Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
B2 ehliyeti alan kişilerin otomobil ve kamyonet kullanma imkanları bulunmaktadır. Bu kişiler aynı zamanda B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları da kullanma yetkisine sahip olurlar. Otomobil, traktör, 4 tekerli motosiklet ve azami yüklü ağırlığı en fazla 4250 kg olan araçları kullanma yetkileri bulunmaktadır.
B2 Ehliyet, Türkiye'de kullanılan araç sınıflarından biridir ve bu ehliyet sınıfı ile belirli bir araç türü kullanılabilmektedir. B2 Ehliyet, hafif ticari araçlar için geçerlidir ve bu sınıftaki araçlar genellikle 3,5 ton ağırlığından az olan kamyonetler, minibüsler ve benzeri araçlardır.
B sınıfı ehliyet, sürücüye otomobil ve kamyonet kullanma yetkisini verir. B sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşının doldurulması gerekir. Peki, B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Otomobil ve kamyonete ek olarak B sınıfı sürücü belgesiyle M, B1 ve F sınıfı araçlar da bu ehliyetle kullanılabilir.
Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
İlgili 41 soru bulundu
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
B Sınıf Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor.
B1 sınıfı ehliyet ise; net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen – yük taşıyanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen- ve motor gücü maksimum 15 Kw olan 4 tekerlekli motorları kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür.
2021 Ehliyet Sınıfları ile Hangi Araçları Kullanılır ? En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı. Şurada Paylaş!
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı
Otomatik vites ehliyeti ve manuel vites ehliyeti arasında herhangi bir yaş sınırı farkı yoktur. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edildiği için otomatik vites ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor.
B Ehliyet. B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor. Bu sınıfa ait sürücü belgeleri aynı zamanda M, B1 ve F sınıflarını da kapsıyor.
Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
B SINIFI EHLİYETİM VAR A SINIFI EHLİYET ALMAK İSTİYORUM
Eğer B sınıfı ehliyetiniz varsa ve a sınıfı ehliyet de almak istiyorsanız yapacağınız işlem yine bir sürücü kursuna başvurmak olacaktır. Fakat daha önceden teorik eğitim almış olduğunuz için size teorik eğitim verilmez. Sadece direksiyon dersi alırsınız.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar. Sürücü dahil 9 kişiyi aşan araçları kullanabilmek için D1 ve üstü ehliyete sahip olmak gerekir.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri