Kalkışlarda ve vites değişimlerinde meydana gelen silkelemenin nedeni büyük ihtimalle debriyaj setidir. Bujilerin kötü olması silkeleme yaptırır: Silkelemenin bir nedeni de bujilerin eskimesidir. Eskiyen bujiler ateşlemeyi tam anlamıyla yapamaz. Bu durum silkelemeye neden olacaktır.
Araba Motorlarının Teklemesine Ne Sebep Olur? Araba motorlarının teklemesinin en yaygın nedeni tıkalı bir yakıt enjektörüdür. Bu genellikle yakıt hatlarının karbon birikintileriyle tıkanmasından kaynaklanır. Yakıt enjektörlerinin temizlenmesi gerekir ve bu, bir yakıt enjektörü temizleme kiti ile yapılabilir.
Vites değiştirme aşamasında değişken bir tork oluştuğunda (örneğin, sürtünme değerlerindeki dalgalanmalardan dolayı) ve aktarma organının titreşmesine neden olduğunda, buna debriyaj silkelemesi denir.
Otomobiller, ateşleme sistemindeki düzensizlik sebebiyle tekleme yapabilir. Teklemenin bir başka sebebi de devirsiz vites değiştirmektir. Motor zorlanır ve tekler. Bu bir sorun değildir.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir. Araç motorunun arıza lambası veya akü arıza lambası yanabilir.
Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur. Genel anlamda eskimiş bujiler motorun teklemesine neden olmaktadır. Sorunun başlıca nedeni bujinin arızalanması ve işlevini yerine getirmemesinden kaynaklıdır.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Motor teklemeli olarak çalıştığında verimsizleşir. Yani harcadığı yakıtı hareket enerjisine tam olarak çeviremez. Verimlilik düşer ve güç azalır. Bu durumda araç kalkışlarda titrer.
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Kaydırma aşamasında değişen torklar oluştuğunda (örneğin sürtünme değeri dalgalanmalarından dolayı) ve aktarma organlarında titreşime neden olduğunda, buna debriyaj silkelemesi denir. Düzgün şekilde kaymak yerine debriyaj aniden kavrar, sonra bağlantıyı kaybeder.
Hem benzinli hem de dizel motorlarda kullanımı mümkün. Vuruntu sensörü gelen sinyallere göre ateşleme ve enjeksiyon avansını ayarlar. Blok silindirlerinde 300-500 milivolt arasında bir titreşim gerilimi oluşuyorsa sensör bize silindirlerde vuruntu olduğunu gösterir.
Gaz ayarının kısık olması halinde çekiş kaybı oluşur. Günümüz de gaz ayarını kısarsam aracım az yakar gibisinden bir yanılgı mevcuttur. Gaz ayarını ne kadar çok kısarsanız araç o kadar çok yakacaktır. Önemli olan aracın normal bir çekiş gücündeyken az yakmasıdır.
Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır. Bu sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda yaşanmaktadır.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Eğer aracınız yavaş çalışıyor, yakıt tüketiminde belirgin bir artış görüyorsanız veya motor titremeleri hissediyorsanız, buji arızası ihtimalini değerlendirmelisiniz. Ayrıca, motorun geç çalışması veya pürüzlü çalışması da buji sorununun işaretçisi olabilir.
Bu anlamda eskiyen bujiler, özellikle aracın devrinin düşmesine ve yüksek hızlara çıkmamasına sebep olmaktadır. Araçta meydana gelen buji sorunlarında mutlaka servise başvurulmalıdır. Buji sorunlarının ertelenmesi motorun yorulmasına ve aracın diğer aksamlarının da bozulmasına sebep olmaktadır.
Peki şarj dinamosunun arızalı olduğu nasıl anlaşılır? Araç şarj dinamosunu arızası nasıl anlaşılır? sorusuna verilebilecek ilk yanıt kömürlerin bitmesidir. Öte yandan dinamo kayışından sesler gelmesi, rölantiden kokular ve sesler gelmesi gibi durumlar da şarj dinamosunun bittiğinin işaretleridir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
1: Motor rölantideyken gözle görülür titreme. 2: Egzoz borusundan çıkan düzensiz egzoz, "püskürtme" sesi çıkarıyor. 3: Rölanti devrinde azalma. 4: Önemli miktarda güç azalması ve gecikmeli hızlanma.
Vuruntunun Önlenmesi
Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri