Radyatördeki suyun azalması, peteklerin tıkanması, uygun vites ve hızda gidilmemesi, fan arızası, radyatör tıkanıklığı, soğutma fanı bozukluğu, motor yağının azalması, su soğutma kısmında meydana gelen tıkanıklık arabanın rölantide hararet yapmasına neden olacaktır.
Hararet müşürünün bozuk olması sebebiyle fanların çalışmaması Soğutma fanının düzgün çalışmaması Vantilatör kayışının gevşemesi ya da kopması Motorun sıcaklık seviyesinin belirli düzeyde kalmasını sağlayan devirdaim pompasının bozulması
Motor soğutma sisteminde meydana gelen arızalar. Örneğin hararet müşürünün bozuk olması veya yanlış ölçüm yapması, motor soğutma sıvısının yetersiz olması, motor soğutma fanının çalışmaması, devir daim pompasının bozulması ve motorda sıvı kaçağının meydana gelmesi bunlardan bazılarıdır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi: Radyatördeki su azalırsa. Radyatördeki petekler tıkanırsa.
İlgili 45 soru bulundu
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha doğru olacaktır.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Motoru da etkileyen bir işlem olması nedeniyle fan müşürü arızası halinde aracın kullanılmaması gerekmektedir. Kullanılması halinde araç hararet yapacak ve motor çalışmayı durduracaktır.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Hararet Göstergesi Hareket Halindeyken Düşüyor...
Normalde araç hareket ettiğinde motor ısınır ve hararetin yükselmesi beklenir. Araç durduğunda ya da rölantide olduğunda da düşmesi beklenir.
Hararet Nedeniyle Yolda Kalmamak İçin Bunlara Dikkat Edin!
Zira araba hararet yaparsa motor ve motora bağlı parçalarda hasar oluşabilir. Bilindiği üzere motor arızası ve motor parçası değişimi de hem çok masraflıdır hem de motor ve motor parçası değişimi aracın değerini düşürür.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Motorun hararet yapmasının ilk nedeni araçların içerisinde bulunan soğutma sıvısının azalmasından kaynaklanır. Motor çalıştıkça motoru soğutmak için araçlarda soğutma sıvısı vardır ve motoru soğutmakla görevlidir. Bu sıvı azaldığında motor hararet yapabilir. Soğutma fanı bozulunca motor hararet yapabilir.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Fan çalışmazsa da araç sürekli olarak ısınır. Bu da aracın motorunun hararet yapmasına neden olabilir.
eğer fanın cereyanı kontak devresinden alınıyorsa fan stop edince çalışmaz, eğer cereyan direk aküden alınmışsa stop edince bir miktar çalışıp durur.
Fanı kontrol eden röle bir yerden elektrik alıyor olabilir.Kontrol ettirin. Öncelikle röleyi kontrol etmek gerekli, motor soğuk olduğu halde röle devrede kalıyorsa fan ve hararet müşürüne bakmak lazım. Bazı araçlarda hararet müşürü elektriksel temassızlık yaptığında fanı direk devreye alır.
Kalorifer peteği su kaçırırsa hem ısınma performansı sağlanamaz hem de ortama kaçan sıvılar, başka parçalara zarar verebilir. Bu nedenle araç kalorifer peteğindeki su kaçağının durdurulması gerekir.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri