TORNACI. Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Araba motorları birçok nedenden dolayı tekliyor olabilir. Bunun nedeni kötü bir buji, hatalı yakıt enjeksiyonu, çok kalın motor yağı veya tıkalı bir hava filtresi olabilir. Arabanız tekliyorsa ve neden olduğunu anlayamıyorsanız, kenara çekip bir çekici çağırmak ve bu işi profesyonellere bırakmak en iyisidir.
Motor vuruntusu olarak da bilinen motor teklemesi, zamanında müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Yakıt verimliliğinin düşmesine, rölantide dalgalanmaya, motor parçalarında ve katalitik konvertörde hasara neden olabilir.
Sebep: Arızalı şanzıman veya motor contası Şanzıman giriş milinde veya pilot rulmanda aşırı gres bulunması Hidrolik kumanda sisteminde sızıntı
İlgili 16 soru bulundu
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Lastiklerde yırtılma veya dengesiz aşınma durumları varsa araçta hem titreşimli çalışma hem de giderken aşırı ses görülmesi muhtemeldir. Eğer ki böyle yırtılma veya dengesiz aşınma yani lastiklerin bir yanı sağlam bir yanı yaralı gibi durumlar varsa lastiklerin kesinlikle değişmesi gerekmektedir.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Genel anlamda eskimiş bujiler motorun teklemesine neden olmaktadır. Sorunun başlıca nedeni bujinin arızalanması ve işlevini yerine getirmemesinden kaynaklıdır. Bu anlamda araç sahipleri düzenli aralıklarla araç bakım hizmetlerinden faydalanmalıdır.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
1- LPG ayarı ve motora giren hava miktarı düzensiz ise veya yanlış yapılmışsa özellikle düşük devirlerde ve kalkışlarda LPG'de silkeleme sorunu ortaya çıkar. 2- Gaz kesici içerisinde bulunan gaz filtresi uzun süre değişmediyse seyir halindeyken tıkanıklığa neden olup araçta tekleme sorununu ortaya çıkarabilir.
Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir. Araç motorunun arıza lambası veya akü arıza lambası yanabilir.
Araçta tekleme yapması için elektrik sistemin de Bujiler, buji kablosu, Konjektör ve distribütörün kontrol edilmesi gerekir bunların hepsini 0 değiştirsen bile para tutmaz, 2. olarak sorun bulunamazsa karbüratör, ve LPG mikserinin kontrol edilmesi gerekir.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır.
Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Vuruntu, vites geçişleri esnasında tak diye ses çıkartarak ve sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini hissettirir.
Tekleme, silkeleme çok bela bir sorundur. Yakıt sisteminden, akış metreye, elektrik sistemi kaynaklı sorunlara vb vb. birçok sorundan kaynaklı olabilir, şanzıman kaynaklı bir sorun da olabilir, motor veya şanzıman kulağı ile ilgili bir sorun da olabilir.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Çünkü buji, arızalandığı zaman motorun çalışmamasına ve aracın teklemesine sebep olur. Araç sahibi bujinin hasarlı olduğunu, aracın rölanti da çalışmamasından kolaylıkla anlayabilir. Çünkü buji arızası olan bir araç, yüksek devirlere çıkmakta zorlanır. Ve aracın genel performansı olumsuz anlamda etkilenir.
Motorda teklemenin meydana gelmesi durumunda motor sarsıntılı çalışacaktır, güç azalacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda meydana gelen tekleme arızası sebebiyle motor arıza lambası da yanar.
Triger kayışı bazen, eksantrik mili tahriki üzerinde kayar ve bir silindirin olması gerekenden daha erken açılmasına veya kapanmasına neden olur. Bu, tekleme durumuna neden olabilir ve kısa süre içinde değiştirilmezse, triger kayışı koparak ciddi motor masraflarına sebep olur.
Karbüratörlü ve eski model enjeksiyonlu sistemlerde lpg beyni üzerindeki hava ayarı ve hava filtresine giren hava miktarı orantılı şekilde ayarlanmazsa gaza basınca veya ani kalkışlarda yığılma ve patlama sesi meydana gelir. Motorun sentesi yerinde olmazsa araçta yığılma gaz yememe ve yakıt proplemleri ortaya çıkar.
Cevap: Düz yolda belli bir hızdan sonra araçtaki titreşimler şunların habercisi olabilir: Aracın sürtünme problemleri olabilir. Fren rotoru ayarları sorunlu olabilir. Lastiklerde sıkıntı olabilir.
Detonasyon olarak da adlandırılan vuruntulu çalışma, silindir içerisine alınan hava yakıt karışımında, bujinin yaptığı ateşlemenin düzensiz olmasıdır. Yanlış zamanda yapılan ateşleme; patlama yerine tutuşma olmasına neden olur. Bu durumda motor vuruntulu olarak çalışır.
Direksiyon titremesinin en yaygın nedenlerinden birisi rot ayarlarının bozuk olmasıdır. Rot ayarları bozuk olması durumunda, tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması direksiyonun titremesine neden olur. Özellikle engebeli yollarda sürekli araç kullanmak, zamanla rot ayarının bozulmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri