2) Yoğurt. Yanık ve yaraların iyileşmesi için tercih edilen yoğurt bu defa arı sokması evde tedavisi için tercih ediliyor. Arının ısırdığı bölgeye soğuk yoğurt sürün ve bir süre o şekilde bekleyin. Yoğurt soğuk olmasıyla şişmesini önleyecektir.
Yoğurt: Arının iğnesi çıkarıldıktan sonra sokulan bölgeye az miktarda soğuk yoğurt sürülmesi iltihap kapma riskini ve ağrıyı azaltmaktadır.
Amonyak veya Karbonat: Bal arısının sokması o bölgede asidik etki bıraktığı için karbonat, bikarbonat veya amonyak gibi bazik maddeler de yine acı hissini dindirebilir. Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz.
Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım eder. Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Oluşan ağrı ve şişlik genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Orta derecedeki reaksiyonlarda belirtiler biraz daha şiddetlidir. Aşırı kızarıklık görülebilir ve sokma bölgesinde kademeli olarak artan şişlikler birkaç gün boyunca şiddetlenerek devam edebilir.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, arı sokmasından hemen sonra dakikalar içinde ortaya çıkmaktadır. Her 4 kişiden üçünde arıya karşı alerjik reaksiyon 20 dakika içinde gelişir. %90'ı ilk 40 dakikada gelişir. Bazen böcek sokmasından 5 saat sonra bile ciddi alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür.
Arık sokması sonrası gelişen reaksiyon ne kadar ağır ise bir sonraki reaksiyonunda ağır olma olasılığı o kadar yüksektir. Geniş bölgesel reaksiyon arı sokulan bölgede 10-20 cm'yi bulan, hatta bazen tüm uzvu etkileyen şişliğe neden olur. Düzelmeleri 5-10 gün sürebilir.
Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Arı sokmalarında küçük kaşıntılar olabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Arı İğnesi Çıkmazsa Ne Olur? Arı iğnesi çıkmazsa kişi için tehlikeli olabilir. Bu durum arının zehrinin kişinin vücuduna yayılmasına sebebiyet verebilir. Arının soktuğu yerde şişlik, kızarıklık, kaşıntı ya da az da olsa ağrılı belirtiler görülür.
Nane : Arılar nanenin keskin kokusundan pek hoşlanmazlar ve yaklaşmazlar. Özellikle taze naneden bahsediyoruz tabii ki. Tarçın : Tarçını kamp yapacağınız alanın etrafına serperseniz arılarda biraz korunmuş olursunuz. Tarçın kokusu arıların pek sevdiği birşey değil.
Limon: Bal arısı sokmasına karşı acıyı dindirmek için sokulan yerin üzerine limon koyulmamalıdır (Irmak, 1963). Limon asit içerdiğinden bazik yapıdaki eşek arısı zehirine karşı kullanılmalıdır (Dursun ve ark., 2011).
Arı sokmasında ilk yardım
Amonyak vb. kullanılmaz. Eğer ağızdan sokmuşsa, solunumu güçleştiriyorsa kişinin buz emmesi sağlanır. Ağız içi sokmalarında ve alerjisi olanlar için tıbbi yardım istenir.
Arı alerjisi neden olur?; Arı sokması sırasında arılar sokulan alana zehir (venom) ve bazı maddeler (vazoaktif aminler) zerkederler. Venomlar arı alerjisine, vazoaktif aminler ise alerjik olmayan diğer reaksiyonlara neden olur.
Bir bal arısı bir insanı sokarsa, dikeni geri çekemez. Yalnızca dikeni değil, aynı zamanda karın ve sindirim sisteminin bir bölümünü, artı kasları ve sinirleri geride bırakır. Bu muazzam abdominal rüptür bal arısını öldürür. Bal arısı tutuştan sonra ölecek tek arıdır.
Arı zehri, arıların kendilerini dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak amacıyla salgıladıkları bir zehirdir. Arılar bu zehri iğneleri aracılığıyla bırakırlar. Aslında bu zehir insanlarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Arı sokması, iğnenin hacminden dolayı vücutta hemen hissedildiği için insanlar bunu anında fark edebiliyor. Acı hissedildiği anda ise ilk yapılması gereken, iğneyi vücuttan hızla çıkarmak! Çünkü aksi takdirde deride kalan iğne, venom adı verilen arı zehrini vücuda pompalamaya devam ediyor.
Eşek arıları ağızlarındaki dişleriyle ısırır. Ancak zorda kaldığı vakit iğnesini batırır. Bu iğne zehirlidir. Sokması çok ağrı veren eşek arısının zehiri, insanda ağır alerji tepkilerine yol açabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Arı sokması genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Hafif bir arı sokması durumunda, şişlik, kızarıklık ve kaşıntı genellikle 1 ila 3 gün içinde azalmaya başlar.
Arı alerjisinde; arının soktuğu yerde ya da tüm vücutta dakikalar veya saatler sonrasında kızarıklık/ kaşınma, el/ ayak/ yüz/ boğazda şişme, nefes darlığı, bulantı/ kusma, çarpıntı, baygınlık hissi, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi değişken tablolar gözlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri