından kovanı korumayı sağlamaktadır. Aynı zamanda kovan üst tahtası mdf sayesinde kovanın ısısını muhafaza etmek de kolaylaşmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Uygun koşullar altında, sağlıklı bal arılarından oluşan bir arı kovanı yılda yaklaşık 73 kg bal üretebilir ve 59 kg kadar da bal tüketebilir. Böylece, arıcıların bal sağımından elde ettikleri bal 14 kg veya 14 kg'dan daha fazladır.
Modern Arı Kovanı
Kovanlarda polen tuzağı, kuluçkalık (ahşap-tahta çıtalı), ballık (çıtalı), dip tahtası ve kovan kapağı bulunmalıdır. Kovanlar yeni, mavi veya beyaz boyalı olacaktır. Kovanlar 50*42*29 ölçülerinde olacaktır. Çerçeve ölçüsü en az 24 cm olacaktır.
4. 12-18 günlük işçi arılar balmumu salgılarlar ve kovan temizliğini yaparlar. 5. 18-20 günlük işçi arılar kovan uçuş deliği önünde ve uçuş tahtası üzerinde bekçilik yaparlar. 6. 20. günden sonra artık işçi arılar artık kovan dışında çalışmaya başlarlar. Kovana nektar, polen vs. getirirler.
Arıların kışı geçirebilmeleri için kovanda mutlaka yeterince bal bulunmalıdır. 10 çerçeveli standart bir kovanda en az 18-20 kg bal bulunmalıdır. Eğer kovanda yeterince bal yok ise koloniler şurup ile beslenmelidir. Koloniler kışa girmeden önce kırık, delik ve çatlakları tamir edilmeli, giriş delikleri daraltılmalıdır.
ARILIK YERİ SEÇİMİ
-Kovandaki yavruların beslenmesi için arılığın yakınında polen kaynağı mutlaka olmalıdır. Arılık yeri seçerken polen kaynağı olan yerleri tercih ediniz. -Arılık yeri seçilirken imalat atıkları zehirli olan fabrika ve işletmelerden uzak yerler seçilmelidir.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Arıların çok erken saatlerde uçuşunun başlaması için giriş doğuya bakmalı, yada kovana güneş ışığı değmeli,gölgede kaldığından sabah güneşi geç değen koloniler bir saat geç hareketleniyor… Avrupa ülkelerinde dört koloniyi sırt sırta yerleştirerek çalıştıklarını da görüyoruz.
Arı en iyi mavi rengi algılarmış sonra sarı, beyaz , siyah ve daha az da yeşil rengi algılarmış. Ülkemiz de güneşin yakıcı etkisinden korumak amacıyla kovanlar beyaz veya beyaza yakın çok açık renkler kullanılır, boyamayı kaliteli silikonlu dış cephe boyasıyla yaparsanız uygun olur.
Arılar Hangi Bitkileri Sever? Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Arının boş kovana gelmesini istiyorsak öncelikli olarak arıların sevdiği bazı kokuları kovana sürmeli ve kovanı şerbetli bir suyla şekerlendirmeliyiz. Arıları boş kovana çekmek için piyasada satılan ve arıların hoşlandığı kokulardan meydana getirilmiş olan bazı sprey ve parfümler de bulunur.
Şehir merkezine yakın bölgelerde kovan başına 20 kilograma kadar bal elde edilirken, bu rakam kırsal bölgelerde daha da fazla olduğu öğrenildi.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır.
Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Ihlamur ağacı kovan yapımında tercih edilir. Fakat bulunamazsa en ideali çam tahtasıdır. 2- Kovanlar muhakkak usta birisi tarafından yapılmalı ve ölçüleri hassas olmalıdır. Yapılan bütün kovanların aynı ölçüde olmasına dikkat edilmelidir.
Yapılan araştırmalarda bir arının 11.5 km mesafeye gidip geldiği tespit edilmiştir. Aslında bu mesafe oldukça uzundur. Ayçiçeği gibi bazı tarla bitkilerinde saf tohumluk üretimi için özel çeşitlerde arıların 6.5 km civarında uçtuğu hesap edilir.
Kovanlar mutlaka yerden 30-40 yüksekliğinde bir sehpa üzerine konulmalıdır. Kovan içi sıcaklık 14 C° ye düştüğünde arılar kış salkımı yaparlar salkımın merkezi 33C, dış yüzeyinde ise 5-8 C'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri