Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır. Rölantide klima çalıştırmak, araç hareket halindeyken klima çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
Araba Kapalıyken Klima Çalışır mı? Aracın klimasının çalışması için motordan güç alması gerekmektedir. Yani araba kapalıyken klima çalışmaz.
Buna maruz kalmamak için arabaya girdiğinizde camlarınızı açmak oldukça önemlidir. Tam olarak bu sebepten de arabayı çalıştırır çalıştırmaz klimayı açmak tehlikeli olabilir. Çünkü klimayı ilk olarak çalıştırdığınızda soğuk hava üflemeye başlayana kadar ilk etapta içeride bulunan ısınan havayı üfler.
Araba Dururken Klima Çalıştırmak
Klimanın çalışması araç performansını etkilemektedir. Ancak araç dururken klima çalıştırmak, klimanın performansına dair herhangi bir etkide bulunmayacaktır.
Hayır çalışmaz. Bir aracın klimasının çalışabilmesi için motorun çalışıyor olması gerekir. Aracın kontağı kapandığında motor otomatik olarak stop edeceğinden dolayı klimanızda çalışmayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Motora bir zararı olmaz.
Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre. Klimanın durumuna göre saatte 1.1 litreye kadar çıkabiliyor. Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre.
Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır.
Araba'da uyumayın lütfen, çadır bulabiliyorsanız çadır bulun. Araba'da klima açık uyumak çok tehlikelidir. Ayrıca maximum 2.5-3.5 litre yakar.
Otomotiv sektöründe air condition, kısaltmasıyla A/C, klima sistemlerini ifade eder. A/C tuşu ile aktifleştirilebilir. Araç içindeki klima sisteminin gelişmişliğine göre klima sisteminin farklı fonksiyonları bulunabilir.
Sorun olmaz. İlk defa bilmediğim marka antifriz kullandım.
motor gücünü kullanmayan klimaya sahip araç varmı acaba? Klimanın kendi içten patlamalı motoru yoksa LPG'de iken LPG'den yer. Klimanın kendi içten patlamalı motoru yoksa LPG'de iken LPG'den yer.
Dr. Murat Taner Gülşen, "Araç içinde uyuyanların dikkatine: Araba çalışır ve hareketsiz bir vaziyette bekletildiğinde, açık havada bile araç içine karbonmonoksit gazı sızar. Bu gaz kokusuz olup uyku verici bir özelliğe sahiptir. Araç içindeki kişiler farkına varmadan derin bir uykuya dalar ve bir daha uyanamaz.
Klima Kullanımında Motorun Gücü
Genel olarak klima sistemi doğru kullanıldığında yakıt tüketimine fazla etki etmez. Fakat bakımı aksatılan araçlarda yakıt tüketiminin arttığı görülebilir. Rölanti durumunda ise klimayı en düşükte kullanmak yakıt tüketimini ideal seviyede tutar.
- Aracın ilk çalıştırıldığı anda klimayı açmak daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaktadır. Motorun bir süre çalışması ve ısınması beklenilmelidir. - Klima açıkken camlar ve kapılar kapalı tutulmalıdır. - Klima otomatik modda sıcaklık seviyesini sabit tutacağı için manuel modda kullanmaktan daha tasarruflu olacaktır.
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Öncelikle araç kullanırken kesinlikle klimanızı yüksek hızda giderken çalıştırmayın. Uzun yolda durmanız biraz zor olabilir bunun için yapmanız gereken en mantıklı şey debriyaja basarak aracınızın devrini düşürmenizdir.
Peki gerçekten böyle bir şey mümkün mü? Bir arabada kapalı kaldığınızda oksijensizlikten ölmeniz neredeyse mümkün değildir.
Klima sistemleri, havayı dolaştırırken iç mekanlardaki bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların yayılmasına katkıda bulunabilir. Bu durum, solunum yolu enfeksiyonlarına, özellikle soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Klimanın doğru kullanımı da bu noktada devreye giriyor. Sürüş hızının 80 km/s'nin üzerinde olduğu durumlarda klima kullanmanın cam açmaktan daha ekonomik olduğunu söylemek mümkün. Çünkü yüksek hızlarda cam açmak aerodinamik sürtünme yaratarak daha fazla yakıt tüketimine sebep oluyor.
Ama aracın içine dolan hava ekstra direnç oluşturabilir; bir de hızlı gidiyorsanız araç yönüne ters, büyük bir tepki kuvveti oluşabilir. Klima gücünü motordan alır. Kuvvetini motordan aldığı için motora ekstra güç binmemiş olur. Bu sebeple klimayı açmak, cam açmaya göre daha fazla yakıt tasarrufu oluşturur.
Ayrıca klima elektrikli bile olsa sonuçta arabada güç üreten tek şey motor arabada güç tüketen herşey yakıt tüketimini arttırır. Klima sistemleri motorda 10-15bg lik düşüşe neden olur.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri