✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
Dolaylı Alıntı
Ana düşünceyi değiştirmeden, yazarın kendi dil ve anlatımıyla okunan kaynaklardaki bilgilerin aktarılmasıdır. Tırnak işareti ya da sıkıştırılmış paragraf kullanılmaz. Cümle veya paragraf sonunda referans verilir.
8. Alıntılar: Yazar doğrudan ya da dolaylı olarak yaptığı tüm alıntılara atıfta bulunmalıdır. Doğrudan alıntı yaparken eğer alıntılanan bölüm 40 kelimeyi geçerse blok alıntı olarak yazılmalıdır. 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir.
İlgili 23 soru bulundu
Dolaylı Alıntı
Dolaylı alıntıda ise, bir çalışmayı kendi cümlelerinizle ve kelimelerinizle özetlerken yazarın sadece soy ismine ve yıl bilgilerine yer vererek yaptığınız alıntı yöntemidir.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Dolaylı alıntı için aldığınız ifadeyi nasıl değiştireceğinize örnek vermek gerekirse: “Ankara” yazmak yerine “Türkiye'nin başkenti” yazabilirsiniz. Cümleleri değiştirirken eş anlamlı kelimeler kullanabilir veya aynı anlama gelecek şekilde cümleyi yeniden kurabilirsiniz.
Alıntı 40 kelimeden fazla ise yazının sağından ve solundan 1 cm içeri girinti yapılmalıdır. Eğer doğrudan alıntı yapılan kısım birden fazla paragraftan oluşuyorsa, ikinci ve sonraki paragraflar, birinci paragraf başına göre 1 cm daha girinti ile verilmelidir.
Alıntılar peş peşe dizilmemeli, geçiş ifadeleri ve yorum sözleriyle birbirinden ayrılmalıdır. Alıntılanacak cümleler metninize katkıda bulunmalıdır. Çok uzun ve anlatım hataları içeren cümleleri olduğu gibi alıntılamak zorunda değilsiniz. Oluşturduğunuz metin açısından anlamlı kısımlarını ayırarak alıntılayabilirsiniz.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
Alıntı dört satırdan daha az ise metinde özel bir aralık bırakılmadan tırnak işareti ile belirtilmelidir. Dört satırı geçen uzun alıntılarda ise hem alıntı olduğunun anlaşılması hem de kolaylıkla okunabilmesi için alıntıyı sol köşeden iki paragraf boşluğu oluşturacak şekilde içeriden yazmak gerekir.
10.Alıntı, bir makaleden yapılmışsa, alıntının yapıldığı sayfa numarası parantez içi bilgilerde verilir. Kaynaklar bölümünde ise makalenin sayfa aralıkları bilgisine yer verilmelidir. Makalenin bütününe gönderme yapılmışsa bu kez parantez içi bilgilerde de sayfa aralıkları belirtilmelidir.
Metin İçi Alıntılar
Yazar bilgisi parantez içinde veya dışında(anlatı) verilebilir. Parantez içindeki alıntılarda yazar adı ve yayın tarihi parantez içinde yer alır. Anlatısal alıntılarda yazar adı cümlenin bir parçası olarak metne dahil edilir ve yıl parantez içinde yazılır.
1- Atıf taraması için “web of science” yeni web sayfasına https://www.webofscience.com/wos/woscc/basic-search linki üzerinden ulaşılabilirsiniz. 2- Bu penceredeki “RESEARCHERS” sekmesi seçilir ve sol tarafa soy isim, sağ tarafa ise ilk isim ve varsa ikinci isim baş harfleri yazılır.
Cevap: Atıf sayılarınızı Scholar, Web of Science, Science Direct ve Google Akademik 'ten bulabilirsiniz.
belirtiniz. kaynak göstermeden kullanmak intihaldir. İntihal hem ahlaki olmayan bir durum hem de suçtur. İntihalden kaçınılmalıdır.
Başka kaynaklardan alınan bilginin özgün anlatımı hiç değiştirilmeden yapılır. Bu şekilde kullanılan bilgiye alıntı denir. Alıntı tırnak işareti (“ ”) içinde gösterilir ve tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa atıfta bulunulur. Çok sık ve çok uzun alıntılar yapmaktan kaçınmak gerekir.
Üç satırı geçen (blok) doğrudan alıntılar, metnin bir alt satırına geçilerek tek satır Aralığında,10 punto ile 1, 25 cm genişliğinde soldan ve sağdan girintili, tırnak işareti içine alınmadan (italik değil) yazılmalıdır.
Sayfada sağdan, soldan, alttan ve üstten 2,5cm aralık olmalıdır. Times New roman 12 punto kullanılmalı, satır aralığı 2 olmalıdır.
APA'nın 7. baskısı, 20'ye kadar yazara sahip çalışmalarda tüm yazarların dahil edilmesini öngörmektedir. 21 veya daha fazla yazar için ise ilk 19 yazarın adı ve ardından son yazar listelenmelidir. Bilindiği gibi bu düzenleme, APA 6. baskıda farklı bir şekilde ele alınmıştı.
İntihale Oranının Yüksek Çıkmasına Neden Olan Haller
Özellikle kopyala yapıştır yapmak, suç olmakla birlikte aynı zamanda yazınızın intihal oranını da yükseltir. Aldığınız yerler için atıfta bulunmanız yeterli değildir, alınan bilgileri kendi cümleleriniz ile yazmanız gerekmektedir.
Chatgpt tespit edildiği taktirde intihal sayılmaktadır. Chatgpt ile yapılan çalışmalar, etik dışı çalışmalar olarak nitelendirilmektedir. Turnitin, yapay zekanın tespitini mümkün kılmıştır. Chatgpt ile hazırlanan içerikler, akademide intihal sayılır ve düşük notlar almanıza sebep olmaktadır.
Çalışmayı yapan kişi, bir yazıyı kopyala yapıştır yaparsa ya da başkasına ait düşünceyi, kaynak göstermeden, kendine aitmiş gibi yazarsa intihal oranı oldukça yüksek çıkar. Bu durum her şeyden önce suç niteliği de taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri