Sıcak su yöntemi, sıkışmış kavanoz kapağını açmak için uygulanan en etkili yöntemdir. Bu yöntem için derin bir kaseye sıcak su doldurun. Kavanozu ters çevirerek kapak kısmını sıcak suyun içerisine yerleştirin ve 30 saniye bekletin. 30 saniyenin ardından kavanozu ters çevirerek kapağı kolayca açabilirsiniz.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Sıcak su dolu bir kapta veya sıcak bir havlu ile şişenin etrafını sarabilirsiniz. Sıcak su veya sıcak havlu, kapak ve şişe arasındaki sıkışmayı azaltacak ve kapağın daha kolay açılmasını sağlayacaktır. Tork Uygulama: Sıkışmış kapak genellikle fazla tork uygulandığından sıkışmış olabilir.
Sıkışmış Kavanoz Kapağını Açmanın Pratik Yöntemleri Nelerdir? * Sıkışmış kavanoz kapağını açmanın en iyi yöntemi; bir kaseye sıcak suyu doldurunuz ve açmakta zorlandığınız kavanozun ağız kısmı suyun içinde kalacak şekilde su dolu kasenin içine koyunuz. 30 saniye bekletip geri çıkartınız.
Kapağı tutmayan konservenin hava ile temas ettiği düşünülerek tekrar kaynatılması sağlıksız bulunur ve asla önerilmez, onun yerine kapağı tutmayan konserveyi buzdolabında muhafaza ederek kısa süre içinde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Düdüklü Tencere Yöntemi
İşlemi yapacağınız zaman kavanozların aralarına bez koymalısınız. Bez koyarak, kavanozların birbirine çarparak kırılmalarını önleyebilirsiniz. Daha sonra tencerenin içerisine su koyarak altını yakabilirsiniz. Bu işlemden sonra konserve kapakları içeriye doğru bombeleşmeye başlar.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
"Konserve kapağı şişmişse, konserveyi açtığınızda kötü koku, ekşime, köpürme varsa bunlar bozuktur ve tüketilmemesi lazım. Marketlerdeki konservelerde ise kapakta ve teneke kutularda şişlik, ezik ve göçük varsa bunlar satın alınmamalı.
Takma kulplu PET kavanoz kapakları, genellikle PET (polietilen tereftalat) malzemeden üretilir. PET, gıda ambalajlarında kullanılan yaygın bir termoplastik polimerdir.
Sıcak Su Yöntemi: Tencere kapağı, sıcak suya batırılır veya üzerine sıcak su dökülür. Bu işlem, metali genleştirerek kapağın daha kolay açılmasını sağlar.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
1- Sıcak Su & Sıvı Bulaşık Deterjanı & Bulaşık Teli
Çoğu etiketin kağıt kısmı bu sıcak su etkisi ile yumuşayacak ve elinizle soyabileceksiniz. Ardında kalan yapışkan kalıntıları ise üzerine bulaşık deterjanı dökülmüş bir bulaşık teli ile hafifçe ovarak rahatça çıkarabilirsiniz. Sonrasında iyice durulayın.
Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarını tekrar tekrar kullanması. Konservecilikte kavanoz kapakları bir sefere mahsus kullanılmalıdır çünkü evlerde bıçakla ya da kapağı ısıtıp kavanozu ters çevirerek kapaklar açılıyor, o sırada kapak zarar görüp özelliğini kaybediyor.
Kullanılmış kavanoz kapaklarını tekrar kullanılmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, kapakların durumudur. Paslanmış, çürümüş veya hasar görmüş kapakları tekrar kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu tür kapaklar, içerideki gıdaların korunmasını sağlayamaz ve sağlık için riskli bir durum oluşturabilir.
Bir diğer yöntem olarak kavanozları ve kapakları makineye koyduktan sonra birkaç dakika yüksek sıcaklıkta yıkayabilir ve sonra dışarıya alarak sirke ile durulamayı deneyebilirsiniz. Daha sonra kavanozları tekrar bulaşık makinesine koyabilir ve birkaç dakika daha tekrar yıkayın.
Fakat konservelerin doğal yapısını koruyabilmek için doğru koşullarda depolanması da büyük önem taşır. Düşük sıcaklıkta, serin ve kuru bir yerde saklanmamışsa, içerik daha hızlı bir şekilde bozulabilir. Aynı şekilde, aşırı sıcaklık, nem veya direkt güneş ışığına maruz kalma da konservelerin raf ömrünü kısaltabilir.
Kavanozun tutup tutmayacağını nerden anlarım diyosanız kapak kapanınca ortasında bi şişlik olur. Eğer şişme olmazsa kapak tutmayacak demektir. Hazır olan kavanozları ters bi şekilde bulaşık makinasına alıp yoğun programda çalıştıralım. Geceden yaparsanız daha iyi olur.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
Kavanoz ters çevrilerek sıcak ve genleşmiş havanın soğuyup hacmi küçülene kadar kavanozun açık kısmına değil kapalı kısmına yönlendirilmesi amaçlanır. Kavanozun içindeki hava ve gıda soğuyuncaya kadar yani 2-3 saat arasında bu şekilde kalması önemlidir.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Toksin bulunduran konservelerin tüketilmesiyle de zehirlenme görülebilmektedir. 3. Botulismus Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir? Toksin bulunduran gıdaların yenmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri